Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, o ay doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize o ay hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşıyoruz.
Ocak ayı Gregoryen ve Jülyen takvimlerinde yılın ilk ayıdır. Eski Türkçedeki “oc-mak, uc-mak” “ateş tutuşturmak” kökünden adını aldığı belirtiliyor. Takvime göre yılın ilk ayı olsa da mevsimlere göre kış ayının ikinci ayıdır. 9 Ocak’ta Zemheri Fırtınası ile başlayan bu ay, 12-13 Ocak’ta şiddetli soğuklarla sürer. 26 ve 27 Ocak günleri ise kışın en şiddetli zamanıdır. 29-30 Ocak’ta Ayandon Fırtınası yaşanırken, 30 Ocak – Erbain’in Sonu (Zemheri’nin 40 günlük kış döneminin) kabul edilir. Bu ayın son günü ise Hamsin Fırtınası zamanıdır.
- Ayın sebzeleri: Brokoli, kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, taze yeşil kabak, beyaz lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, havuç, şalgam, pancar
- Ayın meyveleri: Mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma, armut, yerli muz, ayva, nar, balkabağı.
- Ayın balıkları: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinakop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
- Ayın çiçekleri: Ocak ayı kış aylarının en soğuk ayıdır. Bu nedenle de çok fazla çiçek ekimi ve çiçek bakımı yapılması doğru değildir ama ocak ayında da çiçek ekmek isterseniz karanfil tercih etmek gerek. Karanfil, kış çiçeği olmakla birlikte soğuk ve yağmurlu havalarda sulamaya ihtiyaç duymaz bu nedenle bakımı da kolaydır.
- Özel gün ve haftalar
Verem Haftası: 7-13 Ocak
Beyaz Baston Körler Haftası: 7-14 Ocak
Enerji Tasarrufu Haftası: Ocak’ın ikinci haftası
Çalışan Gazeteciler Günü: 10 Ocak
Cüzzam Haftası: 25-31 Ocak
Dünya Gümrük Günü: 26 Ocak