DÜNYANIN DÖNGÜSÜ/Temmuz

Sizlere bu aydan itibaren 12 ay boyunca, doğa takvimi sunacağız. Bu köşede; o ay evrende nasıl bir değişim döngüsü yaşadığından, aynı dönemde doğada güzelliklerine şahit olabileceğiniz çiçeklere, tüketilmesi gereken gıdalardan bahçenize hangi bitkileri ekmeniz gerektiğine dek pek çok konuda doğal bilgiler paylaşacağız

26 Haziran 2018 - 16:07

Yılın yedinci, kuzey yarımküredeki yaz mevsimin ikinci ayı olan temmuz, Eski Türkçe’de “tamu-z” (çok sıcak, cehennem) sözcüğünden, Sümerce’de de bereket tanrısı ‘Tammuz’ sözcüğünden geliyor. Türkiye’de kimi yörelerde ‘orak ayı’ da deniliyor.

Temmuzda doğanın döngüsü, ayın ilk günü yaprak fırtınasıyla başlıyor. Ardındaki birkaç gün yaz sıcaklarının habercisi olan şiddetli ve sıcak rüzgârlar olan Sam Rüzgârları’nın (bevarih) başlangıcı oluyor. 8 Temmuz’da sıcak rüzgârlar sona ererken, 3 gün sonra çark dönümü fırtınası günü oluyor. Ayın 16-18’i arası sıcaklar artıyor. 24-26 Temmuz’da Karaerik Fırtınası yaşanırken, bunu 29-30 Temmuz’daki Kızılerik Fırtınası takip ediyor. Ayın son günü ise Eyyam-ı Bahur (en sıcak ve nemli günler) başlıyor.

Bu ay meyve veren sebze ekmek istiyorsanız 18,19, 20 ve 29-30 Temmuz’u tercih etmelisiniz. 21-24 Temmuz ve 31 Temmuz, kök ve gövdesi toprak içindeki bitkiler için uygun ekim günleri. Çiçek ve şifalı otlar ekmek için de 14-16 Temmuz ve 25-26 Temmuz uygun zamanlar.

METEOR YAĞMURU OLACAK

Temmuz'da yaşanacak gök olayları arasında Tam Ay Tutulması var. 27 Temmuz’daki bu tutulma, Türkiye’den de gözlenebilecek. Saat 20:13’te başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02:30’da sona erecek. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında Ay tamamen kararacak. Bu ay bir de Delta Aquarid meteor yağmuru olacak. 12 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar devam eden bu meteor yağmuru 28 Temmuz gecesi maksimuma ulaşacak. 

  • Ayın sebzeleri: Domates, salatalık, semizotu, taze fasulye, bezelye, kabak, bamya, biber, patlıcan, barbunya, kum havucu, kuzu ıspanak, mısır, börülce, mantar, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz
  • Ayın meyveleri: Kayısı, kiraz, şeftali, kavun, karpuz, vişne, üzüm, erik, çilek, dut, vişne, böğürtlen, incir, taze ceviz, taze fındık, armut, ahududu.
  • Ayın balıkları: Balıkların azaldığı ve av yasağının olduğu dönem. Bu dönemde sardalya çıkar, sonbahara dek tadı sürer. Tekir ve barbun balığı lezzetlidir. Ayrıca istavrit, böcek, pavurya ve istakoz yenebilir. 
  • Ayın çiçekleri: Abelya, açelya, at kestanesi, papatya, ipek otu, amber, ortanca, indigo ağacı, kamelya, hanımeli, manolya, ebegümeci, erkeçsakalı, peygamber çiçeği, hezaren.

ÖZEL GÜN VE HAFTALAR

1 Temmuz: Kabotaj ve Deniz Bayramı / Dünya Mimarlık Günü

10 Temmuz: Dünya Hukuk Günü

11 Temmuz: Dünya Nüfus Günü

21 Temmuz: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma günü

24 Temmuz: Türk Basınından Sansürün Kaldırılması ve Gazeteciler (Basın) Bayramı


ARŞİV