CIVITAS, Kadıköy’de Toplandı

Kadıköy Erişilebilirlik Çalıştayı, 14-16 Ekim tarihleri arasında Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) gerçekleştirildi

17 Ekim 2024 - 13:16

Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay, CIVITAS Uyarlama ve Uygulama Projesi kapsamında, sürdürülebilir yaşamı desteklemek ve hareket kısıtlı bireylere yönelik yeni uygulamaları geliştirmek amacıyla yapıldı. “Herkes İçin Engelsiz Şehir” temasıyla gerçekleştirilen çalıştayda, Barselona, Viyana, Budapeşte, Ghent, Lizbon, Varşova ve Gümülcine’den gelen 16 uzman, üç gün boyunca erişilebilirlik odaklı fikir ve deneyimlerini paylaştı.

"ERİŞİLEBİLİRLİK ÇÖZÜMLERİNİ PAYLAŞIYORUZ” 

Kadıköy Belediyesi Proje Yönetim Ofisi'nde şehir plancısı ve proje yöneticisi olarak görev yapan Mert Yaman, Kadıköy Belediyesi’nin uluslararası ağlardaki rolünü şöyle açıkladı: "Uzun yıllardır Eurocities ve CIVITAS gibi ağlarda çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıldan itibaren Eurocities’in Engelsiz Erişim Komisyonu'na davet edildik. Bunun yanında EIT Urban Mobility ve ICLEI gibi kent ağlarında da aktif şekilde yer alıyoruz. Bu güçlü bağlantılar sayesinde birçok başvurumuz kabul edildi. 

Bu projeye de pek çok kent arasından seçilerek dahil olduk. Çalıştayın ilk günü, Eurocities’in Engelsiz Erişim Komisyonu toplantısıyla başladı. Komisyon üyeleri olarak ayda en az bir kez çevrimiçi ya da yüz yüze buluşarak erişilebilirlik çözümlerini paylaşıyoruz. Bu toplantının ardından CIVITAS kapsamında üç gün süren verimli bir çalıştay gerçekleştirdik. Proje, önümüzdeki aylarda farklı şehirlerde düzenlenecek çalıştaylar ve saha gezileriyle devam edecek."

ULUSLARARASI DENEYİM PAYLAŞIMI

CIVITAS ağının yüzlerce üyesi olduğunu ve ağın geniş çaplı çalışmalar yapma imkânı sunduğunu belirten Yaman, projenin amacını şu sözlerle özetledi: “CIVITAS uluslararası bir ağ. Bu projeyi, iyi uygulama örneklerini ülkemize ve kentimize uyarlama ve hayata geçirme süreci olarak görüyoruz. Yunanistan’ın Gümülcine kentiyle birlikte uygulayıcı kent olarak yer alırken, Barselona, Ghent ve Budapeşte gibi mentor şehirlerin deneyimlerinden yararlanıyoruz. Bu şehirlerin uzmanlarından, hareket kısıtı olan bireylerin kent yaşamına katılımını sağlayacak çözümler hakkında bilgi ve fikir alıyoruz.”

KADIKÖY'ÜN PROJELERİ ULUSLARARASI UZMANLARA SUNULDU

Yaman, çalıştay kapsamında sunulan projelerin yerel ve uluslararası uzmanlarla değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi: "Engelsiz Kadıköy Projemizi, Auglinn ile işbirliğimizi ve WRI Türkiye ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürüttüğümüz Yaşanabilir Mahalle Caferağa projesini tanıttık. Özellikle mahalle sakinleri ve kırılgan grupları merkeze alan bu proje, yürünebilirlik, yol güvenliği ve erişilebilirlik üzerine yoğunlaşıyor. Ayrıca, Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar hakkında da bilgi verdik.Katılımcılardan, devam eden ve planlanan projelerimize dair çok değerli öneriler aldık. Bu öneriler, projelerimizin kalitesini artırmamıza büyük katkı sağladı. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen ve bizleri destekleyen herkese teşekkür ederiz."


 


ARŞİV