Suyunuza bir şans daha verin

Binalarda Su Verimliliği ve Gri Su Geri Kazanımı önem kazanıyor. Çevre dostu projeleriyle öne çıkarak ilklere imza atan Kadıköy Belediyesi bu defa Gri suların geri dönüşümü projesiyle örnek oldu.

22 Kasım 2012 - 13:10

Mustafa SÜRMELİ

Çevre dostu yeşil binalar ve yeşil kentler kurulması için çalışmalarını sürdüren Kadıköy Belediyesi bu amaçla Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda ilk olarak “Bina ve Parsel Ölçeğinde Yeşil Tasarım ve İnşaat Kriterleri”ni ortaya koyan bir kılavuz hazırlayan Belediye, Kadıköy'de yapılacak tüm çalışmaların yeşil standartlar gözetilerek gerçekleştirilmesine de önem veriyor. Kadıköy Belediyesi’nin tüm bu çalışmaların yanı sıra üzerinde durduğu bir başka konu daha var ki, tüm İstanbul için örnek bir uygulama olarak gösteriliyor. Binalarda Su Verimliliği ve Gri Suların Geri Kazanımı şeklinde ifade edilen yeni uygulamayla geleceğin modern binalarında çevreye duyarlı sistemlerin oluşturulması öngörülüyor. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yapılacak modern konutlara uygulanması koşuluyla ilk kez Kadıköy Belediyesi’nin gündeme getirdiği Gri Suların Geri Kazanımı uygulaması İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de tüm İstanbul’da uygulanması için onay aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun 11.09.2012 tarihli raporunda, gri suların geri dönüşümü konusuyla ilgili olarak, “Kadıköy İlçesi, 1/1000 ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı’na plan notu ilave edilmesine ilişkin teklif incelenmiş olup, atık suların geri kazanılarak değerlendirilmesine yönelik olduğundan Komisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi. Böylece Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başladığı Fikirtepe gibi kentsel yenileme bölgeleri başta olmak üzere, deprem riski altındaki bölgelerin yeniden planlanmasında, Binalarda Su Verimliliği ve Gri Su Geri Kazanımı için gerekli uygulamaların yerine getirilmesi şartı getirildi.
 
FİKİRTEPE’DEN TÜM İSTANBUL’A ÖRNEK PROJE
Binalarda Su Verimliliği ve Gri Suların Geri Kazanımı konusunda Kadıköy Belediyesi meclis kararı çıkarmış, yenileme sürecinde olan Fikirtepe’de daire sayısı 200’ü geçmesi düşünülen binaların gri su dönüşüm projesine uygun olarak inşa edilmesi konusunda düzenlenmeler yapılması zorunluluğu getirmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) CHP’li meclis üyelerinin soru önergesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine gelen Gri suların geri dönüşümünün sağlanmasına yönelik yapılaşma İBB Meclisi'nden de geçen bu karar ile İstanbul'da ilk kez bir ilçe belediyesi gri suların geri dönüşümünde önemli bir adım atmış oldu.
 
SU NEDEN ÖNEMLİ?(Fonlu yayınlanırsa gözel olabiler)
-Okyanus ve denizlerdeki suyun yüzde 97’si tuzlu ve yüzde 3'ü tatlı sudan oluşuyor. Tatlı suyun ise sadece yüzde 1’i içilebilir.
-Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan İklim değişiklikleri ve su konulu rapora göre 2050 yılında dünyada 2 milyar insan sudan yoksun kalacak, 30 yıl sonra da 3 milyar insan kullanılabilir su kaynaklarını kaybedecek..
-Bir kez sifon çekerek 10 litre, bir kez çamaşır yıkamak için 37 litre, 10 dakikalık bir duş için 132 litre, musluğu kapatmadan diş fırçalarken 15, kapatarak 1 litre su harcıyoruz.
İstanbul’un su havzalarının sadece 4 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacağı vurgulanıyor. 2020’de İstanbul’da 30 milyona ulaşacağı da göz önüne alındığında susuzluk tehlikesi beliriyor. Amerika, Rusya ve Çin’de bazı bölgelerin 5 yıl gibi kısa süre içinde susuz kalacağı öngörülüyor. Dünyada her 5 insandan biri hala güvenilir ve temiz suya hasret. Her 15 saniyede bir çocuk susuzluk nedeniyle hayatını kaybediyor. 
 
GRİ SU NEDİR, DÖNÜŞÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Evsel atık sular içinde en büyük orana sahip olan gri su, siyah su (tuvalet suyu) haricinde bir evden boşaltılan atık suların genel adı olup; duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen suları ifade ediyor. Gri suların geri kazandırılması sayesinde;
-Kullanım suyu olarak yüksek kaliteli temiz suyun yerine arıtılmış gri su kullanarak temiz su kullanımı azaltılmış, doğal su kaynaklarının korunması sağlanmış oluyor.
-Arıtma sayesinde kanalizasyona verilen su azalmış, böylece belediyelerin yüksek fiyatlara malolan arıtma sistemlerinin hacmi azalmış ve yatırım maliyetleri düşürülmüş oluyor.
-Geri kazanım sistemi içme suyu kullanım oranını azaltır, şebeke suyu dağıtım maliyeti de buna bağlı olarak azalmış olur.
-İçindeki nitrojen oranı siyah suya göre daha az olduğu için gri suyun arıtılması çok daha hızlı ve kolaydır.
-Gri su özellikle kurak bölgelerde ideal bir sulama suyudur. Bu yönüyle aynı zamanda iyi bir gübre kaynağı ve besleyici olma özelliği taşır.
-Daha az enerji harcanarak sağlanan dönüşüm sayesinde atmosfere düşük oranda karbon salınarak çevreye de katkıda bulunuluyor.
 
FATURA YÜZDE 50 ORANINDA DÜŞÜYOR
Genellikle evsel atık suyun yüzde 50 ile 80’i gri sudan oluşuyor. Gri su geri kazanım sistemleriyle, konutlarda yüzde 50 su tasarrufu sağlanabiliyor. Bu oran otel, yurt gibi ticari işletmelerde yüzde 60’ın üzerine çıkabiliyor. Gri suların geri dönüşümü ve kullanım suyu olarak kullanılması tüketicinin cebine de olumlu yansıyor. Faturalarda yüzde 50’ye varan oranlarda düşüş sağlayan uygulamayla şebeke suyu dağıtım sistemi rahatlıyor ve atık su miktarı da düşmüş oluyor.

YEŞİL BİNALAR ÇOĞALMALI
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Teknolojinin büyük bir hızla geliştiğini, ancak bu gelişimin insanlara ve çevreye zarar veren unsurları da bulunduğunu belirterek, şöyle devam ediyor:
“Bu nedenle dünyanın kirlenmesini önlemek için önlemler alınmalı. BM’nin 2011 kriterlerine göre dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 75'i kentlerde. Kentlerdeki sera gazı salınımı da yüzde 80. Türkiye’deki toplam 8 milyon 350 bin binanın toplam sera gazı salınımı 53 milyon ton. Enerji tasarrufu ve sera gazı salınımının önlenmesine yönelik tedbirler önce kentlerde alınmalı. Kentlerimizdeki binaları artık iklim değişikliklerine yönelik tedbirlerle inşa etmeliyiz. 99 depreminden ders almalıyız. Şimdi depremi şansa dönüştürmenin zamanı. İstanbul'da afetlere karşı yenilenecek binaları, enerji tasarrufu sağlayan yeşil binalar olarak yapmalıyız. Biz kendi belediye binamızda elektrik düzenini yenileyerek, 1 yılda yüzde 34'lük tasarruf sağladık. Nikâh dairemizin ve Kalamış Parkı'nın kendi elektriğini güneş panelleriyle üretme çabası içindeyiz. Ayrıca Özgürlük Parkı'nın sulamasının, o bölgenin atık sularıyla yapılanmasına yönelik bir düşüncemiz de var. Geçtiğimiz günlerde belediyemize 4 elektrikli araç aldık. Tüm araç filomuzun yanı sıra elektrikli olacak. Ayrıca çöp kamyonlarımız elektrikli üst ekipmana sahip hidrolik sıkıştırma sistemine sahip olacak. Bu araçların sayısı arttırılacak. İnşaatlarda yıkım sürecinde toz ve gürültü kirliliğinin önlenmesi, atıklarının da çevreyi kirletmemesi, ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi için projeler de yürütüyoruz.”
 
 
 

ARŞİV