KİTAP
Kadın Dedi Ki
Erkeklerin özellikle konum ve kariyerlerinin gücünü kullanarak yaptıkları cinsel taciz ve istismarlara karşı bir tepki olarak gelişen #MeToo hareketi tüm dünyaya yayıldı. Bu hareketin başlangıcında, Pulitzer Ödüllü gazeteciler Jodi Kantor ile Megan Twohey'in Hollywood film yapımcısı Harvey Weinstein'in yaptığı cinsel taciz ve istismarları, başarılı bir araştırmacı gazetecilik örneği göstererek, uzun süren çalışmalar sonucu kanıtlarıyla New York Times'da yayımlamalarının önemli payı oldu. Süreç Weinstein'in işlediği cinsel suçlardan dolayı ceza almasıyla sonuçlandı. Bu kitapta Jodi Kantor ile Megan Twohey tüm bu süreci ve çok daha fazlasını, yine titiz bir gazetecilik çalışmasıyla ortaya koyuyor. Kitabın sonunda hangi bilgiyi kimden, hangi kaynaklardan aldıklarını belirten "notlar" bölümü ve dizin bulunuyor.
2022’de kitap sinemaya uyarlandı. Geçen haftalarda Pusula’mızın Film köşesinde tanıttığımız “She Said” hala Netflix’te izlenebilir. Bilgi Yayınevi / 351 sf
Amazon’da çok satılan kitaplar listesinin üst sıralarında bu hafta da pek değişiklik yok:
- Rezonans Kanunu / Pierre Franckh / Koridor Yayıncılık
- Kınalı Serçe / Şermin Yaşar & İlber Ortaylı / Kronik Kitap
- Yırtıcı Kuşlar Zamanı / Ahmet Ümit / Yapı Kredi Yayınları
ALBÜM
Tatavla'da Son Dans
Yalçın Konuk'un “Tatavla'da Son Dans” için bestelediği eserler, albümde yerini aldı. Multidisipliner sanatçı ve besteci Yalçın Konuk, Tatavla'da Son Dans: Orijinal Tiyatro Müzikleri albümü ile İstanbul'un kaybolan hafızasına, nostaljisine ve günümüzün karmaşasına dair duygusal bir mektup sunuyor. 11 parçadan oluşan albüm, Eleni ve Gül adlı iki kız kardeşin hikayesi üzerinden geçmişin izlerini bugünün karmaşasıyla buluşturuyor.
On Air Music Co. markasıyla yayımlanan albüm ile ilgili olarak Yalçın Konuk: “Bestelerken; viyolonsel, keman, piyano ve diğer solo enstrümanların etkileyici performansıyla dikkat çektiğini düşünüyorum. Usta oyuncular Sumru Yavrucuk, Yeşim Koçak’ın sahnedeki performansları, duayen modacılarımızdan Yıldırım Mayruk’un kostüm tasarımı bu yolculuğa ayrı bir derinlik katıyor.” diyor. Tatavlada Son Dans albümü şimdi tüm dijital platformlardan dinlenebilir.
Ruhu doyuran şarkılar:
- Yo Era Ninya / Janet & Jak Esim
- Gitme Sana Muhtacım / KÖFN
- Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun / Cem Adrian & Hande Mehan
FİLM
Kuş / Bird
Yeni filmi uzun zamandır merakla beklenen Andrea Arnold’ın duygusal ve sürprizlerle dolu büyüme hikayesi “Bird / Kuş” Nykiya Adams’ın bir yıldız olarak doğuşuna sahne oluyor. Barry Keoghan ve Franz Rogowski’nin performanslarıyla Kuş, hayatın acı gerçekleriyle hayalleri arasında ince bir çizgide geziniyor. 12 yaşındaki Bailey, bekar babası Bug ve ağabeyi Hunter ile Kent’in kuzeyindeki bir işgal evinde yaşar. Bug’ın çocuklarına ayıracak pek vakti yoktur, bu yüzden ergenliğe girmek üzere olan Bailey de arzuladığı ilgi ve heyecanı başka yerlerde arar.
Bol ödüllü, 2024 yapımı film Mubi’de izlenebilir.