DÜNYANIN DÖNGÜSÜ -10

Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz.

26 Mart 2019 - 14:43

Nisan, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 4. ayı olup 30 gün çeker. Nisan sözcüğünün, Farsça, Süryanice, Sümerce, Akadca ve İbranice sözcüklerinden alındığı söylenebilir. Nisan adının İngilizcesi olan April sözcüğünün Latince Aprilis’den geldiği rivayet olunur. İlkbahar aylarından olan Nisan, çiçeklerin açmasıyla başlar. 3 Nisan’da bereketli yağmurlar başlar. Ertesi gün de (Feryad-ı Andelip) Bülbülün Feryadı denen fırtına, ardından 6-7 Nisan’da Kızıl Erik, 7 Nisan’da Kırlangıç Fırtınası olur. 11 Nisan leyleklerin geliş zamanıdır. 15 Nisan’daki kuğu fırtınasının ardı sıra gelen gün, lale mevsiminin başlangıcı sayılır. 18-20 Nisan arası Nisan soğukları yaşanır, 21-26 Nisan’da da ‘Sitte-i Seyir Fırtınası’ denen 6 günlük soğuklar olur. 24-25 Nisan ipekböceğinin çıkması, 26 Nisan güllerin budanması ve 29 Nisan da serçelerin yavrulama zamanıdır.

  • Ayın sebzeleri: Enginar, sultani bezelye, sakız bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, kuşkonmaz, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere.
  • Ayın meyveleri: Çilek, çağla, can eriği.
  • Ayın balıkları: Kalkan, gümüş, izmarit, mersin, morina, levrek, mercan, kefal, kaya balığı.  
  • Ayın çiçekleri: Nisan ayı baharın habercisidir. Ilık meltemler esen nisan ayında bakımı ve dikimi yapılması gereken çiçeklerden biri de papatyadır. Papatyalar ev çiçeği değil dışarı çiçeğidir, bu nedenle de evde yetiştirmek yerine balkonda yetiştirmek tercih edilmektedir. Bakımı konusunda da sulamaya fazla ihtiyacı olan bir çiçek türü değildir, bu sebeple de 2-3 gün arayla sulanması papatya için yeterli olacaktır. Papatya tohumu 2 yıllıktır bu sebeple her sene ekmeye ve değiştirmeye gerek yoktur. Mart ayının en güzel çiçeklerinden bir diğeri ise Itırşahi çiçeğidir. Itırşahi çiçeği yıllık çiçektir. Kızıl, mavi, mor ya da gül renginde, bezelye bitkisinin çiçeklerine benzer ve çok hoş bir kokuya sahiptirler. Çiçekler arasında yaprak bulunmamaktadır ve dört ila yedili çiçek içeren salkımları vardır.
  •  Özel gün ve haftalar 
  • 1-7 Nisan: Kanserle Savaş Haftası

2 Nisan: Dünya Otizm Farkındalık Günü

4 Nisan: Dünya Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü

5 Nisan: Avukatlar Günü

6 Nisan: Öldürülen Gazeteciler Günü, Uluslararası Kalkınma ve Barış için Spor Günü

7 Nisan: Ruanda Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü ve Dünya Sağlık Günü

10 Nisan: Polis Teşkilatının Kuruluşu,Kadıköy Belediyesinin kuruluş yıldönümü

12 Nisan: İnsanlı Uzay Yolculuğu Uluslararası Günü

14-20 Nisan: Kutlu Doğum Haftası

15-22 Nisan: Turizm Haftası

20 Nisan: Çin Dili Günü

21 Nisan: Dünya Yaratıcılık ve Yenilikçilik Günü

21-28 Nisan: Ebeler Haftası

22 Nisan: Uluslararası Toprak Ana Günü

23 Nisan: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İngiliz ve İspanyol Dili Günü, Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü

25 Nisan: Dünya Sıtma İle Mücadele Günü, İstatistik Günü

26 Nisan: Dünya Fikri Mülkiyet Günü, Çernobil Felaketini Anma Uluslararası Günü, Pilotlar Günü

28 Nisan: Dünya İş Güvenliği ve Sağlığı Günü

29 Nisan: Dünya Dans Günü

30 Nisan: Uluslararası Caz Günü


ARŞİV