Büyük ya da küçük olması mühim değil, balkonunuzu bahçeye çevirebilir, bir eko-sistem yaratabilirsiniz. Bunun için Buğday Derneği’nde verilen eğitimleri kaçırmayın yeter!
Büyük ya da küçük olması mühim değil, balkonunuzu bahçeye çevirebilir, bir eko-sistem yaratabilirsiniz. Bunun için Buğday Derneği’nde verilen eğitimleri kaçırmayın yeter!
Ayşegül OĞUZ
Üç yıl önce üç metrekarelik balkonunda tarım yapmaya başlayan ve bugün balığıyla, kuşuyla, solucanıyla, bitkisiyle bir eko-sistem oluşturan 35 yaşındaki Murat Doğan, 29 Ağustos Cumartesi günü beş ay önce Kadıköy’e taşınan Buğday Derneği’nin ofisinde balkon bahçeciliği üzerine bir eğitim verecek. Yerin kısıtlı olması sebebiyle daha ilk günden rezervasyonlar doldu. Ancak Buğday Derneği ikinci eğitimi de şimdiden sitesinden duyurdu, elinizi çabuk tutarsanız 19 Eylül’deki atölyede bir sandalyeniz olabilir. Murat Doğan’ın üç yıl içinde kazandığı deneyim, yıllardır yaptığı öğretmenlik mesleğiyle birleşince bugün şehirde ilham verdiği onlarca balkon var... Doğan artık domates-biber-salatalık gibi gıdaya dönük bir tarım yapmıyor; balkonunda, kuş ve balıkları için bir eko-sistem deneyi gerçekleştiriyor.
• Balkonunuzda bir bahçe kurmaya nasıl karar verdiniz?
Balkon bahçeciliği üzerine çalışan Leyla Kabasakal’ın bir seminerine gittim, orada öğrendiğim birkaç tüyoyla ben de çalışmaya başladım. İlk tüyo kaktüs ve sukulentle başlamak gerektiğiydi. Kaktüsü öldürme ihtimaliniz çok düşük. Dayanıklı. Daha sonra da bir yıl süren İSMEK’teki bahçecilik eğitimine katıldım. Bahçecilikte ilerleme kat etmeniz mevsimlerle ilişkili. Bahar geldiği zaman diğer bitkiler de işin içine girdi. Zaten çoktan beri kuş besler, akvaryum yapardım, sadece onları buna entegre ettim.
• Buğday Derneği’nde yapacağınız günübirlik eğitimde ne anlatacaksınız?
Bitkiye, tohuma nasıl bakılır, tohum nasıl çimlendirilir, fide biraz büyüdükten sonra nasıl bakılır, bu fideleri içine koyacağımız saksıları nasıl yapabiliriz? Bu işin bitki kısmı. Balık ve kuşlara nasıl bakılacağı, bunların entegrasyonu da var. Dafniayı (bir çeşit su hayvanı) yem olarak balığa veriyoruz, balık bizim suyumuzu canlı kılıyor, çünkü normalde şehirdeki su ölüdür, faydası yoktur. Canlanan suyu bitkilere vermek, bitkilerin yeşermesi, o yeşeren bitkilerin gerek kuşlara verilmesi, gerek bir kısmının yolunması ve toprağa bırakılması... Bunların faydalarından bahsedeceğim. Balkonumda su ve toprak kütleleri olduğu için hava birazcık daha kaliteli. Sonra hayvanların gübrelerinin faydaları, gerek apartmanın önündeki boş arazi, gerek balkondaki saksılar, sonra evdeki atıkları azaltması… Bir patatesi soyduktan sonra kabuğunu çöpe atmak yerine solucanlara veriyorsun. Salata yaptın diyelim, dibi kaldı, kuşlara veriyorsun. Yaptığın pilavın dibini yine kuşlara veriyorsun.
• Şu an bahçenizde neler var?
Kuşlarım, bir solucan kovası, balıkların ve kuşların yediği bir kurtçuk çeşidi olan tenebrio, bıldırcınlarım, saksılar ve balıklar.
• Bahçenizi tarif eder misiniz?
Şu anda kuşların yemesi için bütün saksılara kuş yemi ektim. Kuşların bazı atık yemleri olabiliyor, tohumlarla tohumların kabukları karışık, onları ayıklamak çok zor, onları ektim. Öncesinde nane ekerdim. Pazardan alıyorsunuz, kökleniyor ve toprağa ekiyorsunuz, hepsi bu.
• Nane ekimini yaz-kış yapabilir miyiz?
Evet! Yazın daha güzel tabii, çiçekleri açıyor ve kokuyor. Balkondan bir rüzgâr estiği zaman nanenin kokusu evin içinde! Kaktüs gibi naneye bakmak da çok kolay. Bir nane dalını alacaksınız, bütün yapraklarını koparacaksınız, sadece tepesinde iki küçük yaprak kalacak ve sonra suya koyacaksınız. Zaten boğum yerlerinin her biri suyun altında olduğu için kök yapmaya başlayacak. Hava ne kadar sıcak gittiyse o kadar kısa, bir ya da iki haftada toprağa dikebilir hale gelirsiniz. Akvaryum suyu kullanıyorum, çünkü akvaryumun suyu daha canlı. Marul ve fesleğen de çok kolay. Ne kadar çok toprak varsa o kadar iyi.
• Önümüz sonbahar-kış bitki yetiştirilebilir mi?
Marul yapabilirsiniz, o da şöyle: Marul tohumunu alır, ıslattığınız bir peçetenin içine koyar, kurumaması için de kilitli bir poşetin içinde yeşertirsiniz, yeşerir. Sonra da toprağa verirsiniz. Formül şu: Tohum ne kadar kalınsa, toprak da o kadar kalın olacak. Marulun tohumu incecik olduğu için çay süzgeciyle toprağı hafifçe eşeleyerek yapmak kâfi.
“ORTAK ÇALIŞMALAR YAPMAK İSTİYORUZ”
Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Buğday’a Kadıköy projeksiyonunu sorduk:
Gözde İvgin: Baharla birlikte başladığımız eğitim ve projelerle yoğun bir şekilde ilgilenirken bir yandan da Kadıköy’ü tanımaya, burada neler yapabileceğimizi, bu semtin bize, bizim buraya neler katabileceğimizi de düşünmeye başladık. İlk olarak Kadıköy Belediyesi kent konseyinde aktif olarak yer almak istiyoruz. Topluluk olmanın, dayanışmanın ve birliğin ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz ve savunduğumuz için yerelde kurulacak işbirliklerine de hazırız. Düzenlediğimiz eğitimleri de düşününce, bu anlamda Kadıköy Belediyesi’yle Kadıköylülerle ortak çalışmalar yapmak, komşuluk ilişkilerimizi güçlendirmek arzusundayız.
Buğday Derneği Ofisi, Osmanağa Mah., Yoğurtçu Şükrü Sok., A.H. Uzunal İş Merkezi, No: 48 Daire:6 Kadıköy / (216) 349 99 33