FİKİRTEPE TÜRKİYE'NİN ilk YEŞİL MAHALLESİ olabilir

Kadıköy'ün mahalleleri uzmanların bilgi ve paylaşımlarıyla yeşil mahallelere dönüşüyor.

05 Aralık 2012 - 11:44
 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
 
Ekolojiye duyarlı, çevreye dostu yeşil binalar ve yeşil kentler yaratılması amacıyla Kadıköy Belediyesi ve Turkeco İnşşat ve Enerji tarafından yürütülen “Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi” çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda, ilki Ekim ayında yapılan “Yeşil Bina-Yeşil Mahalle-Sürdürülebilir Kentsel Yaşam Konferansları”nın ikincisi 4 Aralık Salı günü gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi Meclis Binası'ndaki konferansın açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, Kadıköy’de çevre konusunda yapılan çalışmaları özetledi. Sümer, “Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi kapsamında başta Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesi olmak üzere, yeni planlanacak ya da plan değişikliği yapılacak bölgeler için, alternatif ulaşım yöntemleri ile bireysel araç kullanımı yerine toplu taşımayı ve temiz ulaşımın kullanıldığı, sürdürülebilir konutlarda su verimliliği ve tasarrufunun yapıldığı ayrıca gri suların arıtıldığı, enerjinin verimli kullanıldığı, bütüncül atık yönetimin olduğu ve tüm bu sistemlerin Akıllı Kontroller ile sağlandığı yaşam çevrelerinin oluşmasını hedefliyoruz” dedi. Şümer, “'Fikirtepe'de yeşil mahalle yaratılabilir mi?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Fikirtepe, Yeşil Mahalle kriterlerinin birçoğunun uygulanabileceği bir potansiyele sahip. İnşaat yapacak firmaların kendi projelerinde yeşil planlama kriterlerini kullanmaları, kamunun da elindeki alanları bu kriterleri teşvik edici yönde kullanması durumunda, Fikirtepe'nin Türkiye'nin ilk yeşil mahallesi olma şansı çok yüksek.”
Turkeco İnşşat ve Enerji CEO'su Dr. Duygu Erten de Şule Sümer'in verdiği bilgilere atıfta bulunarak, “Kadıköy Belediyesi'ni bu konuya gösterdiği ilgi nedeniyle tebrik ediyorum. Bu yaklaşım, Türkiye'deki tüm belediyeler örnek olmalı” yorumunu yaptı. Erten, Türkiye'deki yaşam alanlarının “yeşil yerleşme” haline dönüşebilmesi için kentsel dönüşüm sürecinin bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Daha kaliteli yaşam için bunu yapmak zorundayız. Ben bugün TOKİ'nin yaptığı konutlara bakarken depresyona giriyorum! Mutlu yaşam alanları kedisinin, köpeğinin, ağacının, insanının herkesin mutlu olduğu yerler demek” diye konuştu. Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden y.şehir plancısı Bülent Yalazı, “Kentsel dönüşüm ölçeğinde yeşil yerleşkeler”, Teğet Mimarlık’tan y.mimar Mehmet Kütükçüoğlu “35. Sokak projesi” ve TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun da “Yeşil değer ve sürdürülebilir gayrimenkulleri değerleme yaklaşımları” konularında konuşma yaptı.
 
YEŞİL MAHALLEYE ADIM ADIM 
 “Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında, kentsel dönüşüm sürecine giren Fikirtepe başta olmak üzere tüm Kadıköy'de yeni yapılacak tüm binaların “çevre odaklı” olarak tasarlanması öngörülüyor. Bu kapsamda “Bina ve Parsel Ölçeğinde Yeşil Tasarım ve İnşaat Kriterleri”ni ortaya koyan bir kılavuz hazırlandı. TURKECO İnşaat ve Enerji şirketi ile işbirliğiyle hazırlanan kılavuz ile amaç; Kadıköy'de yapılacak tüm çalışmaların yeşil standartlar gözetilerek gerçekleştirilmesini sağlamak.

ARŞİV