Atıksız sokaklar mümkün

Zühtüpaşa Mahallesi Asım Us Sokak’ta başlayan Atıksız Sokak projesiyle her gün 550 kilo evsel atık, 110 kilo geri dönüştürülebilir atık toplanıyor. Amaç; geri dönüşümlü atık miktarının azaltılması ve evsel atık miktarının azaltılması 

08 Eylül 2021 - 13:43

Geçtiğimiz yıl Kadıköy’de Atıksız Yaşam Hareketi’ni başlatarak ve Atıksız Dükkan, Atıksız Mobil Aracı, Az Atık Çok Kahve kampanyasını hayata geçiren Kadıköy Belediyesi yeni bir kampanya başlattı. Atıksız Yaşam Hareketi çalışması kapsamında başlatılan yeni projenin adı: Atıksız Sokak.

600 kişilik nüfusa sahip Zühtüpaşa Mahallesi’ndeki Asım Us Sokak’ta uygulanmaya başlanan proje kapsamında sokaktaki 21 binada tüm geri kazanılabilir ve evsel nitelikli atıklar, Kadıköy Belediyesi ekiplerince toplandı ve atık miktarları ölçüldü. Daha sonra sokak için özel olarak hazırlanan atık toplama takvimi, tüm sokak sakinlerinden dağıtıldı, apartmanlara ambalaj, cam ambalaj, organik atık kutuları yerleştirildi. 

DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR 110 KİLO ATIK TOPLANIYOR

Çıkan sonuç ise projenin ne kadar önemli olduğuna iyi bir örnek. Asım Us Sokak’ta her gün 551 kilo evsel atık, 110 kilo geri dönüştürülebilir atık toplanıyor. Geri dönüşüm oranı ise yüzde 16. En büyük amaç da bu geri dönüşüm oranını arttırmak.

Projenin hedefleri ise şunlar: Çevresel duyarlılığın sokak geneline yayılması, toplama sistemine dahil olmayan binaların ilçe toplama sistemine dahil edilerek geri dönüşümü mümkün olan atık toplama miktarının arttırılması, evsel atık miktarının azaltılması, farkındalık çalışmaları ve bilgilendirme etkinlikleri düzenlemek, tüm sokak sakinlerine ulaşmak. 

Çöp depolama alanlarına giden atık miktarını azaltmak için en etkili adım ise organik atıkların kompostlaştırılması. Evsel atığın büyük bir miktarını organik atıklar oluşturuyor ve Asım Us Sokak’ta organik atıklar ilk kez evlerde, ayrı şekilde toplanarak kompostlaştırma çalışması yapılıyor. 

KADIKÖY GENELİNE YAYILACAK

Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Nihan Ayışık projeyi şöyle anlatıyor: “Bu proje, Kadıköy’de bir sokakta çıkabilecek tüm atıkları kaynağında ayrı topladığımız, mümkünse değerlendirilebilir olanları değerlendirdiğimiz, bizim şimdiye kadar belki de hep çöp diye gördüğümüz atıkları farklı değere dönüşebileceğini anlatmak istediğimiz ve çöpe giden atık miktarını azaltmayı hedeflediğimiz bir proje.”

Ayışık, bir sokağın neden pilot olarak belirlendiğini ve yayılıp yayılmayacağını ise şöyle açıklıyor: “Bu projeye bir sokakta başlıyoruz. Bu sokağı seçmemizin sebebi, Asım Us Sokak’ın atık miktar ve atık yoğunluğuna bakıldığında Kadıköy ortalamasını yansıtması. O yüzden bu sokağı seçtik. Mahalle muhtarlığı da bu sokakta. Farkındalık ve eğitim çalışmalarında da bize destek olacaktır. İçtiğimiz çay, kahve posaları, meyve-sebze kabukları, yumurta kabukları gibi organik atıkları yeni bir değere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projeyi Kadıköy’ün geneline yaymayı planlıyoruz. Bu sokaktan çıkacak veriler çok önemli.”


ARŞİV