DÜNYANIN DÖNGÜSÜ -6 /ARALIK

Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, o ay doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize o ay hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz.

27 Kasım 2018 - 16:32

Aralık, Gregoryen takvime göre yılın 12. ve son ayı olup 31 gün çeker. Kışın başlangıcı olan bu ayın ikinci gününde ülker dönümü fırtınası yaşanır, 4 Aralık’ta şiddetli soğuklar ve yağışlarla ilerler. 6 Aralık kuzey rüzgârlarının başlama günüdür, 8 Aralık ise yaprak dökümü sonunu işaret eder. 9 Aralık karakış başlangıcı sayılırken, 12 Aralık’ta karakış fırtınası yaşanır.  19-20 Aralık, en uzun gecelerin başlangıcıdır. ‘En uzun gece’ 21 Aralık tarihi ise Erbain’in başlangıcıdır. (Zemherinin başlangıcı, 40 günlük soğuk kış zamanı) 25 Aralık’ta tekrar günler uzamaya başlar, 27 Aralık’ta da gündönümü fırtınası yaşanır.

TOPRAK ANANIN GÜNÜ

Bu ayın özenli günlerinden biri de 10 Aralık’ta Terra Madre (Toprak Ana) günüdür. Slow Food gönüllüleri tarafından toprak ananın bereketine şükran günü olarak Toprak Ana Günü olarak kutlanıyor. İyi, adil ve temiz gıdayı savunan Slow Food hareketinin doğum günü olarak kabul edilen Toprak Ana Günü, sürdürülebilir bir gıda sisteminin önemini dile getirilen etkinlikleri ile dünyanın dört bir yanında Terra Madre günü olarak kutlanıyor. Yerel tatların, yerelde üretilenin baş tacı edildiği ve gıdanın sağlayıcısı olan üreticinin tüketici ile buluştuğu, toprağın, tohumun bereketinin konuşulduğu buluşmaları Türkiye’de Fikir Sahibi Damaklar düzenliyor.

ARALIK’TA GÖK OLAYLARI

7 Aralık tarihinde yeniay evresinde olan Ay, 15 Aralık tarihinde ilkdördün, 22 Aralık’ta dolunay ve 29 Aralık’ta sondördün evresinde olacak. 12 Aralık tarihinde enöte konumunda ve Yer’den yaklaşık 405.177 km uzakta bulunacak. 24 Aralık tarihinde ise enberi konumunda ve Yer’den uzaklığı yaklaşık olarak 361.061 km olacak.

  • Ayın sebzeleri: Yer elması, kereviz, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, karnabahar, havuç, ıspanak, şalgam, pancar.
  • Ayın meyveleri: Mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma, armut, muz, kivi, ayva, nar, balkabağı, muşmula.
  • Ayın balıkları: Uskumru, lüfer, palamut, torik, hamsi, tekir
  • Ayın çiçekleri: Aralık ayında çiçek ekmek istiyorsanız Atatürk çiçeği (Poinsettia) ekebilirsiniz. Güneş ışığını çok sevdiği için direk güneş ışığına maruz bırakmak yapraklarına iyi gelecektir. Çok fazla soğuk ve sıcak ortamda kalması Atatürk çiçeğine yararlı değil zararlı olacaktır. Atatürk çiçeği zamanla topraktaki vitamin ve mineralli içine çekmektedir bu sebeple yılda bir kere de olsa toprağa vitamin ve mineral eklemekte yarar vardır. Kış aylarında çiçek aşırı soğuktan korunmalı ve çok az sulanmalıdır.

  • KUTU: Özel gün ve haftalar

1 Aralık Dünya AIDS Günü

2- 9 Aralık Mevlana Haftası

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

4 Aralık Dünya Madenciler Günü

5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Dünya Gönüllüler Günü

7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü

3 – 9 Aralık Vakıf Haftası

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

12 – 18 Aralık Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü


ARŞİV