Dünya Risk Endeksi: Türkiye 'çok riskli' ülke

Dünya Risk Endeksi’ne göre Türkiye afet riskinin 'çok yüksek' olduğu ülkeler kategorisinde yer alıyor

13 Eylül 2024 - 11:00

 2024 Dünya Risk Raporu Endeksi'ne göre afet riski en yüksek olan ülkeler sıralamasında Filipinler ilk sırada yer alıyor. 193 ülkenin mercek altına alındığı endekse göre listenin ilk 41 ülkesi “çok yüksek riskin” bulunduğu ülkeler.

Birinci sırada yer alan Filipinler'i Endonezya, Hindistan, Kolombiya ve Meksika izliyor. Depremler, yanardağ patlamaları, kuraklık, sık aralıklarla yaşanan kasırga ve sel felaketleri Filipinler'de artık gündelik hayatın bir parçası haline geldi.

TÜRKİYE 35. SIRADA

35. sırada yer alan Türkiye de, "çok yüksek riskli" ülkeler kategorisinde bulunuyor. Bunda en etkili faktörün felaketlerle baş etme kapasitesindeki yetersizlik olduğu belirtiliyor.

Dünya Risk Raporu'nu hazırlayan Kalkınma Yardım Birliği'nin Bilimsel Direktörü Katrin Radtke, doğa olaylarına maruz kalan toplumlardaki kırılganlığın ve zaafiyetlerin de afet riskini arttırdığına dikkat çekiyor.

Bu arada endekse göre "en kırılgan" on ülkenin sekizi Afrika'da yer alıyor. On yıllardır savaşlarla boğuşan Afganistan ve Yemen'in de "en kırılgan" toplumlar arasında yer aldığına dikkat çekiliyor. Bu ülkelerde doktor sayısının az, hastanelerin de yetersiz olduğuna işaret edilerek bu nedenle doğa olayları sonucunda çok sayıda insanın hayatını kaybettiğinin altı çiziliyor.

Peki, doğal afetler konusundaki riskleri ve kırılganlığı azalmak için ülkeler ne yapmalı? Radtke, tek başına geleneksel afet önleme tedbirlerinin yeterli olmayacağına vurgu yapıyor; eğitim ve sağlığa yatırım yapmanın ya da sosyal eşitsizlikleri azaltmanın büyük önem taşıdığını aktarıyor. Yolsuzluğu engelleyen bir ülkenin, afetlerin sonuçlarıyla başa çıkmak için daha donanımlı hale geldiğinin de altını çizen Radtke, ayrıca bazı doğa olaylarının iklim değişikliği ile doğrudan ilintili olduğuna işaret ederek "Eğer insanlık küresel ısınmayı en aza indirmeyi başarırsa, o zaman daha az doğal afet yaşanacaktır" diyor.

 


ARŞİV