Atık yağını kumbaraya dök 1 lira kazan

Evlerinde biriktirdikleri kızartma atık yağlarını belediyeye getirip atık yağ kumbarasına boşaltan Kadıköylüler, atık yağ kumbarasından anında 1 lira alıyor.

03 Şubat 2014 - 15:45
Evlerinde biriktirdikleri kızartma atık yağlarını belediyeye getirip bitkisel atık yağ kumbarasına boşaltan Kadıköylüler, atık yağ kumbarasından (BAYTOM) anında 1 lira alıyor.
Kadıköy'de atık yağların lavabolara dökülmemesi için evlerden atık yağ toplama kampanyası yürüten Kadıköy Belediyesi, kampanyaya bir de atık yağ kumbarası ekleyerek Belediye binasına “Yağmatik” bitkisel atık yağ
kumbarası koydu.Evinde biriktirdiği kızartma atık yağlarını belediyeye getirip atık yağ  kumbarasına boşaltanlar, atık yağ kumbarasından anında 1 lira alıyor.
Evlerde lavabolara dökülen atık yağların çevreye ve yer altı sularına verdiği büyük zararı önlemek için, atık yağ toplama kampanyası yürüten Kadıköy Belediyesi, İstanbul’da yeni bir uygulama daha başlattı. Hasanpaşa'da bulunan Kadıköy Belediyesi Merkez binasının giriş katına, Bitkisel atık yağ toplama makinası BAYTOM’u (yağmatik adı verilen atık yağ kumbarası) yerleştiren belediye, atık yağını evinde biriktirip belediye getirerek makineye boşaltan duyarlı vatandaşlara da, anında 1 lira veriyor.
Atık yağ toplama kumbarasının, Çevre Bakanlığı'ndan atık yağ toplama lisans belgesi alan firmalar tarafından geliştirildiğini ve ilk olarak pilot bölge seçilen Kadıköy'de denendiğini kaydeden Çevre Müdürü Şule Sümer, Kadıköylülerin atık yağ toplama kampanyasına ilgi gösterdiklerini belirtti.Atık yağ kumbarasının 1 lira vermesinin sembolik bir uygulama olduğunu kaydeden Sümer; “Önemli olan atık yağların evlerde ve işlerlerinde biriktirilerek doğru adrese teslim edilmesini sağlamaktır. Yaptığımız bu çalışmayla bitkisel atık yağların lavabolara dökülmesi önlenerek, denizlerimizin ve yer altı sularımızın kirlenmesine engel olunacaktır” dedi.Kadıköylülerin bu konuda çok duyarlı olduğuna da vurgulayan Sümer, “Vatandaşlarımızın önceden evlerinde yapmış oldukları kızartmaların sonucunda oluşan atık yağlarını, biriktirerek belediyemizde bulunan bitkisel atık yağ toplama bidonlarına bırakılıyorlardı. Artık atık yağ toplama kumbarası koyduk. Yağlarını belediyeye getirenler, Kumbaradan haberleri olmadığı için geriye 1 lira aldıklarında şaşırıyorlar. Makineler ilgi gördü, başka noktalara da koymayı düşünüyoruz” diye konuştu.

1.471.375 KİLO ATIK YAĞ TOPLANDI
Uygulama kapsamında Kadıköy’de, 2013 yılında işyeri ve meskenlerden 1.471.375 kg. bitkisel atık yağ toplandı. Bunun 4.967 kilosu meskenlerden toplanan atık yağ miktarı, 175 kilo ise Kadıköy Belediyesi’ne vatandaşlar tarafından getirilerek Baytom (yağmatik) cihazına dökülen atık yağ miktarı.

ARŞİV