İstanbul ve çevresinde tahribat artıyor 

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ait izleme raporunu yayınladı. Rapora göre 436 tehdit ve tahribat kaydedilirken, bunların başında orman yangınları geliyor. 

24 Kasım 2021 - 09:42

Marmara Bölgesi’nde, özellikle de İstanbul’un kuzeyinde doğa tahribatı artarak devam ediyor. Bunu en net şekilde ortaya koyan belgeler ise KOS’un hazırladığı üç aylık raporlar. Son yayınlanan Temmuz-Ağustos-Eylül raporuna göre izleme faaliyetlerinde Kuzey Ormanları’na yönelik 436 adet tehdit ve tahribat kaydedildi. Tahribat ve tehditlerin 120 tanesi Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale’nin kuzeyinde tespit edilirken 92 tanesi İstanbul’da belirlendi.

Sanayi faaliyetleri sonucu arazi kullanım değişiklikleri artarken, verimli tarım toprakları, köy meraları ve kıyılar giderek organize sanayi bölgelerine dönüşüyor. Saros’a yönelik tahrip faaliyetleri de yoğunlaştı, burada bir dayanışma ve eylem de örgütlendi.

OLUMLU MAHKEME KARARLARI

Bu süreçte kazanımlar da oldu. Tekirdağ Süleymanpaşa’daki Asyaport Limanı’na ek iskele projesi mahkeme kararıyla durduruldu. Yine Saros Körfezi’ne yapılmakta olan limanın ÇED raporunu da Edirne İdare Mahkemesi iptal etti. 

Ortaköy Deresi, fabrikaların atıkları yüzünden siyaha bürünürken, 3 Ağustos’ta Sakarya Akyazı’daki ağaç kesimi yurttaşlar tarafından önlendi. İzmir Körfezi’nde denize yakıt sızdırdığı tespit edilen gemiye 1 milyon 197 bin 865 TL para cezası kesildi. 

Sakarya’da 2 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihaleye çıkarılırken, Kırklareli’deki Dupnisa Mağarısı’nın etrafı yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Burada bungalov evler, otopark alanı yapılmış durumda. 

SAPANCA GÖLÜ VE ÇEVRESİ TEHLİKEDE

Sapanca’da sekiz su fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalar, gölü besleyen su kaynaklarına kurulmuş durumda. Sakarya içme suyu ihtiyacının yüzde 90’ını, Kocaeli’nin yüzde 15’ini karşılayan derelerin çoğu su şirketlerince ruhsatlandırılmış durumda. Bu bölgede hem yerleşime açılmış alanlar var hem de Sapanca Gölü’nün çevresinde çöp sorunu var. 

En sık gözlenen tahrip ise orman yangınları. Marmara Bölgesi’nde üç aylık sürede toplam 102 adet yangın tespit edildi. En önemli nedeni ise yoğunluğun artması ve iklim kriziyle artan kuraklık ve sıcaklık. 

İLK SIRADA ORMAN YANGINLARI VAR

Dünyanın da gündemi iklim krizi ve artan orman yangınları. İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılan 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) 100'den fazla lider orman kaybının durdurulması için önemli bir adım attı. 100’ün üzerinde devlet başkanı, 2030’a kadar orman kaybını durdurmayı hedeflediklerini açıklarken bu alanda 12 milyar dolar kamu, 7,2 milyar dolar özel sektör finansmanı sağlanması şartında ortaklaşıldı. 

Oldukça fazla orman yangını gerçekleşirken sanayi baskısı ve kirlilik de fazla görülen tahribat başlıklarından. Kaçak avcılık da yine doğal yaşamı tehdit eden unsurlar arasında. Yaban hayatını tehdit eden olayların sayısı 47. 

 


ARŞİV