Gazhane’yi konuşuyorlar

Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin başlattığı “Hasanpaşa Gazhanesi Çevrimiçi Panel-Forum Dizisi”nde endüstri mirası olan bu mekanın dönüşümünde kat edilen mesafe  için verilen 26 yıllık deneyim; katılımcılık, kamusallık kavramları etrafında tartışılıyor

02 Mart 2021 - 13:49

Hasanpaşa Gazhanesi’ndeki dönüşümün 26 yıla yayılan uzun bir süreçte takipçisi olan Gazhane Çevre Gönüllüleri, mekanı konu alan online bir etkinlik dizisi başlattı.

İnisiyatif adına açıklama yapan Işık Demirtaş, Gazhane Gönüllüleri ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimari Proje ekibinin iş birliği ve değişen İBB yönetimleriyle yürütülen müzakerelerle, 26 yıla yayılan bir süreçte restorasyonu tamamlanan yapının yeniden işlevlendirme uygulamalarının sürdüğünü anımsattı.

Demirtaş, “Bu süreçte Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin, dünyadaki benzer endüstri sitlerinin dönüşüm örnekleri temel alınarak, Dünya Yerel Yönetimler Akademisi desteğiyle yürüttüğü ve farklı katılımcıların yer aldığı atölye çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Stratejik Yönetim Modeli kitapçığı 2003’te yayınlanmıştı. Bu kitap, o dönemde, henüz restorasyonu tamamlanmamış olan Hasanpaşa Gazhanesi için düşünülen kültür ve sanat merkezinin işleyişine dair bir model sunmayı amaçlıyor. Bu model ile böylesi bir alanın semtten, bölge halkından koparılmadan, yabancılaştırılmadan, birlikte düşünen ve üretenlerin merkezin yönetiminin sorumluluğunu da üstlenerek çalışmalarını sürdürmeleri öneriliyor” dedi.

KATILIMCI DEMOKRASİ İÇİN...

Demirtaş, bugünlerde İBB tarafından İklim Müzesi ve Deney Alanı olarak düzenlenmesi için alan içinde açılışa yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, “Restorasyon süreci tamamlanan Hasanpaşa Gazhanesi’nin İklim Müzesi konseptiyle düzenleneceği haberi basına yapılan açıklamalardan öğrenildi ancak bu konseptle ilgili detaylı bir bilgi ise edinilemedi. Gazhane Çevre Gönüllüleri, mekânın (endüstri siti) belleğini ve yerel inisiyatifin yürüttüğü 26 yıllık demokratik, katılımcı sivil çalışma pratiklerini önemseyen ve öne çıkaran bir müze ve kalıcı sergi düzenlenmesi konusunda İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı görevlileri ile temaslarda bulunup, bu sürecin verimli bir şekilde sürdürülmesini istiyor” diye konuştu.

Işık Demirtaş, şöyle devam etti: “Tüm bunlar doğrultusunda, Gazhane Çevre Gönüllüleri tarafından, korunması gerekli endüstri siti ve kültür varlıkları restorasyonu alanında Hasanpaşa Gazhanesi örneğinde uygulanan "katılımcı" modelin özgünlüğü ve biricikliğinin farkındalığını yeniden gündeme getirmeyi ve aynı "demokratik katılımcı" anlayışın alan içindeki etkinlik planlamaları ve işleyişlerde de uygulanmasını amaçlayan bir dizi çevrimiçi seminer tasarlandı. İki haftada bir aynı gün ve saatte gerçekleştirilen seminerlerin sonunda yapılması planlanan forum ile bir sonuç belgesi üretilmesi düşünülüyor. Bu belge ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne alan içi uygulamalarını kolaylaştırıcı, katılımcı anlayışa dönük bir zemin hazırlamak amacındayız.”

2 SEMİNER, 1 FORUM

Zoom üzerinden online yapılan dizi, 14 Şubat’ta gerçekleştirilen "Hasanpaşa Gazhanesi Süreci ve Deneyimlerimiz" başlıklı ilk seminerle başladı. Farklı meslek gruplarından 60’a yakın kişinin katıldığı seminerin ilk bölümünde “Hasanpaşa Semti ve Endüstriyel Miras Olarak Hasanpaşa Gazhanesi” başlığı ele alındı. Gazhane Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi’nin şu an hayatta olmayan başkanı Niyazi Göklü'nün  kitapta yer alan  sunumu Ertan Göklü tarafından ve  mimari proje süreciyle ilgili akademik sunum, aynı zamanda projenin müellifi olan  İTÜ Mimarlık Proje ekibinden Prof.Gülsün Tanyeli tarafından  yapıldı. İkinci bölüm ise “Bir Yerel Çalışma Deneyimi: Gazhane Çevre Gönüllüleri” başlığı altında, başlangıcından bu yana çalışmada yer alan kişilerin kendi tanıklıkları üzerinden aktarımlarıyla gerçekleştirildi.

İkinci seminer de 28 Şubat’ta “Hasanpaşa Gazhanesi’nin Öğrettikleri” temasıyla; mahallede yaşayan ve insiyatife katılanların değişimleri kendi gözlerinden kendi anlatımlarıyla ve akademik ortamda gazhane için üretilen tezlerin tanıtılması ve iki örneğin sunumu yapılarak gerçekleştirildi.

(Gazhane Çevre Gönüllüleri'nin online seminer dışında alandaki etkinlikleri de sürüyor. Kadıköy'de yaşayan bir grup sanatçının Ayça Telgeren, Yüksel Demirtaş ve Münevver Yeşil’in rehberliğindeki alan gezisinden bir kare...)

Pazar günleri 18.00-19.30 arası yapılması planlanan diğer seminerler (sokağa çıkma kısıtlamalarının gün ve saatlerinin değişmesi halinde seminer gün ve saatleri yeniden belirlenecek) ise şunlar:

  • 14 Mart / Hafıza, Mekân, Dönüşüm ve Endüstiyel Miras: Dünya’dan ve Türkiye’den Örnekler
  • 28 Mart / Kent, Kamusallık, Katılım ve Katılımcı-Üretici Modeller
  • 4 Nisan / Hasanpaşa Gazhanesi – Forum

Instagram:  @gazhanecevregonulluleri Twitter:  @GazhaneH


ARŞİV