Apartman bahçesinde bostan

Bir apartman düşünün önünde otopark ya da beton değil domates ve salatalık fideleri var. Hem de bu bostan Kadıköy Göztepe’de. Binalarının önünü bostana çeviren Evren apartmanı sakinleri “Şehir karmaşası içerisinde böyle ufak bir yere sahip olmak huzur veriyor” diyor

30 Temmuz 2020 - 02:19

HABER: Görkem DURUSOY/ Simge KANSU

Birçok uzman bitki yetiştirmenin insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını söylüyor. Bahçede kendi yetiştirdiğimiz meyve ve sebzeler, fiziksel ve psikolojik sağlığımıza da iyi geliyor. Özellikle korona virüsü döneminde evlerde sıkılan insanlar, hobi bahçelerine yöneldi.  Şehir hayatında  beton yığınları arasında bahçecilik pek mümkün görünmese de  kısıtlı olanaklara rağmen küçük bir alanı yeşile dönüştürmek mümkün.  Bunun örneklerinden biri de Göztepe’deki  Evren apartmanı. Apartman yöneticisi Mehmet Sabri Evren, Karanfil Sokak’ta bulunan Evren Apartmanı sakinleriyle el ele vererek binalarının önüne bostan yaptı.

 “DUYGULARIMIZ YENİDEN CANLANDI”

Yaşadığı bu toprakların kendisine aile yadigârı olduğunu belirten Evren, çocukluk ve gençlik yıllarındaki mahallesini şöyle anlattı: “Yaşadığım bu mahallede zamanla apartmanlaşma oldu ama çocukluğum bu bahçede, ağaçların tepesinde geçti. Bahçemizde çeşit çeşit meyve ağaçları mevcuttu. Şu anda maalesef meyve vermeyen incir, kayısı ve erik ağaçları elimizde kaldı. Dut ağacımız az da olsa meyve veriyor. Bizim çok önceden kümesimiz ve tavuklarımız vardı. Ben 17 yaşıma kadar dışarıdan yumurta aldığımı hatırlamıyorum. Hep birinci elden yumurta yedim. 1970’li yıllarda kendi domatesimizi, salatalığımızı, marul ve soğanımızı bahçemizden tedarik ederdik. Bu duygular 40 sene sonra yeniden canlandı”

Evren, apartman bahçesine bostan yapma fikirlerinin korona virüsü salgını döneniminde akıllarına geldiğini belirterek şöyle konuştu “ Apartman sakinlerimizin önerisiyle ufak bir bahçe yapmak istedik. Fidelerimizi aldık, toprağımızı belledik ve bu hale getirdik. Domates, marul, fasulye, patates, kavun ve karpuz ekerek küçük bir bostan yaptık. Eskiden burada bizim bostan kuyumuz vardı. Toprak suyla birleştiği zaman suyu iyice emerdi, şimdiki gibi beton değildi. Şehir karmaşası içerisinde böyle ufak bir yere sahip olmak huzur veriyor. Tüm apartman sakinlerinin bu bahçede emeği var. Şimdi hep birlikte meyveleri toplamayı bekliyoruz. Özellikle yakın çevremizden aldığımız olumlu tepkiler bize gurur veriyor. Bu bahçeyle birlikte herkes bir nebze olsun çocukluğuna döndü ve anılarını hatırladı.”

“İNSANLAR TOPRAKLARINA SAHİP ÇIKMALI”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kurduğu organik pazar uygulamasına değinen apartman yöneticisi Mehmet Sabri Evren, “Bizler kendi içimizde bu organik döngüye ayak uydurmak amacıyla böyle bir girişimde bulunduk. Ayrıca ben kent konseyi çevre alt yapı çalışma grubundayım. Bu sebeple çevreye karşı duyarlıyız. Amacımız havamız temiz tutmak ve insanlara iklim duyarlılığı kazandırmak” ifadelerini kullandı. Bu işin kendileri için bir başlangıç olduğunu ve önümüzdeki süreçlerde ürünleri çeşitlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Evren, “Tavuk kümesi kurmak ve taze yumurta elde etmek istiyoruz. Yeni yapılar ve kentsel dönüşümler maalesef toprağı mahvetti. Keşke evler yapılırken ufakta olsa insanlar için bir hobi bahçesi de inşa edilse. Çünkü bahçeyle uğraşmanın, insanları ruhen diri tuttuğuna inanıyorum. Bu işi yapmak isteyenler öncelikle topraklarına sahip çıkmalı ve sonuna kadar betonlaşmadan uzak durmalıdır” dedi.

“KÖYÜ BURAYA TAŞIDIK”

Bina bahçesine bostan yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren apartman görevlisi İlhami Kılınç, “Biz 30 - 40 sene önce bu işleri Anadolu’da yapıyorduk ama maalesef bazı şeyleri unuttuk. Bu bahçeyi yaptığımızda köyü buraya taşımışız gibi hissettim, o özlemi tattım” dedi. Geç ekim yaptıkları için ürünlerin geç yetiştiğini söyleyen Kılınç, sözlerine şöyle devam etti: “Toprağı işlemek, gübresini ve suyunu eksik etmemek en önemli hususlar arasında yer alıyor. Bu sene bazı ürünlerde yanma meydana geldi. Örneğin fasulyeler pek olmadı gibi, sanırım korona virüsü sebzelere de bulaştı. Bu işi hobi olarak heyecanla ve zevkle yapıyorum. Başta yöneticimiz Mehmet Sabri Evren olmak üzere Cem Bey, Vedat Bey, Metin bey ve tüm apartman sakinleri bize büyük destek verdiler. Hepsine teşekkür ediyorum.


ARŞİV