Kadıköylü çocuklar, Kadıköy Belediyesi'nin ''Esencan'' projesiyle organik atıkları solucanlar aracılığıyla gübreye çeviriyorlar.
Kadıköy Belediyesi'nin çocuklara yönelik çevre projelerinden biri olan ''Esencan''ın ilk uygulamaları başladı.
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce, yürütülen ''organik atıkların solucanlarla kompostlaştırılması'' projesinin pilot uygulamaları kapsamında, seçilen okullara eğitimler veriliyor.
Özgürlük Parkı'ndaki Kadıköy Belediyesi Kompost Eğitim ve Uygulama Birimi'ne gelen öğrenciler, önce ziraat mühendisi Binnazlı Saka'dan organik atıklar, solucanlar ve kompostlaştırma konusunda bilgi alıyorlar. Daha sonra uygulama aşamamasına geçen öğrenciler, solucanların kutusunu ve yiyeceklerini kendi elleriyle hazırlama deneyimini yaşıyorlar.
Binnazlı Saka, ''Hazırlanan kutular burada kalacak. Biz ve öğrenciler sırayla haftada 1 solucanları besleyeceğiz. 1 Haziran günü de hasat yapacağız yani solucan gübresi elde edeceğiz. Çocuklar bu gübreleri burada fide ve çiçek ekimi için kullanacaklar. Kalan kompostu da minik paketler halinde onlara vereceğiz. Böylece diğer arkadaşlarına ve ailelerine gösterebilecekler'' diyor. Çocuklara hem çevre bilinci hem hayvan sevgisi aşıladıklarını vurgulayan Saka, bu dönemki proje sonunda toplam 75'e yakın öğrenciye ulaşılmış olacağını ifade ediyor.
ESENCAN'IN HEDEFLERİ
· Öğretmen ve öğrencilerde organik atık yönetimi bilincinin oluşması ve kullanılan tekniklerin tanınmasına katkı sağlamak.
· Organik atıkların geri dönüşümünü öğrencilere uygulamalı olarak göstermek, organik atıkların geri dönüşümünün doğaya,çevreye ve ekonomiye katkısını anlatmak.
· Öğretmen ve öğrencileri organik atıkların geri dönüşümü ile elde kompostu ev ve okul yeşil alanlarında kullanmaya yöneltmek
Hangi okullar Esencan'la tanışıyor?
- Dr. Sait Darga İlköğretim Okulu, Acıbadem
- Şener Birsöz İlköğretim Okulu, Kozyatağı
- FMV Işık Koleji, Kozyatağı
- Özel İstek Barış İlköğretim Okulu, Caddebostan
- Kadıköy Belediyesi Hasan Ali Yücel Çocuk Yuvası
Gökçe UYGUN