Bilirkişi incelemesi öncesi Kadıköy'de eylem

Danıştay, Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılan Halkalı-Ispartakule demiryolu hattı inşaatına ilişkin ihaleyi, “Kamu İhale Kanunu’nun 21/B fıkrasında aranan ivedilik şartını taşımadığı” gerekçesi ile iptal etti. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu da 24 Mart’ta yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesinden önce Kadıköy’de eylem düzenleyecek

18 Mart 2022 - 11:35

Danıştay 13. Daire’si, Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılacak olan "Halkalı-Ispartakule Arası Demiryolu Hattı İnşaatı" ihalesini hukuka aykırı bularak iptal etti. Kararda, "pazarlık usulü" yöntemiyle yapılan ihalede gerekli açıklık ve rekabetin sağlanmadığı belirtilirken Kamu İhale Kanunu'nun 21/B fıkrasında aranan "ivedilik şartının" da taşınmadığı vurgulandı.

KARAR KESİN

Danıştay kararının kesin nitelik taşıdığına dikkat çekerek karar düzeltme yolunun da kapalı olduğuna hükmetti.

“REHAVETE YOL AÇMAMALI”

Danıştay’ın demiryolu hattının ihalesini iptal etmesi, kamuoyunda Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi olarak anlaşıldı. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, konuya dair şunları paylaştı: “Gülermak-Yapı ve Yapı-Taşyapı iş ortaklığına verilen Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı İle Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı ihalesi Danıştay tarafından iptal edildi. Danıştay, 21/b yöntemiyle yapılan ihalede açıklık ve rekabetin sağlanmadığını, projenin Kamu İhale Kanunu'nun 21/b fıkrasındaki ivedilik şartını taşımadığını belirtiyor. Danıştay’ın vermiş olduğu karar, kamu ihalelerinde 21/B usulünün gerçekten ivedilik yoksa yapılmamasına yönelik bir karar. 21/b usulü; doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen işlerde tercih edilmesi gereken bir ihale yöntemi. İktidar tarafından açık ihaleden kaçış aracı gibi kullanılan bu usulle geçtiğimiz yıl pek çok ihale yandaş firmalara verilmişti. Dolayısıyla Kamu İhale Kanunu açısından doğru bir karar. Ancak kamuoyunda yaratılan Kanal İstanbul’a ilişkin bir kazanım algısı doğru değil. TOKİ İhalesi, tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprüleri rekonstrüksiyon ihalesi ve konut projeleri ihaleleri dışında su yolu ile ilgili bir ihale yapılmış değil. Dolayısıyla proje iptal edildi gibi rehavet çok yanlış. Kanal İstanbul konusunda rehavete kapılmaya gerek yok.”

 

 

KADIKÖY’DE EYLEM YAPILACAK

Halkın Kurtuluş Partisi'nin (HKP), Kanal İstanbul projesinin yapımına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. HKP’nin başvurusunu inceleyen İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nin 16 Şubat 2022’de oy birliğiyle aldığı kararda; uyuşmazlığın, teknik yönden açıklığa kavuşturulabilmesi için alanında uzman bilirkişilerin görüşüne başvurulması gerekli görülmüştü. Mahkeme, yürütmenin durdurulması istemi hakkında, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra karar verilmesine hükmetmişti. Keşif ve bilirkişi incelemesi 24 Mart 2022 Perşembe günü saat 09.00’da yapılacak.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu da bilirkişi incelemesi öncesi Kadıköy’de eylem düzenleyecek. 19 Mart Cumartesi günü saat 17.00’de Beşiktaş İskelesi önünde düzenlenecek eylem için “Kararlıyız kanalı yaptırmayacağız. Kanal ÇED davası keşif ve bilirkişi incelemesinin tarihi belli oldu! Beton kanalı durdurmak için bilirkişi öncesi sesimizle sokaktayız.” denildi.


ARŞİV