Haftanın Pusulası

Haftanın kitabı, albümü, dizisi, 2024'ün en çok okunanları, en çok dinlenen sanatçıları...

26 Aralık 2024 - 13:31

KİTAP

Türk Edebiyatından 55 Klasik Kısa Hikaye

Sabahattin Ali, Fürüzan, Yusuf Atılgan, Tomris Uyar, Aziz Nesin, Sevgi Soysal, Orhan Veli, Nezihe Meriç, Tezer Özlü, Peride Celal, Nabizâde Nâzım, Sabahattin Kudret Aksal…

Edebiyatımızda iz bırakmış isimlerin klasikleşmiş hikâyelerini bir arada sunan derleme, geçmişten günümüze uzanan edebi yolculuğumuzun oluşturduğu birikimden özenle seçilerek hazırlanmış. Türkiye edebiyatının köşe taşları sayılan bu değerli yazarların oluşturduğu dev külliyatın giriş anahtarı olarak değerlendirilebilecek bu kısa metinler, sundukları zengin okuma deneyimleriyle de başlı başına bir hazine niteliğinde. Kökleri bu toprağın derinliklerine uzanan, bizim insanımızı anlatan bu usta kalemler, mutlaka sizi de bir yerden yakalayacak ve okuma yolculuğunuzun doruklarına ulaşmanızda yol gösterici olacaklardır. (Tanıtım Bülteninden) Tefrika Yayınevi / 469 sf

 

Farklı kaynakların verilerine göre Türkiye’de 2024 yılında en çok satılan kitaplar sırasıyla şunlar oldu: 

1- Rezonans Kanunu / Pierre Franckh

2- Gece Yarısı Kütüphanesi / Matt Haig

3- Yırtıcı Kuşlar Zamanı / Ahmet Ümit

4- Intermezzo / Sally Rooney

5- Hayat İmkansız / Matt Haig

 

ALBÜM

Melis Fis / Bi’ Piyano Bi’ Vokal

Son dönemin dikkat çeken sanatçılarından Melis Fis, yeni akustik albümü Bi’ Piyano Bi’ Vokal ile dinleyicilerin karşısına çıkıyor. En sevilen şarkılarının akustik versiyonlarını yeniden yorumlayan Melis Fis, bu albümde yalın bir piyanoyla vokalini buluşturarak dinleyicilere sıcak ve samimi bir atmosfer sunuyor. Albümde Sezen Aksu’nun “Kaçın Kurası” ve Grup Hepsi’nin “Yalan” gibi unutulmaz parçaları da akustik olarak yeniden hayat buluyor.

 

Spotify verilerine göre 2024’te Türkiye’de en çok dinlenen kadın sanatçılar sırasıyla şunlar oldu: 

  1. Sezen Aksu

  2. Hande Yener

  3. Gülşen

  4. Simge

  5. Melike Şahin

 

DİZİ

Yüzyıllık Yalnızlık

Gabriel García Márquez'in ünlü romanından uyarlanan “Yüzyıllık Yalnızlık” 11 Aralık’ta Netflix’te gösterime girdi. 1967’ yayımlanan ve 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan dünya edebiyatının bu başyapıtı, büyülü gerçekçilik ve Latin Amerika edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Dizi kitaba sadık kalarak, José Arcadio ve Ursula çifti tarafından ütopik Macondo kasabasının kuruluşundan torunlarının kaderini belirleyen trajik olaylara kadar Buendía ailesinin birkaç nesil boyunca destansı hikayesini anlatıyor. Delilik, imkansız aşk, kanlı savaş ve lanetin karışımıyla harmanlanan dizi, romanın tüm zenginliğini ve şiirselliğini hissettirmekte oldukça başarılı. Bu başarıda, Marquez ailesinin şartına uyarak çoğunlukla yerel oyunculara yer verilmesi, çekimlerinin Kolombiya'da gerçekleştirilmesi ve tamamen İspanyolca olmasının payı büyük. Kamera çekimleri, prodüksiyon tasarımı ve görsel efektleriyle de iddialı bir yapım olan Yüzyıllık Yalnızlık’ın 16 bölümünün ilk 8 bölümü yayında, kaçırmayın!







 


ARŞİV