DÜNYANIN DÖNGÜSÜ - 9

Mart ayında bizi neler bekliyor? Hava nasıl olacak? Ayın sebzeleri neler? İşte Mart ayı doğa takvimi

26 Şubat 2019 - 13:30

Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, o ay doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize o ay hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz.

Mart, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 3. ayı olup 31 gün çeker. Antik Roma’da mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı “Martius” idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı mart idi. Mart ayının adı pek çok dilde benzerdir;  März (Almanca), Mars (Fransızca), Maris (Arapça), Marzo (İspanyolca ve İtalyanca), March (İngilizce) ve Maart (Hollandaca). Bu ayın 21. günü (bahar ekinoksu) yılın ilk günü kabul edilir ve Bahar Bayramı (Nevroz) olarak kutlanır.

Baharın müjdecisi mart ayında doğa uyanırken, son cemrenin toprağa düşmesiyle yaşam çiçeklenmeye, yeniden doğmaya başlar. Şubat ayında hava ve suya düşen cemrelerin sonuncusu bu ay toprağa düşer.

  • Ayın sebzeleri: Kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, bakla, pazı, havuç, şalgam, pancar, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere.
  • Ayın meyveleri: Portakal, elma, yerli muz, limon
  • Ayın balıkları:  Mart ayı, denizlerimizde en az balığın bulunduğu aylardan biridir. Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş, kayın ve kaya balığı da yenebilir.
  • Ayın çiçekleri: Mart ayı çiçeklerinden birisi Fulya’dır. Bu çiçek  -35 derecede bile çiçek açabilir. Fakat fulya çiçeğinin bakımı yaz başına doğru yapılmalı. Bu ay yetişebilecek diğer çiçek de nergis.

  • Özel gün ve haftalar

Muhasebeciler Günü: 1 Mart

Yeşilay Haftası: 1-7 Mart

Dünya Kadınlar Günü: 8 Mart

Tıp Bayramı: 14 Mart

Dünya Tüketiciler Günü: 15 Mart

Şehitler Günü: 18 Mart

Yaşlılar Haftası: 18-24 Mart

Dünya Ormancılık Günü, Dünya Şiir Günü, Nevruz Bayramı: 21 Mart

Dünya Su Günü: 22 Mart

Dünya Meteoroloji Günü: 23 Mart

Dünya Tüberküloz Günü: 24 Mart

Dünya Tiyatrolar Günü ve Dünya Demiryolu Çalışanları Günü: 27 Mart

Kütüphane ve Vergi Haftası: Martın son haftası


ARŞİV