Bahçeye dair her şey

Pandemi ve sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte, varsa küçük bahçeler ve balkonlar hem nefes alma hem de üretme alanları oldu. . Meraklıları için tohumdan, toprağa, saksıdan gübreye balkon bahçeciliğinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini derledik

30 Aralık 2020 - 11:57

Pandemi nedeniyle birçoğumuz balkon bahçeciliğine merak saldık. Maydanozu, naneyi, domatesi, biberi dalından koparıp yemek gibisi yok. Aynı zamanda balkonda yetiştirdiğimiz çiçekler hem ayrı bir nefes hem de renk oluyor. 

Balkon bahçeciliği yapmaya niyetlenenlerin öncelikle edinmesi gereken bir özellik sabırlı olmak. Çünkü her tohum ya da fide diktiğiniz gibi yeşermez ya da ürün vermeyebilir. Neyi yanlış ya da eksik yaptığınızı hem bu konuda deneyimli olanlara sorarak hem de biraz deneyip yanılarak öğrenebilirsiniz. 

Işık, ısı, toprak su bir bitkinin yaşaması ve ürün vermesi için önemli faktörler. Yeni başlayanlar için toprağın, saksının ve elbette tohumun nereden alınacağı önemli bir soru işareti. Her mevsim balkonda sebze ve çiçek yetiştirmek için başvuracağımız adreslerden biri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bahçe marketleri. 

Türkiye’nin en büyük bahçe marketi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan Ağaç ve Peyzaj AŞ. bünyesinde yer alıyor. 300 dönüm arazi üzerine kurulu Alibeyköy Fidanlığı içinde yer alan ‘Bahçe Market’te bahçeye dair her şey var.  Her türlü dış mekan ve iç mekan süs bitkisi, yazlık, kışlık mevsimlik çiçekler gibi 2 binden fazla ürünün bulunduğu Bahçe Market’te bitki çeşitlerinin yanı sıra tüm bahçe ekipmanları da satılıyor. 

‘Mini Bahçe Market’ konsepti ile yaygınlaşarak İstanbul’da pek çok bölgede hizmet vermeye başlayan Bahçe Market’lerinden biri de Göztepe’de yer alıyor. Göztepe 60. Yıl Parkı içinde yer alan mini markette saksıdan ata tohumlarına, torftan solucan gübresine bahçeye dair her şeyi bulmak mümkün. Satış fiyatları da piyasaya göre oldukça uygun.  

İYİ TOPRAK SEÇİMİ

Balkon bahçeciliğine yeni başlayanların yaşadığı en büyük sorunlardan biri toprak seçimi.   Marketlerden ya da çiçekçilerden aldığımız toprak, bitkilerin veya çiçeklerin yetişmesi için tek başına yeterli değil. Tohumun çimlendirilmesi, sağlıklı köklenmesi ve büyümesini sağlamak için toprağa bir takım katkı maddeleri eklemek gerekiyor. Evde kompost yaparak, muz kabuklarını ve yumurta kabuklarını saksıya ekleyerek toprağın daha verimli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında organik gübreler, toprak düzenleyici maddeler balkonda pek çok bitki yetiştirmeyi mümkün kılıyor. Peki bu maddeler neler ve nerede bulacağız?

Koşuyolu’nda yer alan ve bir aile işletmesi olan İyi Bahçe, bitkilerinizin sağlık gelişmesi için gerekli olan bu tür maddeleri satan yerlerden biri. İşe ilk solucan gübresiyle başlayan İyi Bahçe işletmecileri toprak için gerekli olan diğer maddelerin de arayışına girip üretildikleri yerlerden toplamaya başlamışlar. Özenerek aldığımız çiçeklerin kullandığımız  yanlış torf nedeniyle yeterince gelişmediğini söyleyen İyi Bahçe işletmecileri ülkemizdeki madenlerden çıkarılan vermikülit, leonardit gibi maddeleri torfa karıştırarak verimli olmasını sağladıklarını söylüyorlar. Örneğin torfa konulacak biraz solucan gübresi ve biraz cocopeatin çimlendirmeyi kolayca sağlıyor. 

İnternet üzerinden satışı yapılan ürünleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bahçe Market’lerinden de edinmek mümkün.

Solucan gübresi: Solucan gübresi, sebze veya gıda atıklarının ayrıştırılarak solucanların sindirim sistemlerinden geçirilmesi sonucu elde edilen organik gübre çeşidi. Toprağın yapısını güçlendirip, iyileştiren solucan gübresi sayesinde kaliteli ürünler  elde etmek mümkün.

Leonardit: Linyitin kömürleşme esnasında yüksek oranda oksidasyona uğramış hali olan leonardit toprağın verimini yükselten bir başka organik maddelerden biri. Daha kaliteli, canlı ürünler elde edilmesini sağlayan bu madde aynı zamanda toprağın su geçirgenliğini de arttırıyor.

Vermikülit: Toprağın hava alma kapasitesini ve su drenajını arttırdığı ve bu sayede bitki büyümesini zenginleştirdiği için sıklıkla saksı toprağına eklenen bu doğal mineral, bitkiyi kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi elementler ile besliyor. Torf ve kompostu vermikülit ile karıştırarak bitkilerin kök büyümesini hızlandırabilirsiniz.

Cocopeat: Hindistan cevizinin kabukları ve lifleri küçük parçalara bölünerek oluşturulan doğal bir madde olan cocopeat, hem iyi havalandırmaya yarıyor hem de kökler için gerekli olan oksijen, su ve besin elementlerini ideal bir şekilde sağlıyor


ARŞİV