İklim krizine karşı sahnedeler

İklim Krizine Karşı Yokoluş İsyanı’na dikkat çeken “İnsan Çağı” adlı oyun, 28 Ocak’ta Kozzy’da olacak

20 Ocak 2020 - 14:36

Etkilerini iyiden iyiye hissetmeye başladığımız küresel iklim krizi malum. Her ne kadar dünyayı yönetenler bu konuda adım atmasalar da sivil toplum örgütleri, çevreciler ve duyarlı kişiler dünyanın adım adım yok oluşuna karşı ellerini taşın altına koymaktan çekinmiyorlar. O gruplardan biri de sanatçılar. Türkiye’den bir grup tiyatrocu da iklim krizini en iyi bildikleri yolla yani tiyatroyla anlatıyorlar.

İnsan eliyle tüketilen ve büyük bir yok oluşa doğru hızla giden dünyaya karşı, Tatavla Tiyatro da ‘Acil Durum’ ilan etti. Tiyatronun bütün olanaklarını, küresel iklim krizi ekseninde, 16 kişilik oyuncu kadrosuyla, şarkıları ve danslarıyla sezon boyu seyirciyle buluşturacak tiyatro, bu yıl 50. yaşını kutlayan ve toplumsal olaylarla çocuk tiyatrosu arasındaki ilişkiyi en iyi kuran tiyatrolar arasında kabul edilen Grips Tiyatrosu’nun “Gök, Toprak, Hava, Deniz” oyun metnini, “İnsan Çağı: Antroposen Ya Da Kapitalosen” adıyla sahneye taşıyor. Devlet sanatçısı Eraslan Sağlam uyarlaması, dramaturjisi ve rejisiyle sahnede olacak olan oyunun bilimsel danışmanlığını Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Ömer Madra ve Açık Radyo programcısı, gazeteci, yazar Murat Can Tonbil üstleniyor.

HER YAŞA HİTAP EDİYOR

Oyunun en temel özelliği ise seyircisinde yaş grubu aramıyor olması. 16 yaşındaki iklim aktivisti ve önderi Greta Thunberg’e de sıkça selam çakan oyun, bu oyunu yan yana izleyecek çocuk, genç ve erişkin seyircilerini bekliyor. Ayrıca her oyunda, alanında uzman bir ekolojist, oyunu seyircilerle birlikte izliyor ve oyundan sonra yapılacak forumun da konuğu oluyor. “Dünyada iklim kriziyle ilgili tek oyun” olduğu belirtilen bu eser 28 Ocak Salı akşamı saat 19.00’da Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde (Kozzy) sahnelenecek.


ARŞİV