Salgın ile birlikte ulaşımda mobil ulaşım araçlarının sayısı giderek artıyor. Özellikle Kadıköy’de elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter gibi araçlar çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Byqee grubu da ulaşımda değişen alışkanlıklara cevap vermek için standart bisikletleri elektrikli bisikletlere dönüştürmek için bir proje başlattı. Geçtiğimiz yıl Burak Işık, Ilgım Altay, Eda Coşkun Işık ve Emine İlhan tarafından kurulan Byqee, çalışmalarını İTÜ Çekirdek bünyesinde sürdürüyor. Byqee’nin dönüşüm kiti ile 20-28 jant ve 74-100 mm çatal genişliğinde olan herhangi bir bisikleti, Byqee kutusundan çıkan 4 ekipman ile elektrikli bisiklete dönüştürmek mümkün.
“EN HAFİF DÖNÜŞÜM SETİ”
Byqee ekibinden Emine İlhan ile hem projelerini hem de mobil araç kullanımının yaygınlaşmasının sebeplerini konuştuk. Byqee ekibi uzun yıllardır birarada olan ve çeşitli projelerde beraber çalışmış arkadaş grubundan oluşuyor. Artan trafik ve yakıt masrafları grubun üyelerini alternatif çözümlere yöneltmiş. Ekip üyeleri kendi deneyimlerinden yola çıkarak standart her türlü bisikleti elektrikli bisiklete dönüştüren kendi deyimleriyle “dünyanın en hafif dönüşüm seti” Byqee’yi yaratmışlar. İlhan, “Byqee, batarya paketinin hafif ve kompakt tasarımı, her bisiklete uyumlu olması, 15 dakikadan daha kısa bir sürede kurulabilmesi ve fiyatının daha uygun olması ile farkını ortaya koyarken, kullanıcılarına kendi bisikletlerini oluşturma keyfini sunuyor.” diyor.
“TALEP ARTACAK”
İlhan’a göre mobil ulaşım araçlarına olan talep gün geçtikçe artıyor, ancak özellikle sürüş sırasında sağladığı konfor ve kolaylık sebebiyle bisikletin yeri farklı. Şehir içinde bisiklet yollarının artmasının da bisiklet kullanıcıları için bir teşvik olduğunu ifade eden İlhan, şöyle devam ediyor: “Katlanır bisikletlerde taşıma ve kullanım kolaylığının artmasıyla yolculuk devamında toplu taşıma araçlarına kolaylıkla devam edilmesiyle bisiklet kullanımı halihazırda artmakta. Bu noktada Byqee, evden bisikletle çıkarken, uzun menziller yapabilmeyi, bisikleti elde taşımak zorunda kalınan yokuşlarda kolaylıkla çıkabilmeyi sağladığı için artan trende katkı sağlayacak. Bataryasının kolay taşıma ve her yerde şarj özelliğiyle günlük kullanım konforuyla kullanımı teşvik edeceğine inanıyoruz.”
Pandemi sonrası şahsi ulaşım araçlarına yönelimin arttığını belirten İlhan, İstanbul’daki yoğun araç trafiğinin de bunda etkisinin olduğunu söylüyor. “İnsanların kişisel mobil araçlarına sahip olma isteği gelişen teknoloji ile yeni trendlerle artarak devam edecek” diyen İlhan, şöyle devam ediyor: “Biz de mühendis bir ekip olarak İTÜ Teknokent ’te geliştirdiğimiz en hafif elektrikli bisiklet dönüşüm kiti ile kullanıcılarımıza bisikletleriyle yapabilecekleri uzun ve konforlu sürüş vadediyoruz.”
TAŞINABİLİR VE HAFİF
Byqee’nin tanıtım yazısında ayrıca şu bilgilere yer veriliyor: “1.2 kilogram hafifliğindeki Byqee bataryasını; hem şarj etmek hem de güvenliğini sağlamak için bataryayı kolaylıkla yerinden çıkarıp, çantanızda kolaylıkla taşıyabilirsiniz. 250 Watt gücündeki elektrikli motoru ile yokuş ve engebeli yollarda konforlu sürüş deneyimi sağlayan Byqee’nin iki paket seçeneği var. Pedal desteği ile birlikte Base paketi 35 kilometre, Pro modeli 45 kilometre menzile ulaşabiliyor.”
Byqee’nin kullanımı hakkındaki detaylara buradan ulaşmak mümkün.