İstanbul’da denize girilecek yerler ve deniz suyu temizlik oranları

İstanbul’da denize girilen plajların deniz suyu temizlik oranlarını inceledik. Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü deniz suyu analiz sonuçlarına göre Adalar’daki plajların pek çoğu yüzmek için uygun. Kadıköy plajları için ise aynı şeyi söylemek geçen yılın sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde pek mümkün değil

05 Ağustos 2022 - 09:04

Havaların iyice ısınmasıyla birlikte özellikle tatile gidemeyenler için İstanbul’daki plajlar önemli bir alternatif olmaya başladı. İBB iştirak şirketi Beltur Kadıköy Caddebostan 1-2-3, Florya Güneş ve Küçükçekmece Menekşe plajlarını hizmete açtı. Peki İstanbul’un denize girilir mi? Deniz suyu temiz mi? İstanbul’da denize girilen plajları ve bu plajların Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü deniz suyu analiz sonuçlarına göre temizliklerini inceledik.

https://yuzme.saglik.gov.tr/ adresindeki  'Yüzme Suyu Takip Sistemi'  gitmek istediğiniz plajın deniz suyunun yüzme açısından risk taşıyıp taşımadığını öğrenebilirsiniz. Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü tarafından 15 gün aralıklarla alınan numunelerle deniz suyu analizi yapılıp siteye bilgileri giriliyor. 

ADALAR

İstanbul’da denize girmek deyince akla ilk gelen yerlerden biri belki de Adalar. Büyükada ise İstanbul’da denize girilecek yerler ve İstanbul plajları listesinde başı çekiyor. Büyükada’da tam sekiz adet plaj bulunuyor. Fakat bu sekiz plajın hepsi Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü Yüzme Suyu Takip Sistemi’nin deniz suyu analiz sonuçlarına göre yüzmek için çok uygun değil. Büyükada’da sadece Büyükada Nakıbey Plajı, Büyükada Aya Nikola Halk Plajı, Büyükada Kartal Ada Hotel plajları analiz sonuçlarına göre yüzmek için mükemmel. Heybeliada’da bulunan dört plajın üçü yüzmek için mükemmel. Heybeliada Su Sporları Kulübü Önü ise analiz sonuçlarına göre iyi. Kınalıada’daki dört plaj da analiz sonuçlarına göre yüzmek için mükemmel. Burgaz Adası ve Sedef Adası da yine analiz sonuçlarına göre denize girmek için uygun plajlar arasında yer alıyor.

KADIKÖY PLAJLARI

Kadıköy’deki plajların deniz suyu analiz sonuçları ne yazık ki Adalar gibi değil. 2022 deniz suyu analiz sonuçlarına göre Suadiye Plajı’nda, Escherichia coli yani koli basili 18 Temmuz 2022 sonuçlarına göre 6, intestinal enterokok (bakteri) ise 7. Koli basili ve intestinal enterokok için deniz suyu analizi “mükemmel” sınır değer 0-100 arasında. Kadıköy’deki plajların 2022 yılı değerleri analiz sonuçlarına göre gayet iyi fakat. 2021 yılı sonuçları pek iyi değil.

Caddebostan Plajı Irmak Okulları Arkası’nda Haziran ayında Escherichia coli değeri 62 çıkmış. Bu oran 18 Temmuz analizlerine göre düşmüş. Fakat bu plajda 2021 yılı değerleri çok iyi değil.

Caddebostan sahilinde toplam 950 m. uzunluğunda 3 adet plaj mevcut. Bu plajlar İBB iştirak şirketi Beltur tarafından işletiliyor. Caddebostan 2 ve 3 plajları ücretsiz. Caddebostan 1 plajı ise ücretli. Yetişkinler için 30 TL. öğrenciler için 12 TL olan plaja İstanbulkart ile giriş yapılabiliyor.

ŞİLE PLAJLARI

İstanbul’da gönül rahatlığı ile denize girilebilecek yerler arasında Şile plajları ilk sırada yer alsa da aslında koli basili ve bakteri açısından Kadıköy’den çok farkı yok. Kadıköy’e yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Şile’de 22 plaj bulunuyor. Ve bu plajların pek çoğunda koli basili oranı oldukça yüksek. Sofular Plajı, Sahilköy Plajı, Ayazma Plajı ve Merkep deniz suyu analizlerine göre girmek için “mükemmel” olan plajlar arasında yer alıyor. Şile’de 2021-2022 analiz sonuçlarına göre Akçakese Akkaya Plajı, Uzunkum Plajı (Orta Nokta), Ağlayankaya Plajı, Alacalı Plajı “kötü” olarak değerlendirilen plajlardan.

BEYKOZ PLAJLARI

Anadolu Yakası sakinlerinin tercih ettiği plajlardan Beykoz plajları için de durum pek iç açıcı değil. İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısı olan ve ölçüm yapılan 4 plajda da koli basili oranı yüksek. Beykoz Riva plajında koli basili oranı haziran ayında 5 bin 700’e kadar çıkmış.

AVRUPA YAKASI PLAJLARI

İstanbul’un Avrupa yakasında da plajlarda durum Anadolu yakası plajlarından çok farklı değil. Yedi plajın bulunduğu Sarıyer’de analiz sonuçlarına göre “mükemmel” olarak derecelendirilen hiç plaj yok. “İyi” olarak derecelendirilen plajlarda koli basili oranı geçtiğimiz yıl da bu yıl da genellikle 100 değerinin üzerinde.

Avrupa Yakası’nda analiz sonuçlarına göre “mükemmel” olarak değerlendiren ve denize girebilecek plajlar Çatalca’da. Çatalca’da yer alan 6 plajda koli basili oranı zaman zaman yükselse de şehirde denize girilebilecek plajlar arasında yer alıyor.

 

Etiketler; plaj

ARŞİV