"Farkındalık için merkezlerin sayısı artmalı"

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde dört hafta süren Permakültüre Giriş Eğitimi Kursu’nun son oturumunda katılımcılara sertifika verildi. Kursun eğitmeni Hidayet Demet Özdamar, “Tohumun ne olduğunu ve nasıl yetiştiğini bilmeliyiz. Çocuklar karpuzun nerede yetiştiğini bilmeli. Farkındalık için bu merkezlerin sayısı artmalı.” dedi

02 Aralık 2024 - 11:59

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi, tüm yaş gruplarına yönelik ekoloji, iklim değişikliği, sağlıklı ve doğal yaşam konularında eğitim ve atölye çalışmaları düzenlemeye devam ediyor. Bu eğitim çalışmalarından biri de dört hafta süren Permakültüre Giriş Eğitimi Kursu’ydu.

Hidayet Demet Özdamar’ın eğitmen olduğu, 12 saatlik 3’er saatlik oturumlarla gerçekleşen, 16 kişinin katıldığı eğitimin son dersi, 28 Kasım Perşembe günü gerçekleşti. Permakültür ile su, tohumlar ve tohum çeşitleri, yağmur suyu hasadı, sosyal permakültür konularının işlendiği, sorulara cevapların arandığı oturumun sonunda katılımcılara sertifika verildi. 

Tuzla’daki bahçesinde permakültür prensiplerine uygun tarım yapan ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Hidayet Demet Özdamar, permakültürün bir yaşam felsefesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Permakültür doğa ile uyum içinde yaşamak demek. Doğa döngüsüne ve ekolojik sisteme dayanıyor. Doğayı örnek alan bir yöntem. İnsanlarla birlikte tüm canlı ve cansız varlıkların sürdürülebilirliği gözetiliyor. Amacı, kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir sistem kurmak. Çevresini sömürmeyen, kirletmeyen, uzun vadeli sürdürülebilir bir yaşam biçimi sunuyor.”

“EĞİTİMLERLE AĞ KURUYORUZ”

Demet Özdamar, bu felsefeden yola çıkarak katılımcılarla permakültüre neden ihtiyaç olduğunun, permakültürün tarihçesi, permakültür ve toprak, permakültürün etik ilkeleri gibi konuların işlendiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Toplumun her kesiminden katılımcı var. Doktor, öğretmen, mühendis gibi. Bu eğitimlere katılanlar arkadaşlarıyla bilgileri paylaşmış. Önümüzdeki ay kurs devam edecek. Bu sefer şu anki kursiyerlerin arkadaşları katılacak. Bu eğitimlerle bir ağ kuruyoruz. Belediye de bu ağları kurmamızda destek oluyor. Tohum ne olduğunu ve nasıl yetiştiğini bilmek gerekiyor. Çocuklar karpuzun nerede yetiştiğini bilmeli. Farkındalık için bu merkezlerin sayısı artmalı. Bilgi paylaşımına alan açtıkları ve fırsat sundukları için Kadıköy Belediyesi’ne ve Ekolojik Yaşam Merkezi’ne çok teşekkür ediyorum.”

“ÖĞRENCİLERİMLE BİLGİLERİ PAYLAŞACAĞIM”

Eğitimin katılımcılarından Gebze Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Şölen Kınayyiğit, “Ekolojiyi ve gıda güvenliği ile ilgileniyorum. Bu eğitime de katılmak istedim. Eğitim çok güzel geçti. Permakültür hakkında güzel bir giriş eğitimi aldık. Küresel ısınma ile ortaya çıkan sorunlara permakültür ile nasıl çözümler getirebileceğimizi, bireysel olarak neler yapabileceğimizi öğrendim. Doğa ile uyumlu bir yaşam biçimi. Buradan edindiğim bilgileri öğrencilerimle paylaşacağım.” dedi.

Diğer bir katılımcı Esra Erdöl de şunları söyledi: “Uzun yıllardır ekolojik yaşam ile ilgili eğitimlere katılıyorum. Sürdürülebilir yaşama önem veriyorum. Aldığım eğitimler içinde bu eğitimin yeri ayrı oldu. Etkili ve paylaşımlı bir eğitimdi. Bilgilerimi güncelledim. Belediyenin bu hizmeti vermesi çok iyi oldu.” 

 


ARŞİV