DÜNYANIN DÖNGÜSÜ -12 (SON)

Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz. Bir yıl, 12 aydır devam eden dizimizin son durağı ise Haziran.

30 Mayıs 2019 - 17:05

Haziran, Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 6. ayı olup 30 gün çeker. Süryanice sıcak anlamına gelen “hazıran” sözcüğünden alınmış. Haziran ayının İngilizce karşılığı olan June, Jüpiter’in eşi, Roma tanrıçası Juno’dan geliyor. 7 Haziran’da arpanın orağa gelmesi, pirinç ekimi ile başlayan bu ayın doğa döngüsü, 10 Haziran’da Ülker doğumu fırtınasıyla devam ediyor. En uzun günlerin başlangıcı olan 16 Haziran’ın ardından, 2 gün sonra yani 19 Haziran’da gün dönümü fırtınası yaşanır. 21 Haziran ise yılın en uzun günüdür. Kuzey yarımkürede en uzun gündüzün yaşandığı bugün, yaz gündönümü olarak bilinir. 24 Haziran yaprak aşısı zamanıdır, 27 Haziran’da da kızılcık fırtınası olur.

•          Ayın sebzeleri: Enginar, taze patates, taze fasulye, börülce, bakla, bezelye, bamya, asma yaprağı, çarliston biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber

•          Ayın meyveleri: Kiraz, kayısı, çilek, şeftali, yeşil erik, yenidünya, dut

•          Ayın balıkları: Balık açısından en verimsiz bu ayda, mercan, akya, kaya balığı, mersin, sarıağız, orkinos, orfoz ve sardalya öne çıkıyor.

•          Ayın çiçekleri: Sıcakların başladığı bu zamana uygun olarak yetiştirilecek çiçekler, gül, ortanca, sardunya, petunya, açelya ve kadife çiçeğidir.  

  •  ÖZEL GÜN VE HAFTALAR

5 Haziran: Dünya Çevre günü

Haziran ayının 2. haftası :   Çevre Koruma Haftası

Haziran ayının üçüncü Pazar günü: Babalar Günü

20 Haziran: Dünya Mülteciler Günü

26 Haziran: Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü


ARŞİV