“Gözümüz kulağımız koruda”

Mahkeme kararlarına rağmen Validebağ Korusu için düzenlenen Bakım ve Rehabilitasyon Projesinin iptal edilmediğini söyleyen Validebağ Gönüllüleri, koruyu koruma nöbetine devam ediyor

14 Temmuz 2021 - 12:53

Üsküdar Belediyesi geçtiğimiz haziran ayında Validebağ Korusu’nda “Bakım ve Rehabilitasyon Projesi’ni başlatacağını duyurmuş, belediyeye bağlı temizlik ekipleri de polis kontrolünde koruda temizlik çalışmalarına başlamıştı. Mahalle sakinlerinin koruyu koruma nöbeti devam ederken, geçtiğimiz haziran ayında Validebağ Korusu hakkında yargıdan iki karar çıktı. İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi’ hem korunun Millet Bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına 2018 yılında açılan davada hem de koruma amaçlı nazım imar planlarının iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

“KORUYU BOZACAK PROJELER İSTEMİYORUZ”

Üsküdar Belediyesi’nin mahkeme kararlarına rağmen projeyi iptal etmediğini söyleyen Validebağ Gönüllüleri üyeleri yaklaşık bir aydır koruda nöbete devam ediyor. Gazetemize konuşan Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, koruda herhangi bir projeye başlamak için yasal bir dayanağın olmadığını ifade ederken, “Mahkeme davalarda yürütmeyi durdurma kararı verdi. Nihai kararları bekliyoruz. Üsküdar Belediye Başkanı, Bakım ve Rehabilitasyon Projesini iptal edeceğini söyledi. Ama henüz bunu yazılı olarak duyurmadı. Ayrıca belediye, taraf olmadığı Millet Bahçesi davamıza müdahil olmak için mahkemeye başvurdu. Biz de itiraz ettik. Projenin iptal edildiği yazılı olarak kamuoyuna açıklanana kadar nöbetimiz devam edecek.” diye konuştu.

Birinci derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu'nda, korunun doğal dokusunu ve ekosistemini bozacak bir projenin yapılmaması gerektiğine işaret eden Belgin, “Çöplerin toplanmasını, ağaçların bakımının yapılmasını ve köpeklerin aşılanıp kısırlaştırılarak tekrar yerlerine bırakılmasını istiyoruz.” dedi.

“MAHKEME KARARINA İTİRAZ ETTİLER”

Validebağ Gönüllüleri’nden Neşe Taşan da hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen Millet Bahçesi projesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karara itiraz ettiği bilgisini paylaşan Taşan şöyle devam etti: “Üsküdar Belediyesi’nin koru için düzenlediği ihaleye karşı açtığımız iptal davası da devam ediyor ve henüz bir karar yok. Haklı olduğumuzu sadece biz söylemiyoruz. Davanın beş kişilik bilirkişi heyeti de ‘dava açanlar haklı, dava konusu projenin uygulanmamasının yerinde olacağı kanaatine varılmıştır’ diyor. Biz de hukukun üstünlüğüne inanıyoruz ve kazanacağız.” 

“Yapılmak istenenlerin mevzuatta yeri yok.” diyen Taşan, “Bir dava sürerken, sonuçlanmadan ve koruma amaçlı nazım imar planı olmadan ne bir proje yapılabilir ne de bir ihale açılabilir. Millet Bahçesi projesi uygulaması ile ilgili yürütmenin durdurulması kararına karşı davalı idareler de itiraz haklarını kullandı. Dava süreçleri, sonuçları ve halkın mücadelesi projelerin hayata geçmesine ‘dur’ diyecektir. Change org.’da ‘Validebağ Korusu’ndan elinizi çekin’ imza kampanyamız da devam ediyor. Gözümüz kulağımız koruda. Çiçeğin, böceğin, kuşun, kelebeğin sesi olacağız.” şeklinde konuştu.

Validebağ Gönüllüleri’nden Feral Tercan da projenin iptal edileceği güne kadar nöbete devam edeceklerini belirterek, “Korudan gözümüzü bir an bile ayırmayacağımız herkes tarafından bilinmeli. Belediyenin asli görevi çöpleri toplamak, ağaçların bakımını yapmak. Bunları yaparlarsa kendileri de yorulmaz, bizi de yormazlar.” dedi.

BİRİNCİ DERECE DOĞAL SİT ALANI

354 bin 76 metrekare alanı ile Anadolu yakasının en büyük ikinci doğal yeşil alanı olma özelliğini taşıyan Validebağ Korusu, 16.07.1999’da İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun 2016 yılında aldığı kararla, Validebağ Korusu'nda 100 metrekareyi geçmeyecek yapıların yapılmasına izin verildi. 2018 yılında ise korunun Millet Bahçesi yapılmak istenmesi gündeme geldi ve proje İstanbul 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu ile İstanbul 6 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Validebağ Gönüllüleri ve TMMOB’a bağlı meslek odaları kararların iptal edilmesi için dava açtı. İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi planların iptali istemiyle açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 354 bin metre karelik Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmişti.


ARŞİV