“Çevrenin konuşulduğu bir Türkiye istiyoruz”

Caddebostan Kültür Merkezi’nde Türk Balıkadamlar Kulübü tarafından açılan sergi, su altının gizemli dünyasını su yüzüne çıkarıyor

22 Şubat 2018 - 15:34

Caddebostan Kültür Merkezi özel bir sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. 1958 yılında ilk fotoğraf makinesini satın alarak Marmara’da fotoğraf çeken Zareh Magar’dan günümüz fotoğrafçılarına kadar, denize tutkuyla bağlı 64 fotoğrafçının Marmara Denizi’nde çektiği 128 fotoğraftan oluşan “Sualtı Fotoğrafları Sergisi” Marmara’nın sualtı yaşamına ışık tutuyor. 17 Şubat Cumartesi günü açılan sergi 26 Şubat Pazar gününe kadar gezilebilecek. Serginin küratörlüğünü üstlenen Türk Balıkadamlar Derneği üyesi Mehmet Öztabak serginin açılma amacının, suyun altındaki güzellikleri göstererek çevre kirliliğine dikkat çekmek olduğunu söylüyor.

“SUALTI FOTOĞRAFÇISININ GÖREVİ…”

Serginin açılışında konuşan Türk Balıkadamlar Kulübü Üyesi, serginin de küratörlüğünü üstlenen Mehmet Öztabak, Marmara Denizi hakkında bilgi verdi. Öztabak, “Karadeniz ve Ege sularını karıştırmadan barındırabilme özelliğine sahip ve buna bağlı olarak da farklı türlerin yaşayışına ev sahipliği yapmaktadır. Üst akıntılarla Karadeniz’den alt akıntılarda Ege’den devamlı kendini yenilemektedir.” dedi. 1950’lerde başlayan yoğun göç ile birlikte Marmara Denizi’nin çevresinde yoğun bir yerleşme görülmeye başlandığını dile getiren Saruhan, kontrolsüz sanayiyle birlikte Marmara Denizi’nin kirlenmeye başladığına dikkat çekti. Önlem alınmazsa kirliliğin dönüşü olmayan bir noktaya gelineceğini kaydeden Saruhan sergiyle ilgili şunları söyledi: “Bence bir su altı fotoğrafçısının görevi, su altında gördüğü güzellikleri aslında dalmayan insanlara göstererek su altının koruma bilincini geliştirmesine yardımcı olmalı. 1958 yılından günümüze 64 fotoğrafçının çektiği fotoğraflardan oluşan bu sergi aynı zamanda yarınlara da bir belge niteliğini taşıyacak.”

“CADDEBOSTAN’DAN 10 TON ÇÖP ÇIKARDIK”

Dernek Başkanı Nezih Saruhan konuşmasına serginin yapılmasına destek veren Kadıköy Belediyesi ve Başkan Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür ederek başladı. Türk Balıkadamlar Kulübü’nün çevre bilinci konusunda yaptığı çalışmalardan bahseden Saruhan şunları söyledi: “Özellikle 80’li yıllardan sonra Marmara süratle kirlenmeye başladı. Bunu suyun altıyla sürekli muhatap olan bizler daha çok hissettik.  Diğer insanlara göstermek amacıyla bunları çıkarmaya karar verdik.  Tam 10 ton çöp çıkardık. Karyoladan tutun da, buzdolabına kadar… Bunu bir sonraki yıl Dünya Çevre Günü’nde tüm Türkiye’ye yaymayı başardık. Sonra sualtındaki kirliliği görüntüleme yarışmaları gibi etkinliklerle kamuoyu bilinci oluşması için faaliyetler yaptık, yapmaya devam ediyoruz.”

“MÜCADELE EDECEĞİZ”

Serginin açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Marmara Denizi’nin hala yaşayan bir deniz olduğunu belirterek, çevre kirliliği gibi konulara ilgi çekilmediği takdirde kirliliğin artarak devam edeceğini söyledi. “Biz televizyonlarımızı açtığımız, gazetelerimizi okuduğumuz zaman halkın ihtiyaçlarının bu gibi sorunlarının konuşulduğu bir Türkiye istiyoruz” diyen Nuhoğlu şöyle devan etti: “Marmara Denizi’yle ilgili amatör bir balıkçı olarak söylemek istediğim şeyler var. Her yıl tuttuğumuz balıklar biraz daha azalıyor. Kirlenmeyi gözlemlemek mümkün. Şimdi Moda’daki arıtma tesisinin bulunduğu yere 20 bin kişilik camii yapılması söz konusu.  Hep böyle hızlı ve sert gündemlerle beraber öyle bir noktaya getirildik ki artık insanlar konuşmaya çekinir oldu. Bizler konuşmaya devam edeceğiz. Bu sorunları öne getirerek anlatacağız. Hep beraber bir araya geldiğimiz zaman çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Birlikte mücadele edeceğiz. Çevre dikkate alınması gereken bir konu. Böyle bir sergiyi gerçekleştirdiği için balık adamlara teşekkür ediyorum.”


ARŞİV