Açık deniz yüzücüleri Marmara Denizi için kulaç attı

Suadiye Bükü Yüzücüleri, Marmara Denizi’nin temizliği ve deniz salyası sorununa dikkat çekmek için kulaç attı

08 Ocak 2025 - 12:04

Suadiye Bükü Yüzücüleri, Marmara Denizi’nin temizliği ve deniz salyası (müsilaj) sorununa dikkat çekmek için anlamlı bir etkinlik düzenledi. 1 Ocak 2025 Çarşamba günü 100 gönüllüyle, Suadiye sahilinde buluşarak çevre bilincini artırmayı hedefleyen bir yüzme organizasyonu gerçekleştirildi.

“Maviyi Seviyoruz, Denizleri Koruyoruz. Marmara Temiz Kalsın” sloganı ile yapılan etkinlikte yüzücüler, 2024 yılı sonunda Marmara Denizi'nde yeniden görülmeye başlanan deniz salyası (müsilaj) tehlikesine  dikkat çekmek için kulaç attı.

“DENİZ HEPİMİZİN”

Etkinliğin öncülerinden olan Ahmet Tekkeş, 2016’dan bu yana Suadiye sahilinde düzenli olarak yüzdüğünü söyleyerek şöyle konuştu: “2021’de deniz salyası nedeniyle denize giremediğimiz günler oldu. Suyun üzeri tabaka halindeydi. Bu yıl da benzer görüntülerle karşılaştık ve bu bizi çok üzdü. Etkinliği, deniz kirliliğine dikkat çekmek ve insanları bilinçlendirmek için düzenledik.”

Plastik atıkların denizin ekosistemine verdiği zararları vurgulayan Tekkeş, “Plastikler balıklar yoluyla vücudumuza kadar ulaşıyor. Temiz denizler için bu konuda acil önlemler alınması gerekiyor.” dedi.

SOSYAL YARDIMLAŞMA VE BİRLİKTELİK 

Suadiye Bükü Yüzücüleri, sadece yüzme sporunda değil, sosyal yardımlaşma alanında da aktif. Grup, geçmişte depremzedelere yardım, prefabrik okul inşası gibi birçok projeye destek oldu. “Bu yaşımızda kendimizi dinç hissediyoruz çünkü burada sadece yüzmüyoruz, bir aile gibi birlikte hareket ediyoruz.”  diyen Tekkeş, insanları çevre konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı. 

DENİZLER VE GELECEK İÇİN BİRLİKTE HAREKET

50 yılı aşkın süredir sualtı sporlarıyla ilgilenen Önder Ertürk ise Marmara Denizi’nde artan kirliliğe dikkat çekti. Deniz yüzeyindeki ve altındaki atıkların yalnızca deniz yaşamını değil, insan sağlığını da tehdit ettiğini belirten Ertürk, “Başta Marmara iç denizimiz olmak üzere tüm denizlerimizin temiz ve yüzülebilir kalmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu etkinliklerin yanı sıra sahil ve deniz içi temizlik çalışmaları gibi projelerimiz de devam ediyor. 10 milyonlarca insanın yaşadığı Marmara Denizi’ne arıtılmamış veya kısmen arıtılmış atıkların bırakılması sürdürülebilir bir çevre adına büyük bir tehlike.” dedi.

Ertürk, deniz yüzeyinde ve altında bulunan plastik atıkların, balıkçı ağlarının ve diğer tehlikeli atıkların yalnızca deniz yaşamını değil, insan sağlığını da tehdit ettiğini belirterek, “Yüzerken karşılaştığımız rüzgâr, dalga, deniz trafiği gibi zorluklar normaldir. Ancak müsilaj, plastikler, ağ parçaları gibi kirlilik unsurları hem çevreye hem de yüzücülere zarar veriyor. Denizlerin korunması için bireysel ve toplumsal farkındalık şart.” diye konuştu.

Ertürk ise, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin bilimsel raporlarla da açıklandığını, balık türlerinde azalma ve müsilaj gibi sorunların giderek arttığını belirterek şunları söyledi: “Denizlerin yüzülebilir kalması önemli. Yeni yılın ilk gününde yaptığımız bu toplu çağrıyı geleneksel hale getirmek istiyoruz. Deniz kirliliği sadece atıklarla sınırlı değil bilinçsiz bireylerin davranışlarından kaynaklanan kirlilik de büyük bir sorun.”

TEMİZ MARMARA İÇİN ÇAĞRI

Etkinlik sonunda yüzücüler, bu organizasyonun geleneksel hale getirilmesini ve farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini belirtti. Suadiye Bükü Yüzücüleri, Marmara Denizi'nin temiz ve sürdürülebilir bir ekosisteme sahip olması için herkesi sorumluluk almaya davet etti.

 


ARŞİV