Olimpik İkonlar: Ferhat Arıcan

Ferhat Arıcan, kazandığı jimnastik olimpiyat madalyası ile Türkiye’nin olimpiyatlarda güreş, halter gibi sporlara hapsolan tarihini değiştirdi

02 Mayıs 2024 - 13:42

Ferhat Arıcan 1993 yılında İzmir'de dünyaya geldi. Henüz 10 yaşındayken beden eğitimi öğretmenin dikkatini çekti ve onun yönlendirmesiyle birlikte jimnastik sporuna başladı. 2008 yılında henüz 15 yaşındayken paralel aleti, 2013'te atlama masasında ve 2014 yılında Çin'de düzenlenen 45. Artistik Jimnastik Dünya Şampiyonası'nda gerçekleştirdiği 3 hareketi kendi adına tescil etti. Dünya jimnastik literatüründe kendi adına tescilli 3 hareketi olan ilk sporcu olma başarısını gösterdi. Singapur'da düzenlenen 2010 Gençlik Olimpiyatları'nda atlama masasında gümüş madalya, 2013 yılında Mersin'de düzenlenen 2013 Akdeniz Oyunları paralel bar kategorisinde bronz madalyanın sahibi oldu. 

SAKATLIKTAN MADALYAYLA GERİ DÖNDÜ

Arıcan, 2008 yılında, profesyonel hayatına yeni yeni başlarken sporu bırakmasına sebep olacak bir kol sakatlığı geçirdi. Kendi sözleriyle o günleri şöyle anlatıyor; “15 yaşındaydım, tam yükseliş dönemlerimdi, hatta adımla anılan ‘Arıcan Hareketleri’ni o zaman çıkartmıştım. Antrenmanda kolumdan sakatlandım. Bir anda doktorlar, “Spora devam edemezsin” dediler. İnanın, acımı unuttum ve spordan uzak kalacağım için üzüldüm. Ama hırslı bir sporcuyum. ‘Yapamazsın’ demeleri beni motive etti. Altı ay sonra platin çıktı, yedinci ayda da çok az antrenmanla Türkiye şampiyonu oldum.” 

Ferhat Arıcan, 2014 yılının Ağustos ayında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan açıklamada 2016 Rio Olimpiyatları yolunda destekleyeceği, madalya vadeden 16 “altın” çocuğu arasında yer aldı.

İLK JİMNASTİK MADALYASI

2016 yılının Nisan ayında gerçekleştirilen 2016 Yaz Olimpiyatları kota müsabakalarında yer hareketleri, kulplu beygir, atlama, paralel bar ve barfikste toplam 86 puanla 11. sıradan olimpiyat kotası alarak 108 yıl aranın ardından, Aleko Mulos'tan sonra Türkiye adına Olimpiyatlar'da mücadele edecek ikinci erkek jimnastikçi oldu. 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatlarında Paralel bar dalında Alman sporcu Lukas Dauser'in sadece 0.067 puan gerisinde 15.633 puanla hareketini tamamlayarak bronz madalyanın sahibi oldu ve Türkiye adına artistik jimnastikte madalya kazanan ilk sporcu olarak tarihe geçti. Ferhat Arıcan, Mayıs 2020'de verdiği röportajda dünya jimnastik literatüründe adını taşıyan hareketler için şunları söylemişti: "İlk hareketi 2008 yılında çıkardım. İkinci hareketimi 2013 yılında çıkardıktan sonra bunun değerini daha iyi anladım. Hatta şöyle bir anım var. İsviçre'de düzenlenen bir yarışmayı tribünde izlerken, baktım benim hareketim yapılıyor. Herkes "Arıcan hareketi" diyor. O büyük gururu orada anladım. Hareket çıkarmak, bir keşif gibi.”

MİLLİ TAKIMIN İLK MADALYASI

Ferhat Arıcan 2019 yılı Ocak ayında Göztepe Spor Kulübü’ne transfer oldu. Arıcan, 2022 yılında Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenen 19'uncu Akdeniz Oyunları'nda paralel barda altın, kulplu beygirde bronz madalya kazandı. Aynı şampiyonada Artistik Jimnastik Erkek Millî Takımı ile birlikte, takım halinde Türkiye'ye tarihindeki ilk altın madalyayı kazandırdı. 2023’te Belçika'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda yer alan Ferhat Arıcan ile 10. olan Artistik Jimnastik Erkek Milli Takımı ilk kez takım halinde 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na kota alarak tarihi başarı elde etti.

 

ARŞİV