Fikirtepeliler mahallelerine beton santrali istemiyor

Kentsel dönüşüm projelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca sürdürüldüğü Fikirtepe'de yaşayanlar, yerleşim alanlarının yanı başına yapılmak istenen beton santraline karşı örgütlendi. Eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayan vatandaşlar “Ciğerlerimiz pandemiden yorgun düştü, daha fazlasını kaldıramaz” diyor

21 Temmuz 2022 - 14:40

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla uzun yıllardır gündemde olan Fikirtepe, 2005’te özel proje alanı, 2007’de kentsel dönüşüm alanı, 2013’te ise riskli alan ilan edilmişti. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla imar planları iptal edilmişti. Plansız kalan Fikirtepe için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girmiş, Bakan Murat Kurum, 2020’nin sonunda mahallede yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini açıklamıştı.

Bu kapsamda geçtiğimiz yıl çalışmalara başlanan bölgede yeni bir beton santrali inşa edilmek isteniyor. Mahalle sakinleri, yerleşim alanlarının yanı başına yapılmak istenen santralin mevcut hava kirliliğini ve gürültüyü artırmasından endişe duyuyor. İnşasına yaklaşık bir ay önce başlanan santralin, başta sağlık olmak üzere birçok yönden yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini vurgulayan vatandaşlar, Fikirtepe’de beton santrali istemediklerini hem yaptıkları eylemlerle hem de sosyal medya kampanyalarıyla duyurmaya çalışıyorlar.

“NE FİZİBİLİTE NE DE KEŞİF YAPILDI”

İnşaat alanına sadece 100 metre mesafedeki bir sitenin yöneticisi Levent Akdemir, süreci başından beri yakından takip edenlerden. Söz konusu arazinin kamuya terk alanı olduğunu belirten Akdemir, şunları söyledi: “Arazinin yanı başındaki cami yıkılıp, yerine büyük bir cami yapılacak. Diğer taraftaysa, yani şu anda beton santrali inşaatının bulunduğu bölgede kaymakamlık binası yapılacak. Nazım planında bu şekilde tasarlanmış. Ancak geçtiğimiz süreç içerisinde buraya kaymakamlık binası ya da cami yapmak yerine, beton santrali inşa etme çalışması var.”

Beton santrali yapımı için Ilgın İnşaat’a Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın alt birimi olan Emlak Konut yönetimi tarafından yetki verildiğine dair kendilerine bir yazı iletildiğini söyleyen Akdemir, “Bu yazıyı incelediğimizde ise 17 Mayıs’ta müracaat ediyor Ilgın İnşaat, aynı gün izin çıkıyor. Bir tuhaflık var. Fizibilite, keşif gibi çalışmaların yapılmadığı aşikar” dedi.

“TEMİZ HAVA ALMAK İMKANSIZ OLACAK”

Akdemir, Mandıra Caddesi kısmında yapılan bütün inşaatlar bitene kadar, en az 3-4 yıl faaliyette olacağını belirttiği beton santralinin, bu sitede ve hemen çevresinde yaşayan binlerce mahalle sakinini doğrudan olumsuz etkileyeceğini söyledi. “Mahalleli ne pencerelerini açabilecek ne de dışarı çıkıp temiz hava teneffüs edebilecek” diyen Akdemir, tüm itirazlarına rağmen santral yapımının sürdüğünü vurguladı. 

Herhangi bir kısıtlamanın da olmayacağını belirttiği beton santralinin 24 saat çalışacağına işaret eden Akdemir, vatandaşların hem gürültüden etkileneceklerini hem de santralden çıkacak partiküllerden dolayı asbestoz, akciğer kanseri gibi telafisi güç sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını ifade etti. Akdemir ayrıca, “Buradaki kat maliki sahiplerimizin de konut değerlerinin düşmesiyle ilgili endişeleri var. Haksız değiller, muhtemeldir bunun olması. Maddi tarafını geçtim, ben site yöneticisiyim, burayı temiz tutamam. Sürekli üretilen çimento tozu burayı çok kötü bir hale getirecektir” dedi.

BAKANLIK YANIT VERMEDİ

Bakanlığa santralin yapımından vazgeçilmesi için dilekçe sunduklarını söyleyen Akdemir, “CİMER’e de şahsen talepte bulundum. Buraya bu santralin yapılmamasını, kanuni gerekliliklerini de açıklayıp başvurdum. Site sakinleri de keza başvuruda bulundu” dedi. Akdemir, şu ana dek herhangi bir yanıt alamadıklarını sözlerine ekledi.

“GEREKİRSE KAMYONLARIN ÖNÜNDE DURACAĞIZ”

Mahallelinin beton santraline karşı olan iradesine vurgu yapan Akdemir, şunları söyledi: “İstemiyoruz biz bunu. Gerekirse bu insanlar kamyonların önünde duracaklar. Bunda kararlılar. Sesimizi çeşitli platformlarda duyurmaya çalışıyoruz, ama içinde bulunduğumuz konjonktürün getirdiği endişelerden dolayı inşaat gözümüzün önünde devam ediyor.” Bu durumdan son derece üzüntü duyduklarını dile getiren Akdemir, basın aracılığıyla seslerini duyurmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

İNŞAATIN DURDURULMASI İSTENİYOR

Görüştüğümüz mahalle sakinleri de seslerinin duyulmasını istiyor. Santralin yerleşim alanlarının ortasında kurulmak istenmesine tepki gösteren mahalleliler, 24 saat çalışacak olan beton santralinin yaratacağı gürültü, trafik sıkışıklığı ve hava kirliliğinden endişe ediyor. Mahalleliler, beton santrali inşaatının durdurulmasını talep ediyor.

EYLEMLER SÜRECEK

Kurulacak santralin yanı başında bir sağlık ocağı bulunduğunu da hatırlatan mahalleliler inşaat alanında şimdiye dek iki defa protesto gösterisi yaptı. Hem çevre hem de sağlık açısından endişeli olduklarını belirten vatandaşlar, bu eylemlerini sürdüreceklerini vurguluyor: "Ciğerlerimiz pandemiden yorgun düştü, daha fazlasını kaldıramaz."


ARŞİV