İklim krizinin "Ağır Yük"ü Özgürlük Parkı'nda

İDEA Çocuk'ta Atıklardan ve Kilden Sanata Atölyesi'ne katılanların, heykel sanatçısı İskender Giray ile birlikte yaptığı ‘Ağır Yük’ heykeli Özgürlük Parkı'nda sergileniyor

13 Ekim 2022 - 10:15

Oyna, eğlen, öğren, yarat, yansıt fikriyle hayat bulan Kadıköy Belediyesi İDEA Çocuk, çocukların fiziksel ve fikirsel becerilerini geliştirmeyi amaç edinen atölyeler düzenliyor. Bu atölyelerden biri olan ve eylül ayının sonunda biten “Atıklardan ve Kilden Sanata Atölyesi”nde verilen iki aylık emeğin sonucunda ‘Ağır Yük’ heykeli ortaya çıktı.

Heykel sanatçısı İskender Giray tarafından yürütülen, genç iklim aktivistlerinin yer aldığı atölyede, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla sanatsal bir çalışmaya imza atıldı. Plastik kutular, kağıt, ambalaj atıkları ve kumaş artıkları malzeme olarak kullanılarak önceki nesillerin gelecek nesillere bıraktığı kirli dünyanın yükünü taşımaya çalışan 'Ağır Yük' isimli genç bir kadın ve dünya heykeli yapıldı.     

                                                             

“UMUTSUZLUĞA DÜŞMEMELİYİZ“

İklim krizine dikkat çekmek istediklerini belirten İskender Giray, “Sanatsal bir yolla anlatabilmek için disiplinli çalıştık ve ortaya güzel bir eser çıkarttık. Esere tek bir noktadan bakıldığında dünyanın ağır yükünü kaldırmaya çalışan genç bir kadın seçiliyor. Ama diğer açılardan bir çöp yığını. Bize aynı zamanda çöp yığını haline getirdiğimiz dünya manzarası karşısında umutsuzluğa düşmememiz gerektiğini de anlatıyor. Bir an önce önlemler alarak yanlışlarımızı düzeltmeliyiz. Bu bağlamda bana tekrar umut aşılayan genç arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Eserin sergilendiği anın mutluluğunu hep beraber yaşadık.” ifadelerini kullandı.

Gençlerin atık malzemeler kullanarak iklim krizi hakkındaki endişelerini yansıtan, aynı zamanda dünyadaki tüketim çılgınlığına da dikkat çeken eser, Özgürlük Parkı'nda sergileniyor. Genç iklim aktivistlerinden Ece Bahar Sekban ve Baran Örnek ile Özgürlük Parkı'nda buluştuk.

“HERKES HEYKELİ GÖRMELİ”

İklim aktivisti Ece Bahar Sekban, “İklim İçin Türkiye ekibindeyim. İDEA Çocuk'taki atölyede de iklim krizine dikkat çekmek istedik. Sanatı kullanarak atıklardan heykel yaptık. Uzun süre çalıştık. Atölyede iklim krizini farklı yollarla nasıl anlatabileceğimi öğrendim. Çalışma disiplini kattı. Gençler olarak iklim krizinin etkilerini gören tarafız. Yükün bizim omuzlarımızda olduğunu göstermek istedik. O yüzden heykelin adı ‘Ağır Yük’. Heykelin bittiğini görmek, sergileneceği alana koymak heyecan ve mutluluk vericiydi. Herkesin Özgürlük Parkı'nda bu heykeli gelip görmesini istiyorum.” dedi.

“DEĞİŞTİRMEK İÇİN ADIM ATACAKLAR”

İklim aktivisti Baran Örnek de şunları dile getirdi: “Profesyonel heykel sanatçısı ile iklim krizine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına bir araya geldik. İki ay boyunca büyük emek verildi. Çok iyi bir kompozisyon ortaya çıktı. Heykel ortaya çıkınca heyecanlandım ve gurur duydum. Mesajı önemli ve büyük bir heykel. Heykele bakanlar gençlerin ve çocukların yaşadığı endişeyi görecekler. İklim krizi için neler yapabiliriz diye düşünecekler, değiştirmek için adım atacaklar.”


ARŞİV