Yıllardır, Güney Asya’daki yağmur ormanları konusuna odaklanan Greenpeace, şimdi de bununla ilgili küresel bir kampanya başlattı. Greenpeace yetkilileri, dünyadaki palm yağı üretiminin çok ciddi bir kısmının Endonezya’da gerçekleştiğini, en büyük üretici ve aracı firma olan Wilmar’ın, ürünlerin üretimi için gerekli dikimleri, yok edilen ormanlık alanlarda gerçekleştirdiğini anımsatarak, “Bu da bölgedeki doğal yaşamı, yerel halkları, doğayı tehdit ederken, iklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki etkisini de artırıyor. Wilmar, daha önce ormansızlaşmaya neden olmayacak şekilde üretim yapma sözü vermişti, Greenpeace bu sözün yerine getirilmediğini ortaya çıkardı. Wilmar’dan palm yağı üretimi için yağmur ormanlarını yok etmeyi durdurmasını istiyoruz. Wilmar’ın bu kıyımı durdurması önemli zira Unilever, Nestlé, Colgate-Palmolive ve Mondelez gibi büyük şirketler, ürünlerinde kullandıkları palm yağını Wilmar’dan alıyorlar. Bu nedenle bu büyük firmalar da bir an önce bu şirketten palm yağı alımını durdurmalılar.” çağrısını yaptı.
KUŞLAR DUVARLARDA…
Üretim sahalarının, bölgenin eşsiz canlı türü cennet kuşlarının doğal alanlarına dayanmış durumda olduğunu vurgulayan Greenpeace, kampanya kapsamında bu konuya dikkat çekmek için dünya çapında duvarları cennet kuşu grafitileriyle doldurdu. Küresel ölçekte yürütülen kampanya çerçevesinde Berlin, Cancún, Cakarta, Kuala Lumpur, Londra, Los Angeles, New York, Paris, Tokyo, Viyana dâhil 21 şehirdeki sokak sanatı çalışmalarına eşlik ediyor. Söz konusu grafitiler sosyal medyada #wingsofparadise (cennetin kanatları) hashtag’iyle paylaşılıyor.
Bu küresel Kampanyanın Türkiye ayağında ise Kadıköy yer alıyor. Greenpeace Türkiye’deki kampanya sorumluları, sanata genel yaklaşımı, hassasiyetleri ve üretim yöntemleriyle dikkat çeken bir sanatçı olan, ressam Şevket Sönmez ile iletişime geçti. Yapılan işbirliği sonucu ressam Sönmez, kendisinin de bir dönem yaşadığı Yeldeğirmeni semtinde bir duvara (Karakolhane Caddesi'nin Uzunhafız Sokak'la kesiştiği köşe) cennet kuşunun grafitisini çizdi.
Greenpeace Türkiye ekibi, çok farklı kesimlerden insanların birarada yaşadığı Yeldeğirmeni’nin; sanatın, grafitilerin, atölyelerin gündelik hayatın merkezinde yer aldığı bir semt olduğu için tercih edildiğini belirterek, “Sanatçıyla esnafın, öğrenciyle emeklinin yan yana olduğu bir yer burası. Tam da bu sebepten ötürü de bizim mesajımızı iletmek için en doğru adres olduğunu düşündük.” diyor.
KUŞLARIN GÜZEL SURETLERİ…
Şevket Sönmez de kendisinin de birçok arkadaşı gibi küçükken kuş olmayı dilediğini anımsatarak, “Yok oluş tehdidi oluşturduğumuz sayısız canlı türünden sonra sıra cennet kuşlarına gelmiş. Ne söylesek kar etmeyecek gibi geliyor, güzel suretlerini hatırlatmayı deniyoruz.” ifadesini kullanıyor. “Bu harikulade canlıların varlığını, çoğalmalarını, doğanın ve hayatın korunduğu mutlu beraberliğimizi kutlayan bir uluslararası etkinlik için resim yapmak isterdim...” diyen ressam Sönmez, şöyle devam ediyor; “Cennet Kuşları onlara ne ad taktığımızı eminim umursamıyordur, trajikomik bir durum var: Burada ‘cennet’ en çok biz insanların ihtiyacı, ancak kendi ellerimizle bildiğimiz tek cenneti, yani dünyamızı yok ediyoruz. Durup koruma zamanı, sesimizi duyun! Ormanlar, orangutanlar ve kuşların korunma kampanyalarına konu olmaktan çıkıp özgürce yaşadıkları bir dünyanın içinde olmak, resim yapmak, şarkı söylemek ve cennet kuşları gibi aşkla dans etmek, uçsuz bucaksız yağmur ormanları içinde kuşlar gibi özgür olabilmek dileğiyle...”
(Kampanyaya katılmak için; https://act.gp/2RMcJXa)