CAM ŞİŞE DAMACANALAR GERİ DÖNÜYOR

Nostalji olarak hatırlanan cam damacanada su satışları geri geliyor.

05 Temmuz 2012 - 13:53
Nostalji olarak hatırlanan cam damacanada su satışları geri geliyor. Günümüzde kullanılan Pet damacanalarda kullanılan BPA maddesinin kanser riskini artırdığı iddiaları firmaları cam şişelere yönlendirdi...
Türkiye'de yılda yaklaşık 10 milyar litre su tüketiliyor. Piyasa değeri ise 3.45 milyar lira. Yaklaşık 275 firma ise bu suların yüzde 3,4 milyar litresini pet damacanalarla evlere servis ediyor. Piyasaya sunulan damacanalarda bisfenol A (BPA) maddesi bulunmasının sağlık açısından zararları yıllardır tartışılıyor. BPA'lı ürünlerin, hem kanser riskini artırdığı, hem obeziteyi tetiklediği hem de hormonal değişiklikle birlikte erken ergenliğe yol açtığı biliniyor.
Sağlık Bakanlığı, BPA'lı pet damacanaların sağlık açısından zararları gündeme taşınması üzerine suyun damacana ve pet şişeyle tüketilmesi konusunu Bilim Kurulu’na sevk etti ve kurul kararı bekleniyor. Bu süreçte birçok firma cam şişede su satışına başladı. Türkiye'de ilk defa BPA içermeyen damacanayı piyasaya süren Taşkesti Doğal Mineralli Su firması, cam şişede su satışına başlayarak yine bir ilke imza attı. Taşkesti Su, Sağlık Bakanlığı tarafından cam şişe satışı konusunda ruhsat alarak satışa başlayan firma oldu.
İLK CAM ŞİŞEYİ KADIKÖYLÜLER KULLANDI
Bolu'dan elde ettiği doğal mineralli suyu 8 litrelik cam şişede piyasaya çıkaran Taşkesti Su, ilk satışını Kadıköy'de gerçekleştirdi. Kadıköy Kızıltoprak Bayii aracılığıyla yaklaşık 2 aydır gerçekleştirilen cam şişede su satışları; çevreye duyarlılığıyla bilinen bir kent olan Kadıköy’de oldukça ilgi görüyor. İlk önce 8 litrelik cam şişede su satışına başlayan firma, Temmuz ayı içerisinde 5 litrelik cam şişeyle marketlerde satışa başlayacak. Firmanın önümüzdeki aylarda ise 15 litrelik cam şişede su satışını gerçekleştireceği öğrenildi. Bu gelişmeyle1960'lı yıllarda kullanılan cam damacanalar, yarım asır sonra geri dönecek gibi. Cam şişe damacanaların geri dönmesiyle Türkiye'deki su tüketiminin de artacağı tahmin ediliyor. Çünkü yapılan araştırmaya göre su tüketiminde Türkiye'nin, Avrupa ülkelerine göre çok geride olduğu gözler önüne seriliyor. İtalya’da yıllık kişi başı su tüketimi 189, Almanya’da ise 161 litre. Bu oran ülkemizde ise 138 litreyi buluyor.

ARŞİV