İstanbullular, yaban hayatını öğreniyor

İBB, İstanbul’un göz ardı edilen yaban hayatına dikkat çekmek için ücretsiz “Yaban Hayatını Öğreniyoruz” etkinlikleri düzenliyor

17 Temmuz 2025 - 09:38

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Dairesi Kentsel Ekolojik Sistemler Şube Müdürlüğü Yaban Hayatı Şefliği, Çubuklu Arabalı Vapur İskelesi Sosyal Yaşam Merkezi’nde “Yaban Hayatını Öğreniyoruz” etkinliği düzenliyor. Kentsel Ekolojik Sistemler Şube Müdürlüğü Yaban Hayatı Şefliği, etkinlik ile İstanbul’daki yaban hayatının korunmasını ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Yaban hayatına saygı temelli bu etkinliğe 12 Temmuz Cumartesi günü biz de katıldık.

Kentsel Ekolojik Sistemler Şube Müdürlüğü Yaban Hayatı Şefliği’nde Orman Mühendisi Eray Yaman, Türkiye genelinde ve İstanbul özelinde yaban hayatını oluşturan kuşları, deniz canlılarını, sürüngenleri, memeli hayvanları anlattı; yaşam için ne kadar önemli olduklarına değindi.

“Ülkemiz yaban hayatı anlamında derya deniz.” diyerek etkinliği başlatan Eray Yaman, şöyle devam etti: “Yaban hayatı, zengin bitki ve tür çeşitliliğinden kuştan böceğine, uçanından yüzenine kadar yaşamda birlikteliktir. Ülkemiz tür çeşitliliğinde oldukça zengindir ve bu türler kıymetlidir. İstanbulumuz yaşadığı çevre kirliliğine ve insan faktörüne rağmen devam eden bir yaban hayatı var. Bir canlı yaşamını sürdürüyorsa bir sebebi ve doğal yaşam döngüsünde bir yeri vardır. Onlar bizim değil biz onların doğasının içindeyiz. Birbirimize ihtiyacımız var. Yaşama saygı duymalıyız. Yaban hayatının yaşama olumlu katkısı var. Doğa içinde yer alan birçok tür hastalıklara da çare oluyor.”

“400 KUŞ TÜRÜ VAR”

Ekosistemin gelecek nesillere sağlıklı ve dengesi bozulmadan ulaştırabilmenin mutluluk verici olabileceğini belirten Orman Mühendisi Eray Yaman, “İstanbul özelinde yaklaşık 400 kuş türünü görmek mümkün. Göç döneminde flamingo görüyoruz.Kent ormanları ve korular yaban hayatına önemli katkı sunuyor. İstanbul ormanlarında kırlangıç, baştankara, kartal, gri balıkçıl, kurt, çakal, gelincik, tilki ve karaca görebiliriz.” dedi. 

Eray Yaman, hayvanları besleme konusu ile ilgili de şunları söyledi: “Kirpiyi beslememeliyiz. Hayvanlara karınlarını doyursunlar diye ekmek ve simit verilmemeli. Pencere kenarlarına da ekmek konulması çok yanlış. Bu durum onlara zarar verir. Bizim ile onların beslenmesi farklı. Doğayı kendi haline bırakmak gerekiyor.” 

Orman Mühendisi Yaman, verdiği değerli bilgilerin ardından etkinliğe katılanlara yaban hayatını gözlemlemede dürbün kullanımının nasıl olması gerektiğini anlattı ve uygulamalı olarak gösterdi. 

Paylaşılan önemli bilgiler ve dürbün kullanımını sonrası Kadıköy’den gelerek etkinliğe katılan Makbule Yazı’nın düşüncelerini sorduk. Yaban Hayatı Şefliği’nin düzenlediği etkinliklerle İstanbul’un doğal hayatını öğrendiğini söyleyen Yazıcı, “Ücretsiz çok güzel bir etkinlik. Yunus gözlemine de katılmıştım. 60 yaşında ilk defa İstanbul’da bu kadar çok yunus olduğunu gördüm. Bu bana mutluluk verdi. Çevremde sadece martıları ve kedileri görüyordum. Şehrin yoğunluğunda varlığını bilmediğimiz ya da unuttuğumuz bir yaşam var. Biz onlardan üstünüz  gibi ve onlar yokmuş gibi davranılıyor.  Şimdi daha farklı bakıyorum. Birlikte yaşamalıyız. Saygı duymalıyız.” diyerek etkinliklerin ona kattıklarını paylaştı. 

“YABAN HAYATI ÇOK ZENGİN”

İBB Park ve Bahçeler Dairesi Kentsel Ekolojik Sistemler Şube Müdürlüğü Yaban Hayatı Şefi Ahmet Yaşar Yıldız da hem etkinliğe hem de yaptıkları çalışmalara dair bilgiler verdi. Yıldız, “İstanbul metropoller arasında yeşili en fazla illerden bir tanesi. Yaban hayatı anlamında çok zengin. Kent ile orman ekosisteminin tam ortasındayız. İstanbul en önemli kuş göç rotası üzerinde yer alıyor.  Kuzeyden ve güneyden gelen türler İstanbul’da konaklar. Bazıları kalır ve üreme gerçekleştirir. O yüzden koru ve parklar İstanbul’da çok kıymetli. Gülhane Parkı’nda gri balıkçıların 70 ‘ye yakın yuvası var. Maltepe sahilinde de yine gri balıkçılları görürsünüz. Biz o hayvanları destekleyecek ekosisteme ve doğal duruma uygun bitki türlerini ve besin kaynaklarını oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi. 

Dünya’da ve Türkiye’de Kentsel Ekolojik Sistemler Şube Müdürlüğü ile Yaban Hayatı Şefliği’nin yerel yönetimlerde bir ilk olduğunu da dile getiren Yaşar Yıldız, ekolojinin bir bütün olarak değerlendirildiğini, o yüzden Yaban Hayatı Şefliği’nin kurulduğunu söyledi ve şöyle devam etti. “Hayvan yaşantısını sokakta gördüğümüz kedi, köpek ya da börtü ve böcekle değerlendiriyoruz. Avrupa’nın tamamında görebileceğiniz kelebek türlerini İstanbul’da görebilirsiniz. Türkiye’nin genelinde gördüğünüz 500’e yakın kuş türünün 400’ünü İstanbul’da görebiliyorsunuz. Biyoçeşitlilik anlamında çok zengin. Koru ve parklarda onarıcı, destekleyici ve onların yaşamlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapmaya çalışıyoruz.”

Çubuklu Arabalı Vapur İskelesi Sosyal Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen “Yaban Hayatını Öğreniyoruz” etkinliğine katılmak isteyenler, @istanbulseninapp mobil uygulamasını indirerek içerisinde yer alan İBB etkinlik uygulamasından başvuru yapabilir.  

 

ARŞİV