İBB'den "Yeşil İstanbul" vizyonuna yeni katkılar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bostancı Metro İstasyonu çevre düzenlemesi, Çamaşırcıdere Yaşam Vadisi 1. Etap ve Ediz Hun Kaktüs Evi’nin toplu açılışlarını gerçekleştirdi. İmamoğlu, “Şehrimizin sürdürülebilir, dayanıklı bir kent haline gelmesi için var gücümüzle çalışacağız. Yeşil alanı betona, ranta değil insanların kullanımına açmaya devam ediyoruz ve edeceğiz” dedi

04 Temmuz 2024 - 10:42

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy ve Maltepe ilçelerinin sınırında bulunan Bostancı Metro İstasyonu çevre düzenlemesi, Çamaşırcıdere Yaşam Vadisi 1. Etap ve Ediz Hun Kaktüs Evi’nin toplu açılışlarını gerçekleştirdi. 3 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinliğe Ediz-Berna Hun, CHP Parti Meclisi üyeleri Cem Aydın, Mahir Yüksel, Bedirhan Berk Doğru, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin ve Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler katıldı.Amaçlarının güzel, yaşanabilir, yeşil ve yaşam kalitesi yüksek bir şehir var etmek olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “2019’da neyi söylediysek, aslında bugün de aynı şeyi söylüyoruz. ‘Bu kadim, bu güzel kenti ranta, betona teslim etmeyeceğiz. Ve bu şehre, milyonlarca metrekare yeşil alanı hep birlikte kazandıracağız’ demiştik. Sözümüzü yerine getirmekte yola devam ediyoruz. Çevreyi koruyan altyapıları yapacağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarını en etkin şekilde kullanacağız. Şehrimizin sürdürülebilir, dayanıklı bir kent haline gelmesi için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

“YAŞAM VADİLERİ ÖNEMLİ…”

Önceki 5 yıllık dönemlerinde, verdikleri sözleri tuttuklarının altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi: “İstanbul'da ormanları, dere yataklarını imara asla sokmadan, orayı halka açan bir anlayışa taşıdık ve tam ne oldu biliyor musunuz? Sadece 5 yılda, 13 milyon 225 bin metrekare yeni, aktif, pırıl pırıl yeşil alanı sizlerin hizmetine kavuşturduk. Bu süreçte 5 tane kent ormanını açtığımız gibi, 15 tane Yaşam Vadisi sürecini başlattık. Bunun sayısını 21’e çıkaracağız. İstanbul'da, çok değerli yaşam vadilerini hayatımızın en önemli yaşam alanı haline getireceğiz. Yaşam vadileri, bizim Yeşil İstanbul vizyonumuzda çok önemli bir yer tutuyor. Yaşam vadisi fikrimizin tohumları, 10 önce göreve başladığım bugünlerde, bu aylarda Beylikdüzü'nde başlamıştı. Şu anda 1,5 milyon metrekareyi aşan, muazzam bir yeşil alana dönüştü o Yaşam Vadisi.”

“KAPALI OTOPARK 3 AY SONRA AÇILACAK”

“Bulunduğumuz bu bölgede hem Kadıköy hem Maltepe hem Ataşehir sınırlarını da içine alan ve yukarıya doğru devam eden bu vadiyi de yaşam alanına, yeşil alana dönüştürmenin başlangıcındayız” diyen İmamoğlu, “Burada 110 bin metrekarelik Çamaşırcıdere Yaşam Vadisi’nin bir nevi ikinci etabını açmanın keyfini yaşıyoruz. Yeşil alanı, basketbol, fitness sahaları, çocuk oyun etkinlik alanları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları ile burayı aynı zamanda her yaştan vatandaşımızın spor yapacağı, ailesiyle birlikte doya doya vakit geçireceği bir alana dönüştürdük.” dedi.  İmamoğlu, Bostancı Metro İstasyonu’nun altında inşa ettikleri, 854 otomobil ve 252 motosiklet kapasiteli kapalı otoparkın da 3 ay sonra hizmete gireceğini söyledi.

KAKTÜS MÜZESİ

“Yeşil alanı betona ve ranta değil; yeşil alanı insanların kullanımına açmaya devam ediyoruz ve edeceğiz” diyen İmamoğlu, toplu açılış kapsamındaki Kaktüs Müzesi’nin oluşum öyküsünü de şu sözlerle dile getirdi: “Tabii bugün çok özel bir durumla da karşı karşıyayız. O da nedir? Müzecilik ile Yeşil İstanbul vizyonumuzu bir araya getirerek yapmış olduğumuz değerli bir çalışma. O da hemen karşımızda bulunan Bahçe Market’in iç bölümünde sizlerin hizmetine kavuşturduğumuz Kaktüs Evi. Burası, çocukluğumuzun hala keyifle izlediğimiz unutulmaz jönü, değerli sanatçımız Ediz Hun’un hayat boyu biriktirdiği… Ki Ediz Hun çevre Mühendisi, biyolog, yani aslında bilim tarafıyla da çok özel bir büyüğümüz. Kendisi tam 132 parçadan oluşan kaktüs koleksiyonunu, yıllardır biriktirdiği, gözünün nuru gibi baktığı kaktüs koleksiyonunu bizlerle paylaştı. Ve şimdi burada sizlerin bir nevi eğitici bir gezinize sebep olacak müze haline geldi.”

“EŞİT VE ADİL BİR HİZMET POLİTİKASI ÜRETİLİYOR”

Açılışta konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Kadıköy’ün yaklaşık 25 yıl boyunca dönemin büyükşehir belediyesi yönetimleri tarafından ötekileştirildiğini söyledi ve şunları paylaştı “2019 yerel seçimleri sonuçları, dönemin büyükşehir belediyesi yönetimleri tarafından tek bir destek görmeyen ve çivi çakılmayan ilçemiz için büyük bir rahatlamanın da başlangıcı oldu. Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun önderliğinde kazanılan zaferle birlikte İBB’de sadece yönetim şekli değil, büyük bir zihniyet değişimi de gerçekleşti. 2019’dan bu yana ilçe belediyelerine hangi parti yönetiminde olduğuna bakılmaksızın aralıksız hizmetler ulaştırılmaya, kentimizin ve elbette komşularımızın ihtiyaçları giderilmeye devam ediliyor. Artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde gelişmiş demokratik toplumlarda olması gerektiği gibi eşit ve adil bir hizmet politikası üretiliyor. Kadıköy Belediyesi olarak 2019’dan bu yana büyük bir keyifle tecrübe ettiğimiz bu zihniyet değişiminin, eşit ve adil belediyeciliğin çok değerli somut çıktılarını bugün burada hep birlikte görüyoruz.”

Bostancı’ya kazandırılan yeşil alanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Kösedağı, yaşam vadisinin Bostancı’daki kamusal alan sıkışıklığına alternatif sunduğunu, Kadıköylülere yeni yeşil alan imkanları getirdiğini ve trafik sorununun yanı sıra otopark sorununa da çözüm olacağını ifade etti. Kösedağı, projenin İstanbul’un toplu ulaşımda en çok ihtiyaç duyduğu kuzey güney aksini güçlendireceğini de ekledi.

HUN, MÜZENİN ÖYKÜSÜNÜ ANLATTI

Programda konuşan Ediz Hun da adını taşıyan Kaktüs Müzesi’nin yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.Hun, evinde biriktirdiği bitkilerin müzeye dönüşme sürecini şu sözlerle aktardı: “Sene 2020, aylardan Haziran 19. Şimdi Adalar Belediye Başkanı olan Ali Ercan Akpolat, o zaman Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanıydı. ‘Ediz Abi, Ekrem Bey geliyorlar, sizi evinizde ziyaret etmek istiyoruz’ dedi. ‘Şeref, onur duyarım. Buyurun’ dedim. Telaşlandık. Eşimle birlikte hazırlığımızı yapmaya çalıştık. Ve teşrif ettiler evimize. Oturduk, sohbet ettik. Daha sonra dedi ki, ‘Ediz Bey, sizin bir kaktüs koleksiyonunuz varmış, onu görebilir miyim?’  ‘Hay hay Başkanım’ dedim. Yukarı, terasa çıktık. Burada çok önemli bir noktayı sizinle paylaşmak istiyorum. ‘Ediz Bey, bunlar çok özel bitkiler. Bunu aziz halkımız da görsün. Mutlaka bir sera yapalım. Bunları halka sunalım’ dedi. Bakın bu çok önemli bir şey. Yani böyle bir görüşe sahip olmak, hakikaten çok, son derece yüksek bir asil bir ruha sahip olduğunun işareti. Bu bir iltifat değil Başkanım. ‘Siz nasıl buyurursanız, biz amadeyiz. Ben, her türlü imkânı size hazırlarım’ dedim. Ve aradan seneler geçti. Evvela Ada’da yapılacaktı. Sonra başka projeler geliştirildi ve bugünkü halini aldı.”


ARŞİV