Kentin ağaç envanterini çıkaran Kadıköy Belediyesi 300 yeni fidan daha dikecek. Uzun ömürlü olduğu tespit edilen ve bakıma ihtiyaç duyan 182 ağaç ise tedavi edilecek
Mustafa SÜRMELİ
Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun şekilde sürdüğü Kadıköy’de ağaçlandırma çalışmalarına hız verilecek. Kadıköy Belediyesi, bu yıl Kadıköy’e 300 ağaç dikmeyi planlıyor.
Kadıköy Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Erol Yılmaz, kente 300 yeni fidan dikileceğini söyledi. Bir süredir yürütülen çalışmalarla Kadıköy’ün ağaç envanterini çıkardıklarını açıklayan Erol Yılmaz, “Kentsel dönüşümden ağaçlar da olumsuz yönde etkilenmekte. Bu nedenle ilçemizde ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık vermekteyiz. Yeni ağaçların dikilmesi, çürüyen ve kökü kalmış ağaçların yerine yeni fidanların dikilmesi, bakım ihtiyacı olan ağaçlara gerekli tedavi yöntemlerini uygulayarak bakım yapılması gibi kapsamlı bir çalışma içine girdik” dedi.
AĞAÇ NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?
Kadıköy Belediyesi kentteki çürüyen ya da doğanın tahrip ettiği ağaçların tedavilerini gerçekleştiriyor. Çınar, kayın, meşe, atkestanesi gibi uzun ömürlü ağaçların tedavisini gerçekleştirdiklerini söyleyen Erol Yılmaz, kısa ömürlü ağaçların da yenilendiğini belirtti. Yılmaz, “Uzun ömürlü olan 182 ağaç tespit ettik. Mart ayında bu ağaçların tedavilerine başladık” diye konuştu.
Ağacın dış bölgesinin canlı olduğunu, ileti damarlarının buralardan geçtiğini söyleyen Erol Yılmaz, ilk etapta ağaç kovukları ve gövdelerindeki çürüklerin temizlendiğini söyledi. Ağacın iç bölgesinin odunsu yapıya sahip olduğunu ve ağacın ayakta durmasını sağladığını anlatan Yılmaz, “İçerdeki çürüyen ölü bölgeyi temizliyoruz. Tekrar hastalanmaması için elastik yapıya sahip özel bir ağaç macunuyla kapatıyoruz. Bu macun, ağacın zarar görmesini engelleyen, özel üretilmiş bir çeşit izolasyon maddesi. Yaklaşık 6 yılda bir bu macunu ağaçtan çıkarıp yeniliyoruz. Böylece ağacın ömrü uzamış oluyor. Ayrıca metal aksamla ağacı destekliyoruz. Bu yöntemle de devrilme riskini önlemiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Öncelikle yayaların yoğun şekilde geçtiği bölgelerde sokak ağaçlarını tedavi ettiklerini söyleyen Yılmaz, bir süredir Palmiye Kırmızı Böceği olarak bilinen ve ağaçlara zarar veren Rhynchophorus ferrugineus böceğiyle de mücadele ettiklerini açıkladı.
BUDAMA MEVSİMİ DEVAM EDİYOR
Kasım ayından bu yana kentte ağaç budama işleminin devam ettiği belirtildi. “Önceliğimiz sokak ve cadde ağaçları. Boyu 10 metreyi geçen ağaçlarda budama yaptık. Genç ağaçlarda ise sürgün budamaları yapılacak” diyen Yılmaz, sokak ve caddelerin yanı sıra tatil döneminde okullarda, hafta sonlarında hastane, ibadethanelerde budama işlemi yaptıklarını anlattı. Yılmaz, Mart ayı sonu itibariyle budama çalışmalarının tamamlanacağını belirtti.
ORMAN ATMOSFERİNDE PARKLAR
Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı ağaç envanterine göre kentte 300’den fazla ağacın bulunduğu devasa büyüklükte parklar mevcut. Neredeyse bir orman atmosferine sahip olan bu parklar kentin adeta akciğerleri konumunda.
PARKLARDAKİ AĞAÇ SAYISI
Özgürlük Parkı: 3 bin 505
Fenerbahçe Parkı: 1542
Kalamış Parkı: 855
Yoğurtçu Parkı: 662
Kriton Curi Parkı: 505
Çamlık Parkı: 367
Hürriyet Parkı: 355
19 Mayıs Parkı: 364
Demokrasi Parkı: 313 ağaç bulunuyor.
Kadıköy’de en fazla ağacın bulunduğu Suadiye’de bin 828, Bostancı Mahallesi’nde bin 514, 19 Mayıs Mahallesi’nde bin 413, Göztepe Mahallesi’nde bin 216, Fenerbahçe Mahallesi’nde bin 035 ağaç bulunuyor.
AĞAÇ TEMİZ HAVA ÜRETİYOR
Tür, yaş gibi farklı özelliklerine göre oksijen üretme kapasitesine sahip olan ağaçların gövde çapları büyüdükçe oksijen üretme kapasitesi de kat kat artıyor:
- Kışın yaprak dökmeyen,
- her dem yeşil, yuvarlak taç yapılı,
- çam türü, 30cm gövde çapında bir ağaç yılda 430 kilogram,
- Kışın yaprak dökmeyen,
- piramit yapılı sedir türü,
- 30 cm çaplı bir ağaç yılda 450 kilogram,
- Kışın yaprak döken, çınar türü büyük 30 cm çaplı bir ağaç yılda 388 kilogram,
- Tepe tacı az olan, meyve ağacı türünden,
- 30cm çaplı bir ağaç yılda 128 kilogram,
- 60 cm çaplı bir sedir ağacı yılda 2 bin 250 kilo oksijen üretme kapasitesine sahip.
15 BİN AĞAÇ VAR
Kadıköy’de parklar ve ana arterler hariç 728 sokakta toplam 15 bin ağaç bulunuyor.
0-5 m boyunda 1793 (0-5 uzunluktaki ağaçlar son 5-10 yıl içinde dikildi)
5-10 m boyunda 8920,
10 metre ve daha uzun 3423 ağaç bulunuyor.