BAK ekibi neler yaşadığını anlattı

BAK Kadıköy’ün takım lideri Hakan Özdemir ve ekipte görev alan Binnazlı Saka deprem bölgesine vardıktan sonra yaşadıklarını gazetemize anlattı

24 Şubat 2023 - 11:07

Deprem olduğunu duyar duymaz harekete geçtiklerini, AFAD koordinasyonu ile depremin 12 saatinde Hatay’da arama ve kurtarma çalışmalarına başladıklarını söyleyen Özdemir, “Hatay’da bizi bir AFAD görevlisi karşıladı ve yerimize gönderildik. Burada prosedürün dışına çıkıldı, normalde bizim bir operasyon üstü kurmamız için yer belirlenmesi gerekiyordu, ama bizi Odabaşı Mahallesi’nde tüm kişisel ekipmanlarımız ve arama kurtarma malzemelerimiz ile yolun kenarına bıraktılar” dedi. 

“YARIM SAAT İÇİNDE ECRİN’İ KURTARDIK”

Hemen harekete geçtiklerini söyleyen Özdemir, “Göreve başladıktan yarım saat sonra 6 yaşındaki Ecrin kızımızı enkazdan çıkardık” dedi. 

İlk başlarda ambulans olmadığını, cenazelerin götürülebileceği bir sistemin bulunmadığını suya ulaşımda sorun yaşadıklarını söyleyen Özdemir, Hatay’daki AFAD ekibinin de depremzede olduğunu belirterek, çalıştıkları alanda ilk 48 saat herhangi bir emniyet kolluk kuvveti ile karşılaşmadıklarını, üçüncü gün ambulans sayısının arttığını ve askerlerin alana girmeye başladığını söyledi. 

“19 CAN KURTARDIK”

Özdemir şunları söyledi: “19 canlı kazazede çıkardık, 51 cenazeyi de enkaz altından çıkarıp vatandaşlara teslim ettik. Aynı zamanda ziynet eşyaları, nakit para bulundu ve teslim edildi. Kadıköy Belediyesi’nin diğer operasyonları da vardı, Samandağı’nda ve Defne’de arama kurtarma takımı olarak oradaki arkadaşlara da destek verdik. Esasında bu yapılanları düşündüğümüzde, bir afet yönetiminin müdahale evresinin tamamını yapmış olduk. İstanbul depreminden bahsediyoruz, bunlar bizim de başımıza gelebilir, bu tarz durumlarda daha yapıcı olmalıyız ve bu yaşananları bir daha yaşamamalıyız.” 

“103 ENKAZDA ÇALIŞTIK”

“Arama ve köpek ekibimizin sorumlusu Cenk Bey ile köpeğimiz Lena ve sismik akustik dinleme cihazımız, İstanbul’dan bir firma tarafından hibe gelen termal kameramız ile 103 enkazda arama operasyonu yaptık. Biz 19 canlı diyoruz ama yardım ettiğimiz, destek olduğumuz arama ekibimizin bulduğu ve madencilerimizin ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanlarının çıkardığı ve çıkarılmasına destek olduğumuz canlar da vardı. Dolaylı yoldan 30-40 kişiyi canlı kurtardık.” 

“48 SAAT KESİNTİSİZ ÇALIŞTIK”

BAK Kadıköy Afet Bürosu’ndan Binnazlı Saka ise Hatay’daki olağanüstü afet anında gelecek olan ekipler için planlanan binaların da hasar gördüğünü hatırlatarak, “Çok az hasarlı bina kaldı, onlar da kullanılamaz. Konuşlanma ile ilgili planlamamızı kendimiz yapmak durumunda kaldık, Hatay Açık Cezaevi’nin prefabrik bir alanı vardı, ekipçe oradaydık. Cezaevi çalışanları ve aileleri de orada kalıyordu. Ekibimizde iki doktor vardı. Paramedik arkadaşlarımız enkazda görev yaptılar ama ara ara operasyon üssümüze geldiklerinde de yaralı olanlara ve enkazdan çıkanlara pansuman yaptılar. İlk 48 saat kesintisiz çalıştık.” 

 

ARŞİV