Sinematek'te bu hafta

Kadıköy Belediyesi Sinematek Sinema Evi’nin 2 Mayıs’ta başlayan yeni programı, usta yönetmen ve sanatçı Sergey Parajanov sinemasına odaklanıyor

02 Mayıs 2024 - 13:28

Sinematek/Sinema Evi, 2024 Bahar programında, çığır açan klasiklerden kült eserlere sinema sanatının parlak örneklerinden oluşan yeni bir seçki sunuyor. Sinematek’in ana programı “Parajanov ve Ötesi programı” Gürcistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Gürcistan Ulusal Film Merkezi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Program kapsamında Parajanov’un başyapıtlarından Narın Rengi World Cinema Project, The Film Foundation, Cineteca Di Bologna desteğiyle restore edilmiş kopyasından izlenebilecek. Asghar Farhadi ve sürrealizmin sinemadaki son temsilcisi sayılan benzersiz bir sinemacı Harry Kümel de Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu olacak. Farhadi, değişen perspektifler üzerine kurduğu karakteristik sineması hakkında konuşacağı ve deneyimlerini paylaşacağı bir Ustalık Dersi vermek için GAİN'in katkılarıyla Sinematek/Sinema Evi’ne konuk oluyor. Bu program kapsamında Farhadi’nin Elly Hakkında, Bir Ayrılık ve Satıcı filmleri gösterimde olacak. Yeni programın diğer konuğu ise Belçikalı sinemacı Harry Kümel. Kümel’in sinemasını keşfetme olanağı sunan program kapsamında yönetmenin Kırmızı Dudaklar, Joachim Stiller'in Gelişi, Mösyö Hawarden ve Malpertuis filmleri gösterilecek. Goethe-Institut, Kino 2024: Alman Filmleri Türkiye'de programının 2 – 5 Mayıs tarihleri arasındaki İstanbul gösterimlerini Sinematek/Sinema Evi işbirliğiyle gerçekleştirecek.

Sinemak Sinema Evi’nde bu hafta izlenebilecek filmler şöyle:

TEACHES OF PEACHES

Peaches gerçek bir fenomen. Merrill Beth Nisker adıyla Kanada’da dünyaya gelen Peaches, aslında erken yaşlarda yapması gereken işin müzik olduğunu keşfeder. İlk denemesi Mermaid Café isimli bir folk üçlüsünde şarkıcılıktır ama hayalindeki müzik türünün bu olmadığını da çabucak fark eder.

3 Mayıs Cuma

Saat:20.00

Yönetmen: Philipp Fussenegger, Judy Landkammer

Senaryo: Cordula Kablitz-Post, Schyda Vasseghi

Katılanlar: Peaches, Black Cracker, Leslie Feist, Chilly Gonzales, Shirley Manson, Charlie Le Mindu

Almanya / 2024 / İngilizce / 102 dk. / Renkli / Türkçe, Almanca Atyazılı

YANMIŞ TOPRAK (VERBRANNTE ERDE)

İlk gösterimi bu yıl Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde gerçekleşen filmle ilgili Die Zeit gazetesinde çıkan bir yazıda şöyle deniyordu: “Güvensiz bir alanda, hele ki ‘yanmış toprak’ stratejisi uygulanmış bir bölgede, ölüme galip gelmek belki de yapılabilecek en büyük soygun olabilir.”

4 Mayıs Cumartesi

Saat:14.00

Yönetmen: Thomas Arslan

Senaryo: Thomas Arslan

Oyuncular: Mišel Matičević, Marie Leuenberger, Alexander Fehling, Tim Seyfi, Bilge Bingül

Almanya / 2024 / Almanca / 101 dk. / Renkli / Türkçe, İngilizce Altyazılı

BALDİGA: ÖZGÜR KALP (BALDİGA – ENTSİCHERTES HERZ)

“Berlin’e geldiğinde sanatçı olmak istiyordu. Buna karar vermişti ama hangi sanat dalı olması gerektiğini henüz bilmiyordu.” Filmin yönetmeni Markus Stein, verdiği bir röportajda, Jürgen Baldiga’nın amacına ulaşmak konusundaki kararlılığından olağan bir şey gibi bahsediyor. Ancak Baldiga doğuştan şanslı olanlardan değildi. Essenlı bir maden işçisinin oğluydu.

4 Mayıs Cumartesi

Saat: 18.30

Yönetmen: Markus Stein

Senaryo: Ringo Rösener

Katılanlar: Jürgen Baldiga, Timo Lewandovsky, Bernd Boßmann, Ulf Reimer, Birgit Baldiga

Almanya / 2024 / Almanca / 92 dk. / Renkli ve Siyah Beyaz / Türkçe, İngilizce Altyazılı

SHADİD

“Nasıl bir film olacak bu? Müzikal mi?” Almanya’da yapım desteği alacak filmlerin çok net tanımlanabiliyor olması, bir kalıba uyması gerek. Shahid ise bunun tam tersi. Evet, işin içinde müzikal var ama aynı zamanda belgesel, kurmaca, komedi, trajedi ve darama da. Üstelik bu bir “film içinde film”. Merkezde İran asıllı yönetmeninin kaderi var, ama kendisi değil.

5 Mayıs Pazar

Saat: 13.30

Yönetmen: Nergis Kalhor

Senaryo: Nergis Kalhor, Aydin Alinejadsomeeh

Oyuncular: Baharak Abdolifard, Nima Nazarinia, Nergis Kalhor, Thomas Sprekelsen, Carine Huber

Almanya / 2024 / Almanca, Farsça, İngilizce / 84 dk. / Renkli / Türkçe, İngilizce Altyazılı

BAHÇE KADANSLARI (THE GARDEN CADENCES)

Yönetmen Dane Komljen, ilk gösterimi mart ayında Cinéma du réel festivalinde gerçekleşen yeni filmini şöyle anlatıyor: “Birlikte yaşamak üzerine bu film birlikte yapıldı. Film, patriarkal ve kapitalist sistemin dışında yaşanan kuir hayata bir bakış sunduğu gibi, birlikte geçirilen zamanın da bir kaydı. “

5 Mayıs Pazar

Saat:18.30

Yönetmen: Dane Komljen

Senaryo: Dane Komljen

Katılanlar: Aalo, Jone, Royce, Noah, Kï, Neo, Marlek, Steffen

Almanya / 2024 / Almanca, İngilizce, Fince, Sırpça / 62 dk. / Renkli / Türkçe, İngilizce Altyazılı

DİRSEK

18. yaş gününü kutlayacağı akşam başkalarının kendisiyle ilgili öngörüleri nedeniyle öfkesini, içinde yaşadığı toplumun çoğunluğunun veya annesinin ya da Berlin’de içine girip çıktığı çevrelerin beklentilerini  unutmak istiyen Hazal için gece trajik bir şekilde sona eriyor.

5 Mayıs Pazar

Saat: 18.30

Yönetmen: Aslı Özarslan

Senaryo: Claudia Schaefer, Aslı Özarslan, Fatma Aydemir (roman)

Oyuncular: Melia Kara, Doğa Gürer, Jale Arıkan, Haydar Şahin, Orhan Kılıç

Almanya, Türkiye, Fransa / 2024 / Almanca, Türkçe / 86 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

NARIN RENGİ (SAYAT NOVA)

Sayat Nova, Tiflis’te saray şairi olduğu sırada Kral II. Erekle’nin kız kardeşi Anna’ya âşık olunca kral tarafından bir manastıra sürülür. Filmde saray şairliği dönemi muğlak verilmiş; pek çok sahne, Sayat Nova’nın kral tarafından sürgün edildikten sonra yaşadığı Hağpat Manastırı’nda çekilmiştir. Ozanın şiirlerini kaynak alan film, Sayat Nova’nın dilsel ve kültürel çeşitliliğini yansıtır.

7 Mayıs Salı

Saat:20.00

Yönetmen: Sergey Parajanov

Senaryo: Sergey Parajanov

Oyuncular: Sofiko Chiaureli, Melkon Alekyan, Vilen Galstyan, Gogi Gegechkori, Spartak Bagashvili, Medea Japaridze

Sovyetler Birliği / 1969 / Ermenice, Azerice, Gürcüce / 79 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

ELLY HAKKINDA (DARBAREYE ELLY)

Asghar Farhadi, Bir Ayrılık’la bütün dünyanın hayranlığını kazanmadan önce çektiği bu filminde eğitimli, kültürlü, zevk sahibi, dinle ilişkisi mesafeli diye tanımlayabileceğimiz, İran üst orta sınıfından bir grup insan arasında geçen bir hikâye anlatır. Amacına mükemmelen hizmet eden psikolojik gerilim atmosferini adım adım kurarken son derece doğal ve uyumlu oyuncu performanslarıyla kusursuz çalınan bir konçerto hissi uyandıran yönetmen Elly Hakkında ile Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı kazanmıştı.

8 Mayıs Çarşamba

Saat: 20.00

Yönetmen: Asghar Farhadi

Senaryo: Asghar Farhadi (senaryo ve hikâye), Azad Jafarian (hikâye)

Oyuncular: Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti

İran, Fransa / 2009 / Farsça / 119 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

HAKKÂRİ'DE BİR MEVSİM

Film, kendine ve çevresine yabancılaşmış kentli bir aydının hem mecburen hem isteyerek sürgün geldiği; yolu, elektriği olmayan köyde kendi dünyasına tamamen yabancı bir toplum ve kültürle, yokluk ve yoksullukla karşılaşmasını, bu sarsıcı karşılaşmanın kendi kimlik arayışına, varoluş meselesine yansımasını anlatır.

9 Mayıs Perşembe

Saat: 20.00

Yönetmen: Erden Kıral

Senaryo: Ferit Edgü (roman), Onat Kutlar

Oyuncular: Genco Erkal, Erkan Yücel, Şerif Sezer, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Macit Koper, Zeynep Irgat, Berrin Koper

Türkiye, Batı Almanya / 1983 / Türkçe / 110 dk. / Renkli


ARŞİV