Doğa Derneği ve LEylekEL iş birliği ile gerçekleştirilen bu etkinlik, deneyimli kuş gözlemcileri ve her yaştan gönüllünün katılımıyla 18-30 Ağustos tarihleri arasında Büyükçekmece’de gerçekleşti.
Bu eşsiz doğa olayına şahit olmak isteyen herkesin katılımına açık olan etkinlikte, sabahın çok erken saatlerinde toplanan gruplar kendi aralarında görev paylaşımı yaparak belirtilen üç ana bölgeye yerleştiler ve leylek sayımına başladılar. Bir haftada ortalama 380 bin leyleğin sayıldığı ve kayıt altına alındığı etkinliğin amacı ise, leyleklerin göç sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çekmek bunları raporlayarak ilgili mercilere ulaştırmak, LEylekEL bölgesini tanıtmak ve leylekler hakkında doğru bilgi ve belge paylaşımında bulunmak.
Yaklaşık 14 yıldır bu göç olayını gözlemleyen ve çevresindekiler tarafından “Leylek Dede” olarak anılan avukat Fikret Can, Avrupa’da üreyip Afrika’ya göç eden leyleklerin yüzde doksanının İstanbul Boğazı’ndan geçerek Güney Afrika’ya ulaştıklarını söyledi. Leyleklerin geçiş ve konaklama alanı olan Güzelce-Tepekent arasındaki bölgeye LEylekEL adını veren Can, göç sırasında leyleklerin yaşadığı en büyük sorunun enerji nakil hatları olduğunu belirtti. Çok sayıda leyleğin akıma kapılarak hayatını kaybettiğini söyleyen Can, gönüllü dostlarının da desteğini alarak yaralanmış ya da sakat kalmış leyleklerin tedavisi ve bakımıyla özel olarak ilgileniyor.