“Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” açıldı

Kadıköy Belediyesi, tarafından yapımı gerçekleştirilen "Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı" açıldı. Türkiye'nin ilk afet eğitim ve bilinçlendirme parkı olma özelliği taşıyan parkta doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirecek etkinlikler yapılacak.

11 Ekim 2018 - 15:01

Afetlere yönelik hazırlık, zarar azaltma ve müdahale açısından birçok çalışma yapan Kadıköy Belediyesi çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. “Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” “Dünya Afet Riskleri’nin Azaltılması Günü”nünde açıldı. Kozyatağı Mahallesi Saniye Ermutlu Sokak’ta  yer alan ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan parkın açılışına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP İstanbul eski Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, ortak çalışma protokolünü imzalayan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle gönülleri, Kadıköy Belediyesi çalışanları ve Kadıköylüler katıldı.

“GÖNÜLLÜK ÇOK ÖNEMLİ”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu açılışta yaptığı konuşmasında; “Biz güvenli binalar istiyoruz. Ama ne yazık ki hızlı bir inşaatlaşma durumuyla karşı karşıyayız. Kamusal alanlar satılmamalı diyoruz ama satılıyor” dedi. “Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı”  ile Kadıköylülere afetler hakkında eğitim vermeyi ve farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Nuhoğlu mahallelerdeki gönüllü yapılanmaların öneminin altını çizdi. Halkın ihtiyaçlarının konuşulmadığını, siyasetin halkın ihtiyaçlarına çözüm üretmediğini belirten Aykurt Nuhoğlu şöyle devam etti: “Mahallelerdeki gönüllü yapılanmalar çok önemli. Bu anlamda toplumun örgütlenmesine destek verilmesi gerekiyor.”

“YAŞAMI SAVUNMALIYIZ”

Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköylüleri afetler konusunda bilgilendirmek amacıyla hazırladığı “Ortak Çalışma Projesi”ne imza veren STK’lar adına Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Gürel de konuşma yaptı. Prof. Dr. Zeynep Gürel, “Gönüllülük zor değil mutluluk veren bir durumdur. Gönüllülük sorumluluk ister ve bir yaşam biçimidir. Yaşamı savunmak bizim genlerimizde var. Biz zaten gönüllü olma potansiyeli ile doğduk. Birilerine yardım etmek çok anlamlı. Zorluklara karşı hazırlanmak gerekiyor.” dedi.

“HER ŞEHİRDE OLMALI”

CHP İstanbul eski milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da yaptığı konuşmada şu bilgileri paylaştı; “Çok maksatlı bir park. Her mahallede her ilçede afet odaklı parklar yapılmalı ve halkın hizmetine sunulmalı. Çünkü Türkiye afetlere açık bir ülke. Afetleri durduramayız ama risklerini azaltabiliriz. Deprem başta olmak üzere  şehirleşme ve kentleşmede afet risklerini azaltacak planlar yapılmalı.”

Yapılan konuşmaların ardından ortaklık protokolüne imza atan STK temsilcileriyle birlikte protokolü temsil eden Afet Döngüsü de logoların yerleştirilmesiyle tamamlandı.

PARKTA NELER VAR?

Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda doğal afetlerin oluşumları, afet esnasında yapılması gerekenler, afet öncesinde ve sonrasında alınabilecek önlemler çeşitli simülasyonların da yardımıyla yapılacak eğitim çalışmalarıyla uygulamalı bir şekilde anlatılacak. Parkta “Deprem Deneyim Odası”, “5 Boyutlu Sinema”,“İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonu”ile yetişkinler için atölyeler, sivil toplum kuruluşları eğitimi ve etkinlikleri, grup ziyaretleri ve açık alan oyunları yer alıyor.

Parklarda oturma ve dinlenme amaçlı kullanılan bankların ocak-depo, kamelyaların ise çadır olarak dönüşebilmesinin afetlerden sonra insan hayatını kolaylaştırabileceği düşünüldüğü için parkta afetler sonrası için farklı fonksiyonları olan dönüştürülebilir park mobilyaları bulunuyor.

 DEPREM DENEYİM ODASI

Depremin nasıl oluştuğu, deprem sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiğinin uygulamalı olarak anlatıldığı Deprem Deneyim Odası’nda deprem simülasyon sistemi ile ülkemizde ve dünyada olmuş bazı hasar verici depremler gerçeğe yakın olarak yansıtılıyor. Düşebilecek eşyalardan korunmak için mobilyaların sabitlenmesinin önemi, deprem sırası ve hemen sonrasında doğalgaz, su ve elektriğin neden ve nasıl kesilmesi gerektiğini tecrübe ediliyor.

5 BOYUTLU SİNEMA

Sinemada katılımcılara yaklaşık 6 dakika süren eğitim filmi ile afet planı, düşerek zarar verebilecek eşyaların sabitlenmesi, afet çantası, artçı depremler ve davranış şekilleri gibi deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiğiyle ilgili birçok konu anlatılıyor.

İNTERAKTİF PORTATİF YANGIN SİMÜLASYONU

Yangın ve çeşitleri, yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiği, yangın söndürme ekipmanlarının kullanımı, kişisel güvenlik önlemleri, yangına müdahale etme becerilerinin geliştirilmesi gibi konularda uygulamalar yapılıyor.

ÇOCUKLAR AFETE OYUNLA HAZIRLANIYOR

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı eğitmenleri tarafından hazırlanan oyunlar ve etkinlikler de katılımcıların afetler hakkında bilinç düzeyinin artırılmasını hedefliyor. ‘Afet Çantamı Topluyorum’, ‘Eşini Bul Afet Çantanı Hazırla’, ‘Ailece Kamptayız’, ‘Dumandan Kaçış’ gibi oyunlar bunlardan bazıları.

DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR MOBİLYALAR

‘Afet Eğitimi ve Bilinçlendirme Parkı’nda yer alan banklar, oturma ve dinlenme amacının dışında ocak-depo görevi de görüyor. Bankların içinde yer alan battaniyeden el fenerine, tencereden ipe kadar pek çok malzeme afet sonrası süreçte hayat kurtarıcı bir özellik taşıyor. Parkta bulunan kamelyalar ise çadır olarak dönüştürülebiliyor. Ayrıca afetlerin etkilerini en aza indirmek için çeşitli bilgilerin paylaşıldığı Afet Eğitim Parkı’nda solar panel aydınlatma ve şarj istasyonları da yer alıyor.

PARK 7 GÜN AÇIK

Afetler konusunda bilinçlenmek ve farkındalık kazanmak amacıyla birçok etkinliğin ve çalışmanın yer aldığı Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı, haftanın 7 günü açık olacak. 09.00 ile 22.00 saatleri arasında açık olacak parktaki tüm etkinlikler ve eğitimler için randevu almak gerekiyor. Randevu ve ayrıntılı bilgi için (0216) 464 89 41 nolu telefonu arayabilirsiniz.

AFETE KARŞI İŞBİRLİĞİ

Kadıköy Belediyesi, Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” açılışı öncesi Kadıköylüleri afetler konusunda bilgilendirmek amacıyla sivil toplum kuruluşları ile protokol imzaladı. 13 sivil toplum kuruluşu ile imzalanan protokol kapsamında, ilçede olası yaşanacak afetlerde tüm ortaklarla afeti yönetebilmek, zararı azaltabilmek ve destek verebilmek amaçlanıyor.

“Kadıköy İlçesi Afet Çalışmaları Ortaklık Protokolü”nü imzalayan  sivil toplum kuruluşları şöyle: Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı, Denizde Arama Kurtarma (DAK-SAR), Tesisat Teknolojileri Eğitim Araştırma Derneği(TESİDER), Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü, Birleşik Arama Kurtarma Derneği(BKSAR), Medikal Arama Kurtarma Derneği (MEDAK), Hayata Destek Derneği, Lions Kulübü, Nirengi Derneği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB), Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği.


ARŞİV