Boğaz Lüferi'nin izinde...

Türk mutfağının önemli şeflerinden Şemsa Denizsel ve Metro Türkiye’nin “Yerelin İzinde Projesi” kapsamında, Coğrafi İşaretli ürün adayı Boğaz Lüferi için balık avına çıkıldı

28 Kasım 2022 - 16:12

Türk mutfağının önemli şeflerinden Şemsa Denizsel ve Metro Türkiye, “Yerelin İzinde” proje serisine başladı. Bir yıl sürecek bu proje ile yerel ürünlerin mutfaklarda daha fazla kullanılması için farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Coğrafi İşaret Tescilli ve aday ürünler ön plana çıkarılarak bu ürünler ile hazırlanan, kaybolmaya yüz tutmuş yerel tariflerin şefler nezdinde bilinirliğinin sağlanması ve böylece bu ürünlerin sofralara yeniden girmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin farklı yörelerine ait yerel ve Coğrafi İşaretli ürünlerin yerinde ve mevsiminde deneyimlendiği Yerelin İzinde Projesi’nin ilk etabında 19. yy’dan itibaren Osmanlı’da avlanmasından yemesine ayrı bir kültürü olan Boğaz Lüferi’nin izinden gidildi. İstanbul’un önde gelen şefleri ve konu uzmanları, Boğaz Lüferi’nin usulüne uygun olarak avlanmasını bir balıkçı teknesinde deneyimledi. 

Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Bu proje hem yerelleşme hem de sürdürülebilir balıkçılığa ilişkin tüm çalışmalarımızın devamı. Çünkü yerli ürün sürdürülebilir olmazsa, Türk mutfağının sürdürülebilirliği söz konusu olamaz.’’ dedi. 

Şef Şemsa Denizsel de, “Gelecek ancak yerelleşme ile mümkün. Yerli, yerel, mevsimsel ve akıllı, adil, vicdanlı seçimler yaparsak gıdanın var oluşunu konuşabiliriz. Aşçı olarak yerli malzeme kullanmanın öneminin idrakinde olmamız gerekiyor. Şefler olarak kendi mutfaklarımızda nasıl tercihler yaptığımız hem müşterilerimizin hem de yetiştirdiğimiz gelecek kuşağın algısında fark yaratacaktır. Bu algıyı yaratmanın topluma, çevreye ve sürdürülebilirliğe borcumuz olduğunu düşünüyorum. İşte bu noktada yollarımız Metro Türkiye ile kesişiyor. Birlikte hayata geçirdiğimiz Yerelin İzinde projesinin ilk durağında da Boğaz Lüferi için bir farkındalık yaratırken, Lüfer demenin İstanbul demek olduğunu hatırlayalım.” diye konuştu.




 


ARŞİV