Fırından çevreci binaya

İstanbul Saint-Joseph Lisesi 109 yıllık ‘Ekmek Fırını’nı “yeşil bina” olarak yeniledi

11 Ocak 2022 - 11:42

İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında yürürlüğe giren Paris Anlaşması’nın maddelerini destekleyen yaklaşımıyla çevre dostu yatırımlarına bir yenisini ekledi. 1913 yılında inşa edilen Ekmek Fırını binasını LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) sertifikası kriterlerine göre restore etti. İki kat ve bodrumdan oluşan toplam 242 metrekarelik bu yapı, artık hem lisenin iletişim departmanının çalışma alanı olarak kullanılıyor hem de okul bünyesindeki robotik, kodlama, maker lab ve aşçılık kulüplerinin faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. 

BİN KİŞİLİK EKMEK PİŞİYORDU

Okul müdürü Paul Georges, “1919’dan 1950’li yılların sonuna kadar okulda bin kişinin ekmek ihtiyacını karşılamak üzere aktif olarak kullanılan daha sonra depoya dönüştürülerek kendi haline bırakılan Ekmek Fırını’nın yenilenmesi uzun zamandır düşünülüyordu. 2018 yılında inşaat ruhsatını aldık. Planlama, izin ve bütçe için bir süre bekledikten sonra bu proje için harekete geçtik. Doğa Bilimleri Merkezi ve Sürdürülebilir Kalkınma Koordinatörü Ahmet Birsel’in binanın LEED sertifikasyonu kriterlerine uygun olarak tasarlanması önerisi üzerine, bu esasları temel alan proje, lisemizdeki sürdürülebilirlik çalışmalarını bir üst noktaya taşıdı.” dedi. Covid-19 pandemisinin sebep olduğu kapanma dönemini okuldaki yatırımları hayata geçirmek için değerlendirdiklerini belirten Georges, Ocak 2021’de başlattıkları restorasyon çalışmasının 6 ayda tamamlandığını ifade etti. 


ARŞİV