İklim krizi için 3 milyon imza

Türetim Ekonomisi Derneği’nin raporuna göre 2021–2025 arası Türkiye’de iklim krizine karşı 550’den fazla kampanya başlatıldı ve yaklaşık 3 milyon imza toplandı

28 Şubat 2026 - 12:17

Türetim Ekonomisi Derneği’nin Change.org platformu üzerinden yürüttüğü İklim Programı’nın 2021–2025 Değerlendirme Raporu yayımlandı. Beş yıllık verileri ortaya koyan rapora göre, Türkiye’de iklim krizine karşı 550’den fazla kampanya başlatıldı, yaklaşık 3 milyon imza toplandı.

2026’da Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı COP31 öncesinde yayımlanan rapor, sivil toplumun ve vatandaşların iklim politikalarındaki etkisini sayısal verilerle ortaya koyuyor.

550 KAMPANYA 3 MİLYON İMZA

Rapora göre program süresince:

* 550 yeni kampanya başlatıldı, toplam 2 milyon 738 bin 71 imza toplandı.
* 46 kampanya yerel yönetimler ve üniversitelerde politika değişikliklerine, yenilenebilir enerji uygulamalarına ve afet yönetimine katkı sundu.
* 132 karar verici görüşmesi yapıldı, 28 kampanyanın imzaları ilgili kurumlara teslim edildi.
* 700’den fazla kişi, 50’yi aşkın eğitimle kampanyacılık, savunuculuk ve iklim iletişimi alanlarında güçlendirildi.
* Sosyal medya çalışmalarıyla 81 milyondan fazla kişiye ulaşıldı.

Beş yıl boyunca bakanlıklar, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla doğrudan temas kurularak kömürden çıkış, adil dönüşüm, yerel ekoloji mücadeleleri ve gençlerin gelecek hakkı gibi başlıklar karar alma süreçlerine taşındı.

1,5°C HEDEFİ RİSK ALTINDA

Raporda, küresel ölçekte 1,5°C hedefinin risk altında olduğuna dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler’in Ulusal Katkı Beyanı (NDC) Sentez Raporu’na atıf yapılarak mevcut planların bu hedefle uyumlu olmadığı belirtildi. Türkiye’nin güncellediği ulusal katkı beyanının da bilimsel gerekliliklerin gerisinde kaldığı yönündeki eleştirilere yer verildi.

DEĞİŞİM ELÇİLERİ PROGRAMI

Raporda Değişim Elçileri Programı eğitimlerine de yer verildi. 2023’ten bu yana yürütülen Değişim Elçileri Programı kapsamında 88 genç ve kadın katılımcı, kampanya ve savunuculuk eğitimleri aldı. Katılımcılar kendi bölgelerinde 24 kampanya başlatarak 100 binden fazla imza topladı.

İklim Programı’nın bundan sonraki süreçte çalışmalarını “Eko Alan” adıyla sürdüreceği duyuruldu. Yeni yapı; yerel mücadeleleri görünür kılmayı, güvenilir bilgiye erişimi artırmayı, dezenformasyonla mücadele etmeyi ve dijital ile sahadaki savunuculuğu birlikte büyütmeyi hedefliyor.

 


ARŞİV