Belediye afet gönüllülerini eğitiyor

İzmir’de 2020 yılında meydana gelen depreminin ardından Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy) tarafından hayata geçirilen Kadıköy Afet Gönüllüleri eğitimleri yeniden başladı. Hafif arama eğitimlerini tamamlayan 48 afet gönüllüsüne enkaz eğitimleri verilmeye başlandı

10 Kasım 2022 - 16:02

BAK Kadıköy (Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma takımı), Kadıköy’de afetlerde görev yapacak bir gönüllü ekip oluşturmak üzere “BAK’san Yaşatırsın” sloganıyla 2 yıl önce yaptığı bir çağrıyla “Kadıköy Afet Gönüllüleri” projesini hayata geçirdi. Eğitimler ile afet gönüllülerinin mahallelerini tanımaları, olası riskleri hesaplamaları ve afet sonrasında hızlı müdahale edebilecek yeterliliğe sahip olmaları amaçlanıyor.

Gönüllüler, proje kapsamında bilinçlendirme eğitimlerinin yanında ilk yardım, temel yapı bilgileri ve hafif arama kurtarma eğitimleri de alıyor. Eğitimler AFAD ‘Orta Seviye Arama Kurtarma’ akreditasyonu sahibi BAK Kadıköy’ün uzman ekipleri tarafından veriliyor. 

TEMEL ENKAZ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

BAK Kadıköy’ün afet gönüllüleri eğitimi için yaptığı çağrı sonucu 200’e yakın kişi başvurdu, 3 Ekim tarihinde 48 kişi eğitime alındı. Hafif arama 1 ve 2 eğitimlerini tamamlayan 48 gönüllüye, 3. seviye olan temel enkaz eğitimi verilmeye başladı. Bu eğitimlerde gönüllüler enkazı tanıma, enkaza yaklaşma, enkazda emniyet güvenlik tedbirlerini alma, sinyalizasyonlar, arama – kurtarma, kütle kaldırma gibi birçok profesyonel arama kurtarma ekibinin yaptığı müdahaleleri öğrenecek. Kadıköy Belediyesi’nin BAK Kadıköy ekibi bu eğitimleri, kendi enkaz eğitim alanında veriyor. Afet gönüllüleri avukatlardan mühendislere, ev hanımlarından ralli pilotlarına kadar birçok meslek grubuna sahip üyelerden oluşuyor.

EĞİTİMLER AFET EĞİTİM PARKI’NDA 

Eğitimler, Kadıköy Belediyesi’nin Kozyatağı Mahallesi’nde bulunan Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda yapılıyor. Eğitimlere öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ve her yaştan yetişkin gruplar halinde katılım sağlıyor. Eğitim çalışmalarının yapıldığı parkta, “Deprem Deneyim Odası”, “5 Boyutlu Sinema”, “İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonu” ile olası afetler durumunda davranış ve müdahale biçimleri öğretiliyor; atölye çalışmaları ile olası afetlerin öncesinde alınması gereken önlemler, afet anında nasıl davranılacağı, sonrasında nasıl çalışmalar yürütüleceği konusunda hem teorik hem uygulamalı eğitimler veriliyor. 

“İNSANÜSTÜ SORUMLULUK”

Afet gönüllülerinden Emine Demirtel, “Afet gönüllüsü olmak, sorumlu olmak demektir. Sadece ilçemiz için değil, eğer eğitimlerimizi tamamlayabilirsek Türkiye genelinde çok farklı durumlarda da bu ekibin bir parçası olarak sürece destek olacağız. Elimizden geldiği kadar her şeyi yapacağız. Bu sorumlulukla buradayız zaten. Bu insanüstü sorumluluk bizi bu noktaya getirdi. Kendimiz için değil toplumumuz için bir şeyler yapmak için buradayız.” dedi.

“AYRICALIKLI HİSSETTİRDİ”

İç Mimar olduğunu söyleyen Günşen Günay, “Türkiye, bulunduğu konum itibariyle depreme ve doğal afetlere açık durumda. Bugün ben bir şey yapacağım, yarın bir başkası. Bu şekilde yararlı olacağız. Eğitimler sırasında hem eğlendik hem öğrendik. BAK ekibi bize ailemiz gibi hissettirdi. Arama kurtarmanın esaslarının ne kadar zor olduğunu ve ne kadar önemli olduğunu gördük. Arama kurtarma işaretlemeyi öğrendik, kullanılan aletlerin kullanımını denedik. Çok yararlı buldum eğitimi, bilinçlendik. Kadıköylü olmak zaten ayrıcalıklıyken, Kadıköy afet gönüllüsü olmak da ayrıca ayrıcalıklı hissettirdi. Yararlı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bu süreçte kendimizi ekipten hissettik. Sanki ailemizin içindeymişiz gibiydik. Bunun parçası olmaktan mutluyuz.” şeklinde konuştu.

 “UMARIM SADECE TATBİKAT OLARAK KALIR”

Afet Gönüllüsü Armağan Altun ise “Eğitim çok güzeldi. Enkaz alanına nasıl girilir, enkaz alanının güvenliği nasıl sağlanır, kazazedeler nasıl kurtarılır bunlar hakkında gerekli bilgileri öğrendik ve uygulamasını yaptık. Hidrolik sistemlerle veya manuel manivela sistemlerle beton ya da ağırlık nasıl yükseltilir, bunları öğrendik. Umarım sadece tatbikat olarak kalır, kullanmamıza gerek kalmaz fakat ihtiyacımız olursa da en iyi şekilde görevimizi gerçekleştirip faydalı oluruz insanlara. Kadıköy mensubu olmak zaten güzel bir his ek olarak böyle yararlı bir organizasyonda yer almak inanılmaz iyi hissettiriyor çünkü hem Kadıköy’ün bir parçasıyız hem Kadıköy afet gönüllülerinin bir parçasıyız. Haliyle faydalı bir keyif” sözleri duygularını belirtti.

AFAD AKREDİTASYONLU İLK KAMU KURUMU

Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile belediye çalışanlarından oluşan BAK, Kadıköy’ün eğitimli ve uzman ekibi 26 Mart 2022 tarihinde AFAD tarafından gerçekleştirilen ‘Orta Seviye Arama Kurtarma Akreditasyon Sınavı’na girmiş ve sınavı başarıyla geçerek akreditasyon belgesini almıştı. BAK Kadıköy bu belgeyle olabilecek bir afete AFAD ile birlikte müdahale etme yetkisi alan ilk kamu kurumu olmuştur. Ekibin arama kurtarma köpeği Lena da geçtiğimiz ay AFAD tarafından düzenlenen ‘Köpekli Arama Timleri Görev Yeterlilik Sınavı’nı başarıyla geçerek sertifikasını aldı. Lena, artık ekibin arama kurtarma çalışmalarında görev alacak.

 


ARŞİV