İstanbul’da deniz keyfi

İstanbul’da denize girmek mümkün mü? Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Yüzme Suyu Takip Sistemi” verilerine göre İstanbul’da yüzmek için uygun yerler nereler?

27 Haziran 2024 - 18:03

Kurban Bayramı’nın sona ermesiyle İstanbul’a geri dönüş başladı ve çoğu kişinin aklı denizde kaldı. Peki ya İstanbul’un denizi yüzmek için uygun mu, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Yüzme Suyu Takip Sistemi” ile yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların sağlaması gereken kalite kriterleri ve koli basili,  intestinal enterokok analiz sonuçlarını öğrenmek mümkün. Bu verilere göre İstanbul’daki 98 plajın 92’si yüzmek için uygun. Riva, Yeşilköy, Demirciköy, Kısırkaya, Gümüşdere ve West İstanbul Marina Plajları ,se yüzmek için uygun değil. Kadıköylülerin tercih ettiği plajlardaki deniz suyu analizleri ve plaj koşullarını derledik. 

KADIKÖY’DE NEREDE YÜZÜLÜR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işletilen Caddebostan 1 Plajı’nın bu yıl giriş ücreti tam 60 TL, öğrenci 30 TL olarak belirlendi.  Tam hizmet modeli ile hizmet verilen plajlarda kapalı turnike sistemli, tam fonksiyonlu, tuvalet, duş, soyunma kabini, kafe, spor alanları, şezlong ve şemsiye hizmeti sunuluyor. Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü tarafından, haziran ayında yapılan deniz suyu analizine göre, koli basili 48, intestinal enterokok 20. Bu sonuçlara göre deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun. Plajın son iki yıllık genel kalite sınıflandırması ise şöyle; 2023 iyi,2022 iyi.

Plaj ile deniz zemin yapısının kum olduğu Caddebostan 2 Plajı’nın deniz suyu analizine göre, koli basili 12, intestinal enterokok 3. deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun olan plajın, son iki yıllık genel kalite durumu ise: 2023 iyi, 2022 iyi. Caddebostan 2 ve Suadiye Plajları’nda şemsiye ve şezlong kiralama hizmetini ise BELTUR sağlıyor. Kısmi hizmet modeli ile işletilen plajların bu yılki ücreti ise 30 TL.

BÜYÜKADA

İstanbul’da denize girmek için en çok tercih edilen yer olan Adalar’ın akla ilk gelen yeri ise Büyükada. İBB iştiraki Beltur tarafından işletilen Büyükada Beltur Plajı, saat 08.00 ile 19.00 arası hizmet veriyor. Temiz deniz suyu ve güneşlenme imkânı sunan plajda; şezlong, şemsiye, tuvalet ve duş gibi temel hizmetler veriliyor. Büyükada Tabiat ve Orman Parkı içerisindeki BELTUR Büyükada Tesisi’nde, restoran ve kafe hizmetlerinden de faydalanılıyor.

Büyükada Aya Nikola Halk Plajı’nın plaj ve deniz zemin yapısı kum. Plajın 2 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre, koli basili ve İntestinal Enterokok bulunmuyor. Deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun. Plajın, son iki yıllık genel kalite durumu ise: 2023 mükemmel, 2022 mükemmel. 

Halik Koyu Eskibağ Mesire Alanı Halk Plajı’nın ise plaj ve deniz zemin yapısı çakıl. 2 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre; deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun. Plajın, son iki yıllık genel kalite durumu ise: 2023 iyi, 2022 iyi.

SEDEF ADASI

Sedef Adası’ndaki Halk Plajı’nın plaj zemin yapısı beton. Haziran ayında yapılan deniz suyu analizine göre; koli basili ve intestinal enterokok görülmüyor. Deniz suyu “iyi” sınıfında ve yüzmek için uygun plajın, son iki yıllık genel kalite durumu; 2023 mükemmel, 2022 mükemmel.

Kınalıada’daki dört plaj da analiz sonuçlarına göre denize girmek için mükemmel, plajların zemini ise beton ya da çakıl. Burgazada ile Heybeliada’nın da analiz sonuçları denize girmek için oldukça mükemmel plajlar arasında. Burgazada’nın plaj zemini kum iken, Heybeliada’nın ise beton. 

ŞİLE

Şile’deki plaj zemini çoğunlukla kum. 3 Haziran’da yapılan deniz suyu analizine göre Sahilköy Plajı’nda koli basili 26, intestinal enterokok 11. Yüzmek için “iyi” sınıfında olan plajın iki yıllık analizleri; 2023 mükemmel, 2022 iyi. Plaj zemininin kum olduğu Ayazma Plajı 1 ve Ayazma Plajı 2’nin 3 Haziran’da yapılan analiz sonuçları ise yüzmek için “iyi” sınıfında. Ayazma Plajı 1’in analiz sonuçları, koli basili 18, intestinal enterokok 5. Ayazma Plajı 2 ise koli basili 60, İntestinal Enterokok 19. Kum zemine sahip, Ala Kadınlar Plajı’nın analiz sonuçları ise koli basili 24, intestinal enterokok 8. Yüzmek için “iyi” sınıfta olan plajın son iki yıllık analizleri ise şöyle: 2023 mükemmel, 2022 iyi. Ağva Halk Plajı mendirek yanı da denizde keyifli vakit geçirmek için oldukça uygun. Zemini kum olan plajın koli basili 6, İntestinal Enterokok 2. Son iki yıllık sonuçları ise “mükemmel”.

AVRUPA YAKASI

Sarıyer’e bağlı Tarabya Plajı’nın 2 Haziran’da yapılan analiz sonuçlarına göre koli basili 0, intestinal enterokok 13. Plaj zemini çakıl olan plajın iki yıllık sonuçları ise şöyle; 2023 iyi, 2022 yeterli.  Silivri Semizkum çadır ve kamp yerinin 2 Haziran’daki analiz sonuçları; koli basili 0, İntestinal Enterokok 1. Zemininin kum olduğu plajın iki yıllık sonuçları ise mükemmel. Silivri Gümüşkaya Belediye çadır yeri mevkiinin analiz sonuçları ise koli basili 5, intestinal enterokok 10. 

https://yuzme.saglik.gov.tr/ adresinden istediğiniz plajın, deniz suyunun yüzmek için uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Deniz suyu analizleri 15 günde bir yapılıyor ve güncel sonuçlar bu sitede paylaşılıyor. 

 


ARŞİV