Belediye, Çevre Haftası'nı çocuklarla kutladı

Çevre için hayata geçirdiği projelerle öne çıkan Kadıköy Belediyesi, Çevre Haftası’nda ilk ve ortaokul öğrencilerinin katıldığı bir dizi etkinlik düzenledi.

12 Haziran 2014 - 16:22
Çevre için hayata geçirdiği projelerle öne çıkan Kadıköy Belediyesi, Çevre Haftası’nda ilk ve ortaokul öğrencilerinin katıldığı bir dizi etkinlik düzenledi.
 
Dünya Çevre Haftası Kadıköy'de iki gün süren etkinliklerle kutlandı. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün Dünya Çevre Haftası kapsamında 5-6 Haziran günlerinde Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) ve Kozyatağı Kültür Merkezi'nde (KOZZY) gerçekleşen etkinliklerine Kadıköy'de bulunan ilk ve ortaokullardan çok sayıda öğrenci katıldı.
Kadıköy Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi kapsamında “yerel yönetim sorumluluğu”nu yaygınlaştırmak, yönlendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla, 8 ile 10 yaş arası ilköğretim okulu öğrencilerine ilk gün; ÇEVKO Çocuk tiyatrosu tarafından   “Çevreci Kedi Çevki Geri Dönüşüm Yolunda” adlı tiyatro oyunu sergilendi.
Tiyatro gösterimi sonrası Çevre Müdürlüğü tarafından etkinliğe katılan tüm öğrenci ve sorumlu öğretmenlerine; çevreyi korumak, cevre bilinci kazanmak ve geri dönüşüm hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak amacıyla, atıklar ve atık pillerin geri dönüşümü hakkında bilgilendirme semineri verildi. TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri veİthalatçıları Derneği) işbirliği ve “Pilini Getir, Oyuncak Müzesi Biletini Kap” sloganı ile başlatılan çalışmaya öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Etkinliğe katılan öğrenci ve okullara toplam 1000 adet oyuncak müze bileti hediye edildi.

‘AMACIMIZ HAVAMIZA ve SUYUMUZA SAHİP ÇIKMAK’
Etkinliğin 2. gününde ise Kozyatağı Kültür Merkezi'nde ödül töreni yapıldı. Tören, yıl içinde ilçe sınırları içerisinde yer alan ilk ve ortaokullarının atıklar ve çevresel konularda eğitilmesi ve farkındalıklarının geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmaların görsel paylaşımının yer aldığı kısa film gösterimiyle başladı. Ardından okullar arası düzenlenen “Ödüllü Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya Toplama” yarışmasında dereceye giren okullara ödülleri ve “Muhteşem Dönüşüm Solucanlarla Kompost” yarışmasına katılan okullara plaket, öğrencilerine de başarı madalyaları ve yıl içinde kendilerin yapmış oldukları kompostlar (gübre) dağıtıldı.
Törene katılarak öğrencilere ödüllerini veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptığı konuşmada, çevre bilincinin önemine vurgu yaptı. İstanbul’un 15 milyonluk bir şehir olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, “Marmara Denizi'nde 40 sene önce 170 balık türü yaşıyordu şimdi ise 12-13. Bunun sebeplerini hepimiz biliyoruz. Kadıköy Belediyesi olarak amacımız; toprağı, suyu ve havayı korumaktır. Atık pillerden, plastik poşetlere kadar her türlü malzemeyi geri dönüşümle tekrardan kullanmak mümkün. Temiz bir Dünya'ya sahip olmak istiyorsak çevremizi korumak zorundayız. Birey olarak herkesin üzerine sorumluluk düşüyor. Siz gençlerin de üzerine görevler düşüyor. Temiz sağlıklı bir dünyada yaşamak umuduyla ve bu görev bilinciyle bütün öğrencilerimizin gözlerinden öpüyorum” dedi.
Ödül töreninde ayrıca Rina Denizcilik ve Belgelendirme Şirketi Kadıköy Belediyesi'ne, Sera Gazı Emisyonları Doğrulama Beyanı verdi. Doğrulama beyanını teslim eden firma müdürü Burçin Ak; “Belediyeye verdiği hizmetten ve karbon emisyonlarını kontrol ederek, geleceğe yönelik azaltım sağlamak adına yaptıkları tüm çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, bu sertifikayı Kadıköy Belediyesi’ne vermekten onur duyuyoruz” diye konuştu.
Ödül töreni, toplu fotoğraf çekimi ve “Muhteşem Dönüşüm Solucanlarla Kompost” projesine katılan çocukların kendi izlenimlerinden oluşan Resim Sergisi ile son buldu.
CKM ve KOZZY’de yapılan her iki etkinliklere toplam; 32 okul, 750 öğrenci ve çevre kolu öğretmenleri katıldı. Katılımcı öğrencilere broşür ve çevre kitapçıklarının yanı sıra çeşitli hediyelerin de verildiği etkinliklerde, okullara, destekleyen kurum ve paydaşlarada “Çevre Plaketleri” dağıtıldı.
 

ARŞİV