Kadıköy’de ekolojik yaşam atölyeleri

Kadıköy Eğitim Mahallesi’nde bulunan Ekolojik Yaşam Merkezi her yaştan ekoloji meraklılarına birbirinden renkli ve eğitici bir programlar sunuyor. İleri dönüşüm şenliğinin de bulunduğu programda bahçıvanlık eğitimi, ekolojik yaşama dair çocuk ve yetişkin atölyeleri yer alıyor.

10 Kasım 2022 - 16:28

Kadıköy Belediyesi’nin Eğitim Mahallesi’nde bulunan Ekolojik Yaşam Merkezi bin 520 metrekarelik yeşil alanıyla, permakültür ilkeleri doğrultusunda hazırlanmış ve merkezde ekolojik yaşama ilişkin farklı yaş gruplarına yönelik eğitimler ve atölyeler düzenliyor. Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü himayesinde sürdürülen ve Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2018 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama ödülünün de sahibi olan Ekolojik Yaşam Merkezi'nin Kasım ayı programı belli oldu. Programda yetişkin, çocuk atölyelerinin yanı sıra bahçıvanlık eğitimi ve ileri dönüşüm şenliği gibi birbirinden eğlenceli ve öğretici programlar yer alıyor.  

ÇOCUK ATÖLYELERİ

Program 6 Kasım’da çocuk atölyeleriyle açılışını yaptı. Merkezin 10 - 15 yaş arası grup için hazırladığı ilk atölye elektronik atık üzerine. Atölye’de çocuklar elektronik atıkların neler olacağını tanıyacak, inceleme fırsatı bulacak ve bu atıkların nasıl ayrıştırılabileceğini ve yerinde nasıl söküleceğini öğrenecek. Çocuklar için hazırlanan atölyenin ikincisi 5 – 9 yaş arası için ekoloji temelli yaratıcı drama atölyesi olacak. Bu atölyeye çocuklar velileriyle katılarak ekolojiyi yaratıcı drama üzerinden tanıma fırsatı bulacak. Program evdeki atıkları sıfırla ve kendi sebzeni yetiştir atölyesiyle son bulacak. 5 yaş üstü çocuklar bu atölyeye velileriyle katılım sağlayabilecek. 

YETİŞKİN ATÖLYELERİ

Yetişkinler için düzenlenen atölyelerde kompost yapmaktan, atıksız yaşama, bahçe bakımından doğal temizliğin ve sağlıklı kalmanın yollarına kadar birçok atölye yetişkinleri bekliyor. Program 6 Kasım’da solucan kompostu, sıcak kompost ve soğuk kompost gibi kompost türlerinin anlatımıyla başlayacak. Bir sonraki atölye Atıksız Yaşam atölyesi olacak. Atölyede katılımcılar çöp üretmeden yaşamanın sırlarını; tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünleri tercih ederek tüketim alışkanlıklarını nasıl değiştirebileceklerini öğrenecekler.  Yetişkin atölyeleri 27 Kasım’da Bahçenin Büyülü Yolculuğu Eğitimi ve Doğal Temizlik - Sağlıklı Kalmanın Yolları adlı iki atölyeyle kapanışını yapacak. 

BAHÇIVANLIĞIN REHBERİ EĞİTİMİ

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde gerçekleşecek atölyelerden bir tanesi de Bahçıvanlığın Rehberi Eğitimi adlı atölye olacak. Program’ın ilki 16 Kasım’da başlayacak ve 7 Aralık’a kadar 4 hafta boyunca uygulamalı olarak devam edecek. Atölye programında yer alan konu başlıkları sırasıyla: Toprak Yapısı ve Bitki Besleme Yolları, Bitki Yetiştirme ve Bakımı Adımları; Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesi ve Bakımı; Bitkilerde Hastalık ve Zararlılara Karşı Koruma Yöntemleri. 

İLERİ DÖNÜŞÜM ŞENLİĞİ 

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde bir de şenlik düzenleniyor. İleri Dönüşüm adlı şenlik 20 Kasım’da saat 12.00 – 17.00 arası gerçekleşecek. Şenlik programında Vegan Peynir Yapımı Atölyesi,

Ne Kadar Veganlık Söyleşisi, Longo Mai Söyleşisi, İklim Krizi İçin Ne Yapabiliriz söyleşisi, Takas Şenliği ve Dikiş Atölyesi adlı atölyeler ve söyleşiler yer alıyor.  

BAHÇIVANLIK EĞİTİMİNE KATILIM BELGESİ 

4 hafta süren bahçıvanlık eğitimine devam eden katılımcılara, Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü tarafından katılım belgesi de veriliyor.

“YOĞUN İLGİ VAR”

Kadıköy Ekolojik Yaşam Merkezi Birim Sorumlusu Yasemin Berk, Betonlaşma sahasında, yeşilliğin yok olduğu bir zamanda Kadıköy Belediyesi böyle bir uygulamayı ilk olarak başlattı.  Atölyelerimize her yaş grubundan yoğun ilgi var. Pazar günleri sabahtan çocuklarımız için, öğleden sonra ise yetişkinler için atölyelerimiz oluyor. Her hafta konular değişiyor. Hafta içleri çeşitli illerden, ilçelerden okullar arayıp gelmek istiyorlar. Ayrıca yine hafta içi bahçıvanlık eğitimlerimiz oluyor, balkonumuzda neler yetiştirebiliriz, kompostu nasıl elde edebiliriz, hangi mevsim ne yetişir gibi soruların cevaplarını veriyoruz.” dedi.

“BURADAKİ HER ŞEY ORGANİK”

Berk, “Buradaki her şey organik. Kendi gübremizi bile kendimiz elde ediyoruz. Sadece bununla da sınırlı değil. Burada vegan beslenme, doğal temizlik ürünleri, doğal kremler, doğal deterjan, doğal oda spreyi gibi şeyler de yapıyoruz… Bunların eğitimini burada yapıyoruz ve uyguluyoruz. Bu konularla ilgili söyleşiler oluyor. Atölyelerimizde bir sürü etkinliklerimiz oluyor. Biz burada her şeyi temin ediyoruz atölyelerimiz için.” şeklinde konuştu.

“KADIKÖY’ÜN EN GÜZEL YÜZÜ”

Sözlerine devam eden Berk, “Herkese kapımız açık, atölyelerimize her yaş grubundan her meslek grubundan katılım var. Burada mahallemizde çiçeği hastalanan bize sorar, bir sokak kedisi yaralansa bizi ararlar, tohum isteyen buraya gelir… Burası her konuda insanların iyileşmesini sağlıyor, ruhuna dokunuyor. Bence Kadıköy’ün en güzel yüzü bu…” dedi.

“HEM TOPRAĞIMIZIN HEM BİTKİLERİMİZİN DEĞERİNİ BİLEREK…” 

Öğleden sonra yetişkinler için Kompost Türleri ve Uygulama Şekilleri Atölyesi’ne katılan Türkan Bozkurt, “Ekolojik yaşam merkezindeki atölye çalışmaları çok faydalı, geldiğim için çok memnunum. Buradaki diğer etkinliklerden de faydalanmak istiyorum. Önceden bu konularda pek bir bilgim yoktu. Bilinçli bir şekilde hem toprağımızın hem bitkilerimizin değerini bilerek davranmak istediğim için bu atölyeye katıldım. İlgisi olan herkese tavsiye ederim.” edi.

Her atölyenin 20 kişiyle sınırlı olduğu programa katılım ve ayrıntılı bilgi için Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi’nin web sayfası ziyaret edilebilir. 

PROGRAM

Çocuk Atölyeleri

13 Kasım 2022 – 11.00 – 13.00 Ekoloji Temelli Yaratıcı Drama (5-9 yaş, veli katılımlı)

27 Kasım 2022 – 11.00 – 13.00 Evdeki Atıkları Sıfırla, Kendi Sebzeni Yetiştir Atölyesi (+5 yaş, veli katılımlı)

Yetişkin Atölyeleri

13 Kasım 2022 – 14.00 – 16.00 Atıksız Yaşam Atölyesi

27 Kasım 2022 – 13.00 – 14.30 Bahçenin Büyülü Yolculuğu Eğitimi

27 Kasım 2022 – 15.00 – 17.00 Doğal Temizlik ve Sağlıklı Kalmanın Yolları

Bahçıvanlığın Rehberi Eğitimi

16 Kasım 2022 – 12.00 – 14.00 Toprak Yapısı ve Bitki Besleme Yolları

23 Kasım 2022 – 12.00 – 14.00 Bitki Yetiştirme ve Bakımı Adımları

30 Kasım 2022 – 12.00 – 14.00 Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesi ve Bakımı

7 Aralık 2022 – 12.00 – 14.00 Bitkilerde Hastalık ve Zararlılara Karşı Koruma Yöntemleri

İleri Dönüşüm Şenliği – 20 Kasım 2022

12.00 – 12.30 Vegan Peynir Yapımı

12.30 -13.30 Ne Kadar Veganlık Söyleşisi

14.00 – 15.00 Longo Mai Söyleşisi

15.30 – 16.30 İklim Krizi İçin Ne Yapabiliriz?

15.30 Takas Şenliği

15.30 Dikiş Atölyesi

 
 

ARŞİV