Atık yağı getir, temiz yağı götür

Kızartma yağlarının lavabolara dökülerek çevre kirliliğine yol açmasına engel olmak için çalışmalar yürüten Kadıköy Belediyesi, geri dönüşümü özendirmek için 5 litre atık yağ biriktiren Kadıköylülere, 1 litre ayçiçek yağı hediye edecek. Amaç, özellikle ev kadınlarını harekete geçirmek...

28 Şubat 2013 - 14:34

Evlerde ve lokantalarda kullanılan atık kızartma yağlarının çöpe ve lavabolara dökülmesi ile meydana gelen çevre, yer altı suları ve deniz kirliliğini önlemek için çalışmalar yapan Kadıköy Belediyesi, konunun önemine dikkat çekmek ve ev kadınlarını harekete geçirmek için atık yağını biriktiren Kadıköylülere, temiz yağ armağan ediyor. Çevre Bakanlığı’ndan lisans alan Deha Biodizel Firması ile bir kampanya başlatan Kadıköy Belediyesi, 5 litre atık yağ getirenlere 1 litre ayçiçeği yağı verecek. Atık yağlarını, yeni ay çiçek yağı ile değiştirmek isteyenler 444 28 45 ya da 414 38 15 no’lu telefonları arayarak evlerine atık yağ toplama aracı çağırabilecekler. Kadıköylüler, atık yağlarını, muhtarlıklar ile 21 mahallede bulunan gönüllü evlerine de bırakabilecekler.

ATIK YAĞLAR GERİ DÖNÜŞÜYOR
Konuyla ilgili olarak 22 Şubat Cuma günü DoubleTree by Hilton Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 2008 yılından itibaren ev ve işyerlerinden atık yağları topladıklarını ve biodizel yapılması için firmalara verdiklerini anımsattı. Öztürk, “Bugün burada başlattığımız kampanya da iklim dostu çalışmalarımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Deha Biodizel firması, Kadıköy sokaklarına cihazlar yerleştirecek. Kadıköylüler, atık yağlarını bu cihazlara bırakacak ve karşılığında bir bilet alacaklar. 5 litrelik yağa denk gelen bilet sayısına ulaştıklarında ise anlaşmalı mağazalara giderek 1 litre ayçiçek yağlarını ücretsiz olarak alabilecekler. Böylece evde uzun süre yağ biriktirmek, bir seferde 5 litre yağ bırakmak zorunluluğu da olmayacak. Bu proje ile insanlık için, dünya için güzel bir iş yapıyoruz. İddia ediyorum ki Kadıköylü gönüllüler sayesinde, bu proje Türkiye’de en iyi Kadıköy'de uygulanacak. Herkesi de, komşusunu bu projeden haberdar etmeye çağırıyorum” dedi. Deha Biyodizel Genel Müdür Yardımcısı Nihal Sözbir Karakuş da Türkiye'de yılda 350 bin ton atık yağ oluştuğunu belirterek, “Amacımız; bu yağların lavabolara dökülmemesi... Ben kimya mühendisiyim ve şunu söylüyorum; en tehlikeli atık, atık yağdır! Yağlar dökülmesin, canlılar ölmesin. Bu yağları toplayarak, ekonomiye katkı sunalım” diye konuştu.
Mahalle muhtarları ve Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri'nin katıldığı toplantıda, daha proje başlamadan önce, kendi çabalarıyla atık yağ toplayan Zühtüpaşa Mahallesi Muhtarı Harika Develioğlu'na plaket sunuldu. 5 litre atık yağ biriktiren Kadıköylü kadınlara da Başkan Öztürk, 1 litre ayçiçek yağlarını hediye etti.
 
1 LİTRE ATIK YAĞ, 1 MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİYOR!
Lavabo ya da çöpe döküldüğünde toprağa, yer altı temiz su kaynaklarına ve denizlere ulaşarak çevre kirliliğine neden olan bitkisel atık yağlar, su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Atık yağlar ile kirlenen suları ise biyolojik olarak arıtmak mümkün değil. Üstelik denize karışan atık yağlar, suların yüzeyini kaplayarak, suya oksijen transferini önleyip deniz canlılarının ölmesine sebep oluyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
-Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kulllanılmış yağ kesinlikle bekletilip kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroskit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemimize zarar verir.
-Yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenme hızını arttırır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel ve hayvansal atık yağlar, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Denizanası oluşumunu artırarak, kirliliğe neden olur.
-Lavaboya dökülen bitkisel ve hayvansal atık yağlar, kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen yağlar, atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetlerini arttırır.
-Çöpe dökülen atık yağlar, çöp depolama alanlarıda sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır. Bitkisel ve hayvansal yağ atıklarının çöp içerisine atılması veya dökülmesi yasaktır. Bu yağlar yağmur suları ile beraber yeraltı temiz su kaynaklarına ulaşarak temiz su kaynaklarımızı kirletmektedir.
-Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır. Kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar, evsel atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır.

AVRUPA’DA VE BİZDE DURUM NASIL?
AB ülkelerinde kişi başına düşen yıllık atık ortalama atık yağ miktarı 2.4 kg. iken toplanan ortalama yağ miktarları da şöyle:
-Belçika’da 2.2 kg.
-Almanya’da 1.8 kg.
-İngiltere’de 1.54. kg.
Türkiye’de ise yılda 1.5 milyon ton bitkisel yağ, gıda amacı ile kullanılıyor.
-Bu yağlardan yaklaşık olarak 350 bin ton atık yağ oluşuyor.
-Toplanabilen atık yağ miktarı 15 bin ton civarında.
-Kişi başına toplanan atık yağ miktarı sadece 200 gr. 
 

ARŞİV