"Can ve mal kayıpları kader değildir"

Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yapan İkizdere Çevre Derneği, “İkizdere’de devam eden yıkım ve talan çalışmaları derhal durdurulmalıdır” diyerek yetkililere seslendi

27 Mart 2023 - 12:27

İkizdere Çevre Derneği, İkizdere’de yaşanan doğa katliamıyla ilgili 26 Mart Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Yapılan basın açıklamasında, rantçı politikalar sebebiyle binlerce insanın hayatını kaybettiğine değinildi: “6 Şubat’ta Kahramanmaraş Pazarcık’ta başlayıp Adıyaman ve Hatay’da devam eden ve çok geniş bir bölgeye tesir eden depremlerle ülke tarihimizin en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Milyonlarca insanımızı etkilemiş bu büyük felakette binlerce kayıp ve yaralı insanımızın acısına şahit olduk. Depremden etkilenen şehirlerimizin bir kısmı neredeyse yok olma durumuna gelmiştir. 15 Mart 2023’te bu defa Şanlıurfa başta olmak üzere etkili olan yağışlar sonrası meydana gelen sellerde onlarca canımız hayatını kaybetmiştir. Afete dönüşen depremler ve sel felaketleri doğa olayları olarak ele alınabilir. Fakat, yerleşim alanlarının yerle bir olması, can ve mal kayıpları asla kader olarak kabul edilemez. Ülkemizde kamu yararını savunan TMMOB ve çeşitli üniversitelerimizde çalışan vicdanlı bilim insanlarımız doğa olayları konusunda bilgilendirmeler yapmış, alınacak önlemler hakkında uyarılarda bulunmuştur. Yetkililer ise uyarılara kulak tıkamış, gerekli önlemleri almamış, rantçı politikalarına devam etmiştir. Bu yöntemin biçimi binlerce insanımızın kaybına neden olmuştur.”

“MAHKEME LEHİMİZE KARAR ALDI”

Erkencidere vadisi için üç yıldır sürdürdükleri hukuki süreçten olumlu sonuç aldıklarının belirtildiği açıklamada, “Dünyada sayılı ekolojik bölge arasında yer alan İkizdere vadisinin kollarından Erkencidere vadisi yok edilmeye devam edilmektedir. Cengiz İnşaat ve onun taşeronlarına karşı üç yıldır sürdürdüğümüz hukuksal mücadelemiz ve itirazlarımız da devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde başvurumuzu haklı bulan Danıştay 6.Dairesi, alt mahkeme Rize İdare Mahkemesinin ret kararını bozarak lehimize bir karar almıştır” denildi.

“HUKUK VE ADALET DOĞRU KARARI VERECEKTİR”

Basın açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verildi: “Siz yapın biz hukuku sonra getiririz mantığı ile adalet sağlanamaz. Rize İdari Mahkemesi, Danıştay kararı sonrası yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptıracak. Tüm hukuksal süreçler devam ederken vadide çalışmaların devam etmesine göz yumuluyor. İş bittikten ve vadi yok edildikten sonra durdurma kararının verileceğini düşünüyoruz. Bu geç kalmayı kabul etmiyoruz. Buradan Cengiz İnşaat ve ona destek verenleri uyarıyoruz. Hukuk ve adalet eninde sonunda doğru kararı verecektir. İkizdere’de devam eden yıkım ve talan çalışmaları derhal durdurulmalıdır.”


ARŞİV