EMANET'E dikkat!..

Elektromanyetik alanlar masaya yatırılacak. Elektromanyetik alanlar insan sağlığı için tehdit oluşturuyor mu?

22 Eylül 2011 - 15:58

MUSTAFA SÜRMELİ

İstanbul elektromanyetik alanların çevre ve halk sağlığına etkileri konusunda kafa kurcalayan tüm soru ve sorunların Türkiye’de ilk defa kapsamlı bir şekilde tartışılacağı Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri EMANET’2011 Sempozyumu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Nusret Gerçek, Türkiye’de ilk defa düzenlenecek ve dünyada da pek örneği olmayan sempozyumun kafa kurcalayan pek çok soru ve sorunun aydınlatılması bakımından önemli olduğunu belirterek, sonuçların toplumla paylaşılacağını açıkladı.
Sempozyumu sonraki yıllarda geleneksel hale getirip, uluslar arası düzeyde düzenlemeyi de düşündüklerini söyleyen Nusret Gerçek, “Yasadan gelen yetkiyle Elektrik Mühendisleri Odası olarak kendi alanımızla ilgili denetleme yetkisine ve sorumluluğuna sahibiz. Bu nedenle 2006’dan beri Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi’nden akademisyenlerle çalışma yapıyoruz. Belediyelerimizden de katılımlar oldu. Çalışma grubu oluşturduk. Kadıköy Belediyesi’nden de katılım oldu. İstanbul Barosu, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve İstanbul Tabip Odası gibi tarafsız kurumlar tarafından böyle bir sempozyumun düzenlenmesi önemli. Bilimsel ve akademik, veriler ışığında sonuçları kamuoyuyla paylaşmak şeklinde iki boyutlu bir sempozyum olacak” dedi.
Elektromanyetik üreten cihazların genelde elektronik cihazlar olduğunu, baz istasyonları, yüksek gerilim hatları, radyo ve televizyon antenleri, tıbbi cihazların bu kapsamda değerlendirildiğini ifade eden Nusret Gerçek, endüstri devriminin ardından teknolojinin gelişmesiyle yaşam kolaylaşırken sorunların da beraberinde geldiğini, çevre ve insan sağlığının, salgılanan atıklarla tehlikeye girdiğini belirterek, 1950’lerde Londra’da kömür gazlarından dolayı kitlesel ölümler yaşanınca endüstrinin verdiği zararlar irdelenmeye başlandığını anlattı.
“Biz bu sempozyumu neden düzenledik? sorusuna gelince: Şimdi dünyada böyle bir gelişme var. Elektromanyetik alanlarla ilgili kuvvetli bir bilimsel şüphe var. Biz de bunu bilimsel verilerle halkımızın karşılaştığı güncel sorunlarla birlikte tartıştırarak insanların bilinçlenmesi, aydınlanmasını ve farkındalık oluşmasını sağlamak için bu sempozyumu düzenledik.” diyen Gerçek, 7-8 Ekim 2011 tarihleri arasında Yıldız teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda düzenlenecek olan 5 oturumlu sempozyumun halka açık ve katılımın ücretsiz olduğunu söyledi.

ARŞİV